Charter Schools: Η προσφορά τους στην Ελληνική Ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Φωτογραφία: Από την πρόσφατη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό με συμμετοχή εκπροσώπων των charter schools. Στο κέντρο ο Πρόεδρος της Επιτροπής βουλευτής Φίλιππος Φόρτωμας. Αριστερά του (όπως βλέπουμε τη φωτογραφία) η κ. Στέλλα Κοκόλη. Και στο άκρο δεξιά ο κ. Ματθαίος Σταμούλης.

Αθήνα.- Με θέμα: “Charter Schools ελληνικού ενδιαφέροντος, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής”, η  Αμερικανική Λεγεώνα Τμήμα Ελλάδος και ο Διοικητής κ. Νίκος Παπαδόπουλος διοργάνωσαν διαδικτυακή συζήτηση με τη συμμετοχή δύο εκλεκτών Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών, της κ. Στέλλας Κοκόλη, Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής και του κ. Ματθαίου Σταμούλη, Γενικού Διευθυντή του Σχολείου «Ακαδημία Σωκράτης», στην North Carolina.

Οι δύο ομογενείς εκπαιδευτικοί, ο καθένας από τη σκοπιά του, ανέλυσαν το θέμα  Charter Schools, έδωσαν λεπτομέρειες και στοιχεία για τη λειτουργία τους και  επεσήμαναν την προσφορά των δημόσιων αυτών σχολείων της Αμερικής στην διατήρηση της Ελληνικής γλώσσας και στην προβολή του ελληνικού Πολιτισμού, παράλληλα με έναν ακόμη στόχο: Τη δημιουργία νέας γενιάς Φιλελλήνων.

Όπως είπε η κ. Κοκκόλη, τα σχολεία αυτά, έξι τον αριθμό, που έχουν, όμως πολλαπλάσια παραρτήματα,  διδάσκουν την ελληνική γλώσσα δύο ώρες κάθε ημέρα υποχρεωτικά και Μαθηματικά στα ελληνικά, κάποια από αυτά,  βρίσκονται κυρίως στην Ανατολική πλευρά των ΗΠΑ και έχουν μαθητές από όλες τις εθνικότητες που κατοικούν στην Αμερικανική Ήπειρο. Η συμμετοχή των ελληνικής καταγωγής μαθητών είναι σχετικά μικρή (υπολογίζεται περίπου στο 20%) για το λόγο ότι η εισαγωγή γίνεται υποχρεωτικά με κλήρωση, αλλά και γιατί στην τέταρτη γενιά πια η ελληνική ομογένεια δεν επιδεικνύει το ζήλο των πρώτων Ελλήνων μεταναστών να  στείλουν τα παιδιά τους να μάθουν ελληνικά.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του charter school  “Ακαδημία Σωκράτης” , που βρίσκεται στην Βόρεια Καρολίνα, κ. Ματθαίος Σταμούλης εξήγησε τη λειτουργία του σχολείου, που είναι δημόσιου χαρακτήρα, όπως και όλα τα charter, τόνισε  ότι διοικούνται από Συμβούλιο Εθελοντών, αναφέρθηκε στα επιμέρους προβλήματα, καθώς η επιχορήγηση από το Αμερικανικό Κράτος δεν καλύπτει δαπάνες όπως π.χ. κτιριακές εγκαταστάσεις, και πρόσθεσε ότι ήδη είναι σε εξέλιξη ενέργειες για την δυνατότητα εισαγωγής μεγαλύτερου ποσοστού ελληνικής καταγωγής μαθητών στα σχολεία αυτά.

Πάντως, και οι δύο εκπαιδευτικοί τόνισαν την ανάγκη αφενός το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και γενικότερα το Ελληνισκό Κράτος να συνδράμουν  (με αποσπασμένους εκπαιδευτικούς , διδακτικό υλικό κλπ.) τα charter schools αφετέρου δε επιτυχημένοι ομογενείς να συνεισφέρουν για τη δημιουργία περισσοτέρων τέτοιων σχολείων τα οποία φιλοδοξούν εκτός από υψηλού επιπέδου ποιοτική εκπαίδευση να αποτελέσουν και φυτώριο φιλελληνισμού.

Ήδη, όπως τονίστηκε στη συζήτηση, Τα Κοινοτικά ελληνικά Σχολεία όλο και λιγοστεύουν, απομένουν τα Σχολεία της Αρχιεπισκοπής, και τα απογευματινά. Μάλιστα, όπως ειπώθηκε, η Τουρκία διαθέτει ήδη περίπου 150 charter σχολεία στις ΗΠΑ.

Μετά τις τοποθετήσεις τους οι δύο εκπαιδευτικοί απάντησαν σε ερώτήσεις του διοικητή της Αμερικανικής Λεγώνας Τμήμα Ελλάδος κ. Νίκου Παπαδόπουλου,  αναφορικά με τη λειτουργία, τους στόχους και τις προοπτικές των charter schools. Συντονιστής της εκδήλωσης ο δημοσιογράφος κ. Χρήστος  Μαλασπίνας.

Video της εκδήλωσης θα αναρτηθεί στο κανάλι της Λεγεώνας στο YOU TUBE

https://www.youtube.com/@americanlegioninathenspost5613