Ανησυχητικά μηνύματα από τις ομογενειακές Ομοσπονδίες των ΗΠΑ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

UntitledΑνησυχίες προκαλεί στην ομογένεια της Αμερικής, αλλά και στην ελληνική πολιτεία, η διαφαινόμενη “χαλάρωση” θεσμών και σχέσεων σε επίπεδο Ομοσπονδιών και Συλλόγων της οργανωμένης ομογένειας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Παράγοντες της Ομογένειας,  με αφορμή δύο πρόσφατα περιστατικά που αφορούν δύο ιστορικές Ομοσπονδίες Αμερικής και Καναδά, όπως είναι των Μεσσηνίων και των Κεφαλλήνων, επισημαίνουν “έλλειμμα σε επίπεδο ηγεσίας” σε πολλές περιπτώσεις οργανώσεων -και όχι μόνο- στις ΗΠΑ γεγονός που, όπως υποστηρίζουν βλάπτει σοβαρά όχι μόνο την ίδια την ομογένεια αλλά και τους δεσμούς της με την Ελλάδα.

Μάλιστα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως βιώνουν σήμερα Ελλάδα αλλά και  Αμερική, τυχόν διασπαστικές κινήσεις ή ακόμη και αδράνεια, μπορεί να έχουν ολέθριες επιπτώσεις την ώρα που οι δυνάμεις του ελληνισμού, εντός και εκτός συνόρων, οφείλουν να είναι συμπαγείς, ομονοούσες και δραστήριες.

Η Panhellenic Post, διαισθανόμενη την κρισιμότητα των περιστάσεων αναδεικνύει το θέμα θέλωντας, με τον τρόπο αυτό, να συμβάλει στην παροχή των όποιων εξηγήσεων που θα οδηγήσουν στην υπέρβαση των προβλημάτων για αποκατάσταση των σχέσεων και το καλό του Ελληνισμού.

Ειδικότερα,

Οι Μεσσήνιοι

Διαφωνία έχει προκύψει στο προεδρείο της Παμμεσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά για τον τόπο πραγματοποίησης του 35ου Συνεδρίου της Παμμεσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά και η οποία είχε προσδιοριστεί από το προηγούμενο (34ο)  Συνέδριο -Μόντρεαλ 2011-, αλλά και από τρία Διοικητικά Συμβούλια, αλλά και την πλειοψηφία των συλλόγων-μελών, να γίνει στην Ελλάδα, στην Καλαμάτα, 27-28 Ιουλίου 2013.

Σε σχετική ανακοίνωση  (Φωτογραφία) που εξέδωσε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεόδωρος Τζαλαλής (Theodore Tzalalis), και υπογράφεται και από τον Γενικό Γραμματέα Βασίλη Γιαννέτο (Bill G. Giannetos), εγκαλείται ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Βασίλης Μπεμπόνης (Bill Bebonis), ότι  με πρόσχημα “την άσχημη οικονομική κατάσταση της Αμερικής” θεωρεί πως πολλά μέλη δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και …Ως εκ τούτου πρέπει (το Συνέδριο) να γίνει στο Σικάγο ή το Ντιτρόϊτ”.

Ο αντιπρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας θεωρούν εντελώς προσχηματική την άποψη αυτή και πιστεύουν ότι “είναι τελείως αβάσιμη και αποβλέπει σε προσωπικούς στόχους”.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Bebonis ζει στο Σικάγο.

Τα δύο εξέχοντα μέλη του προεδρείου της Ομοσπονδίας εκτιμούν -αντίθετα- ότι το επικείμενο Συνέδριο είναι αναγκαίο να γίνει, όπως έχει ήδη αποφασιστεί, στην Καλαμάτα για δύο λόγους:

1. Διότι, όπως γράφουν, πρέπει να σεβόμαστε το καταστατικό και τη δημοκρατική διαδικασία. Και, για τον επιπρόσθετο λόγο:

2. “Για την ηθική και οικονομική συμπαράσταση  στους δοκιμαζόμενους από την οικονομική κρίση συμπατριώτες μας, σύμφωνα με τις δυνατότητές μας”.

