Στάση πληρωμών στις ΗΠΑ -Διακοπή χρηματοδότησης, πάνω από 800.000 υπάλληλοι στον αέρα

Την διακοπή της χρηματοδότησης του κράτους διέταξε ο Μπαράκ Ομπάμα αφού για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι αποτυγχάνουν να συμφωνήσουν για τις περικοπές στον προϋπολογισμό.

Τα μεσάνυχτα (ώρα ΗΠΑ) το Κογκρέσο απέτυχε να συμφωνήσει για την ψήφιση του προϋπολογισμού και ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή στην Υπηρεσία Διαχείρισης και Προϋπολογισμού και τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αρχίσουν την εκτέλεση των σχεδίων για τη διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης.
Είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο στις συζητήσεις των Ρεπουμπλικάνων που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων και των Δημοκρατικών που ηγούνται στη Γερουσία.
Το λεγόμενο shut down έχει να κάνει με τη διακοπή χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Δηλαδή το κράτος δεν μπορεί να εκταμιεύσει χρήματα για να πληρώσει τις υποχρεώσεις τους.

Ειδικότερα, με ψήφους 54 κατά και 46 υπέρ η Γερουσία όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί απέρριψε τις αλλαγές στο νομοσχέδιο για την Υγεία και το έστειλε και πάλι πίσω στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Χωρίς ουσιαστική συμφωνία μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων (που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων) και των Δημοκρατικών (που ηγούνται στη Γερουσία) έπαψε να λειτουργεί και πολλές ομοσπονδιακές υπηρεσίες αρχίζουν να κλείνουν με την έναρξη του νέου οικονομικού έτους.

Με τη διακοπή της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών σε εξέλιξη από τα μεσάνυχτα (ώρα Ουάσινγκτον) σήμερα Τρίτη, η αμερικανική, δημοκρατικής πλειοψηφίας, Γερουσία θα συνέλθει στις 09.30 για να απορρίψει και επισήμως την τελευταία πρόταση των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης, πρότασης που παρουσιάσθηκε λίγες στιγμές πριν από την εκπνοή της προθεσμίας.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών της Γερουσίας Χάρι Ριντ ανακοίνωσε τη σύγκληση της Γερουσίας, την ώρα που το Κονγκρέσο δεν διαθέτει σχέδιο για την αντιμετώπιση της πρώτης διακοπής της λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης εδώ και 17 χρόνια, εξαιτίας της ανικανότητας του Κονγκρέσου να καταλήξει σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί επιρρίπτουν ο ένας στον άλλον την ευθύνη για την οικονομική παράλυση, την πρώτη εδώ και 17 χρόνια στις ΗΠΑ, η οποία και θεωρείται οιωνός για τη μεγαλύτερη επικείμενη μάχη για το όριο χρέους.

«Η Αμερική κλείνει» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του CNN που αφορά τη διακοπή χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Διάγγελμα Ομπάμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς του ένστολου προσωπικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ότι θα παραμείνουν κανονικά στην υπηρεσία τους κατά τη διάρκεια της μερικής διακοπής της λειτουργίας της κυβέρνηση, αλλά προειδοποίησε το πολιτικό προσωπικό του Πενταγώνου για πιθανές υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις.

«Γνωρίζω ότι οι ημέρες που έρχονται μπορεί να σημαίνουν περισσότερη αβεβαιότητα και πιθανές υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις. Και γνωρίζω ότι αυτό έρχεται μετά από τις αδειοδοτήσεις που πολλοί από εσάς υποστήκατε ήδη το καλοκαίρι. Εσείς και οι οικογένειές σας αξίζουν κάτι περισσότερο από την δυσπραγία που παρακολουθούμε σήμερα στο Κονγκρέσο», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στο τηλεοπτικό δίκτυο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι εξελίξεις

Πλέον, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Περισσότεροι από 800.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι, που θα θεωρηθούν μη απαραίτητο προσωπικό βρίσκονται στον αέρα, ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα κλείσουν και οι εργαζόμενοι, το πιθανότερο είναι, να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών μέχρι νεοτέρας.

Λίγα λεπτά πριν από τη διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης , η Βουλή των Αντιπροσώπων συμφώνησε στη διατύπωση επίσημου αιτήματος για διαπραγματεύσεις με τη Γερουσία.
Πριν ακόμη την σύγκληση των Ρεπουμπλικανών της Βουλής, οι Δημοκρατικοί απέρριψαν την πρόταση για διαπραγματεύσεις και δήλωσαν ότι οι Ρεπουμπλικανοί οφείλουν να δώσουν την τελική τους έγκριση στο νομοσχέδιο χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος απέρριψε πάντως την πιθανότητα να αναλάβει πρωτοβουλία μονομερώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και να αυξήσει το όριο του χρέους εάν το Κογκρέσο δεν μπορέσει να το κάνει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, με το αιτιολογικό ότι η λύση αυτή στερείται αξιοπιστίας.

“Ακόμη και αν ο πρόεδρος αγνοούσε το όριο του χρέους, το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές αμφισβητήσεις για το εάν έχει την εξουσία να ενεργήσει μονομερώς σημαίνει ότι δεν θα ήταν μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση και δεν θα την έπαιρναν στα σοβαρά οι διεθνείς αγορές”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.

Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί ως αναπόφευκτη την παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους, κάτι που εμφανίζεται πλέον πολύ πιθανό.

Μιλώντας από το Οβάλ Γραφείο καθώς απομένουν λιγότερες από 12 ώρες πριν από τη λήξη του οικονομικού έτους, ο Ομπάμα επανέλαβε ότι δεν θα διαπραγματευτεί υπό την απειλή του κλεισίματος των κυβερνητικών υπηρεσιών ή της στάσης πληρωμών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι στηρίζει το νομοσχέδιο με το οποίο θα επιτραπεί βραχυπρόθεσμα η χρηματοδότηση της κυβέρνησης, χωρίς να γίνουν περικοπές στο πρόγραμμα μεταρρύθμισης της υγείας, το οποίο επιδιώκουν να περιστείλουν οι Ρεπουμπλικάνοι.