Αντιπρόεδρος και Γεν. Γραμματέας εγκαλούν τον Πρόεδρο να σεβαστεί τη δημοκρατική διαδικασία, ο οποία, όπως γράφουν, “…αποτελεί ακρογωνιαίο  λίθο για την εύρυθμη λειτουργία όλων των οργανισμών, και να μην προβεί σε αντικαταστατικές ενέργειες, που ίσως να οδηγήσουν στη διάσπαση του ιστορικού μας οργανισμού, που στο Συνέδριο του Μόντρεάλ τον εξέλεξε Πρόεδρο και επωμίστηκε το μέλλον του”.

Η ανακοίνωση δημοσιεύτηκε και στον ομογενειακό Τύπο της Αμερικής.

Να σημειωθεί ότι, αμέσως μετά την εκλογή του (2011)  ο Πρόεδρος κ. Μπεμπόνης είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων και ότι “…We will support with all our strength our homeland and keep our optimism for the future of Hellenism. It is up to us to turn the crisis into an opportunity to lay foundations for a better future”.

Το Προεδρείο

Bill Bebonis (Chicago) President
Theodore Tzalalis (Toronto) First Vice President
Katherine Iliopoulos (Montreal) Second Vice President
Bill G. Giannetos (Chicago) General Secretary
Vasiliki Spyropoulos (Montreal) Assistant Secretary
George Vlahakis (Toronto) Treasurer
Tasos Tomaras (Detroit) Assistant Treasurer
Gregory Elias Polites (Chicago) Legal Advisor
Maria Stasinopoulou (Vancouver) Governor of the British Columbia District
George Konstantopoulos (San Francisco) Governor of the U.S. Western States District
Tassos Dimopoulos (Toronto) Governor of the Ontario District
Vasilis P. Giannetos (Chicago) Governor of the U.S. Midwest District
Nikos Kremmydiotis (Montreal) Governor of the Quebec District
Gina Chreppas (Toronto) Youth Governor

Οι Κεφαλλήνες

Ωστόσο, μία ακόμη δυναμική και ιστορική Ομοσπονδία, των Κεφαλλονιτών και Ιθακησίων «Ο Οδυσσέας». , φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, τουλάχιστον συνεννόησης μεταξύ άλλων συλλόγων Κεφαλλονιτών, όπως προκύπτει από  ανακοίνωση του Συλλόγου “Αίνος” Νέας Υόρκης.

Η ανακοίνωση είναι συνταγμένη σε έντονο  ύφος και εγκαλεί την Ομοσπονδία για “σωματειακή πολιτική με παραπληροφόρηση”.

Όπως προκύπτει από τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Ομοσπονδία εγκαλεί τον “Αίνο” ότι δεν συμμετείχε και δεν στήριξε τις εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας, στις ετήσιες επτανησιακές εκδηλώσεις για την επέτειο της Ενσωμάτωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα και πως «παίζει διχαστικά παιχνίδια» καθώς οργάνωσε άλλη παράλληλη εκδήλωση: Σύμφωνα με τον “Αίνο”, <για δημιουργία εντυπώσεων και παραποιώντας την αλήθεια και τα γεγονότα, η Ομοσπονδία, απέστειλε επιστολή στον κύριο ομιλητή κ. Πετράτο, ιστορικό, ενημερώνοντάς τον!!! ότι «εν αγνοία του θα χρησιμοποιηθεί για αντιπερισπασμό στα διχαστικά παιχνίδια που εξυφαίνονται στο χώρο μας, εφόσον την ίδια ημέρα και σε απόσταση λίγων τετραγώνων η χορωδία Αργοστολίου δίνει συναυλία και υπήρχε ομιλία από τη συνάδελφό σας κ. Ελπινίκη Μαζαράκη>. Την επιστολή της Ομοσπονδίας,  υπογράφουν οι κ.κ. Γ. Χιόνης και Κ. Ευαγγελάτος, πρόεδρος και γραμματέας αντίστοιχα.

Σύμφωνα, τώρα με  με τον “Αίνο”,  από τις αρχές Μαρτίου είχε ενημερώσει τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου ότι θα προβεί τη συγκεκριμένη ημερομηνία σε εκδήλωση μνήμης των δύο αυτών επετείων. Υποστηρίζει δε ότι ουδείς τους ενημέρωσε, ότι η Ομοσπονδία, σκοπεύει να διοργανώσει την ετήσια -όπως αναφέρει στην επιστολή της προς τον κ. Πετράτο- εκδήλωση. Κι αυτό, διότι, όπως λέει, υπήρχε αβεβαιότητα αν το κονδύλι των 40.000 ευρώ!!! που είχε κοστολογηθεί το ταξίδι του ερχομού της χορωδίας Αργοστολίου και των συνοδών της θα εγκρινόταν, όπως τελικά έγινε, από την Περιφέρεια Επτανήσου. “Διαβεβαιώνουμε τα Διοικητικά Συμβούλια και τα μέλη των αδελφών Σωματείων, επισημαίνει ο “Αίνος”, ότι, αν είχαμε, επίσημη και συγκεκριμένη πληροφόρηση, για τις προθέσεις της Ομοσπονδίας, (παρόλο που ο «Αίνος» δεν είναι μέλος της), θα κάναμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε μια επέτειος που αφορά όλους τους Επτανησίους, να έχει πανεπτανησιακό εορτασμό στην πόλη της Νέας Υόρκης. Ο Σύλλογος «Αίνος» είναι ανοικτός για κάθε είδους συνεργασία, θέτοντας ως μοναδική προϋπόθεση το σεβασμό και την εκτίμηση στην ιστορία κάθε συλλογικού οργάνου..”

Το θέμα δεν σταμάτησε εκεί. Δόθηκε και συνέχεια. Έτσι, σε  άλλη ανακοίνωση, που δημοσιεύθηκε στον ομογενειακό Τύπο και η οποία υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Συλλόγου «Αίνος», Βασίλη Κοκκόση, αναφέρονται τα ακόλουθα:

<«Ουκ έξεστι» (δεν επιτρέπεται) στην Ομοσπονδία, στον γραμματέα ή και τον πρόεδρο αυτής, ασυστόλως να ψευδολογεί και να κάνει σωματειακή πολιτική με την παραπληροφόρηση. Η προσωπική ακεραιότητα και το συντροφικό πνεύμα είναι οι αρετές που απαιτούν οι σημερινοί καιροί και οι ομογενείς.

Τα περί ενημέρωσή μας «από τον πρόεδρο της Ιονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας, παρουσία Ζακυνθίων αξιωματούχων, στις 16 Δεκεμβρίου 2012 στη γιορτή του Αγίου Διονυσίου», είναι μυθεύματα του κ. Βαγγελάτου, ο οποίος προφανώς αντλεί την ενημέρωσή του από «διαδρομιστές».

Το ξεκαθαρίζουμε για τελευταία φορά. Ουδέποτε καλέστηκε ο Σύλλογος «ΑΙΝΟΣ» στις εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας, ούτε καν του έγινε γνωστοποίηση για τον ερχομό της Χορωδίας και Μαντολινάτας Αργοστολίου, στη Νέα Υόρκη, από οποιοδήποτε μέλος της Ομοσπονδίας.

Οι ετήσιες επτανησιακές εκδηλώσεις για την επέτειο της Ενσωμάτωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα είναι κτήμα όλων των Επτανησίων και δεν μονοπωλούνται, ειδικά από αμφιταλαντευόμενες οντότητες.

Ο Σύλλογος «Αίνος» διατηρεί τις κεφαλλονίτικες καταβολές μας και τις αναμεταδίδει με τον καλύτερο τρόπο που μπορεί, χρηματοδοτώντας παντού και πάντα από το ταμείο του Συλλόγου τις κάθε είδους εκδηλώσεις που διοργανώνει.

Η «γκλαμουριά» δεν γίνεται με ξένα κόλλυβα.

Επειδή όμως, υπάρχουν πληροφορίες από μέλη της Ομοσπονδίας, ότι στις επιθέσεις κατά του «Αίνου», ο Γραμματέας ενήργησε αυτοβούλως και εν αγνοία των μελών, ακόμα και του προέδρου, (οι ανυπόγραφες ανακοινώσεις ίσως τις επιβεβαιώνουν),

Ο Σύλλογος «Αίνος» Νέας Υόρκης, αναμένει τις σαφείς θέσεις της Ομοσπονδίας στο προκύψαν θέμα, που θα προέρχονται από απόφαση γενικής συνεδρίασης.

Υπάρχουν άνθρωποι, κ. Βαγγελάτε, που οι κατηγορίες τους για το σύλλογο «ΑΙΝΟΣ» είναι ο καλύτερος έπαινος. Μπορείτε να τις συνεχίσετε.

Ωστόσο, την πολυετή ιστορία και δράση του συλλόγου μας, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την αμαυρώσει.

Για το ΔΣ του Συλλόγου «Αίνος»

Βασίλης Κοκκόσης

Πρόεδρος>.