Νέα πρόεδρος ΑΗΕΡΑ Αυστραλίας η Κριστίν Λιντς

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 59ου Παναυστραλιανού Συνεδρίου της ΑΧΕΠΑ Αυστραλίας που διεξήχθη στη Χρυσή Ακτή Κουινσλάνδης, με τη συμμετοχή συνέδρων από όλη την χώρα και παρουσία πολλών επισήμων, όπως ο πρέσβης της Ελλάδας, Χαράλαμπος Δαφαράνος, ο πρέσβης της Κύπρου, Γιάννης Ιακώβου, και ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Κουίνσλαντ, Τζιμ Ράπτης.

Νέα πρόεδρος του οργανισμού εξελέγη ομόφωνα η Κριστίν Λιντς από τη Νέα Νότια Ουαλία, η οποία αντικαθιστά τον Ηλία Δούφα.
Όπως τονίστηκε στο συνέδριο, τα μέλη της ΑΧΕΠΑ αυξήθηκαν κατά 20% την τελευταία διετία και η πλειοψηφία των νέων μελών είναι νέα άτομα.
Επίσης, η οργάνωση ανέπτυξε σημαντική φιλανθρωπική δράση, καθώς κατά την τελευταία διετία προσέφερε βοήθεια ύψους $450.000 σε διαφόρους οργανισμούς, αλλά κυρίως στην «Κιβωτό του Κόσμου» στην Ελλάδα.

Στους επόμενους μήνες θα προβεί σε φιλανθρωπικές δωρεές προς την Κύπρο.
Η σημαντικότερη συμβολή της ΑΧΕΠΑ αφορά, όμως, την ελληνομάθεια και την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού.
Εξάλλου, αυτά τα θέματα απασχόλησαν και το συνέδριο, παράλληλα βεβαίως με τα ελληνικά εθνικά θέματα.

Στο τέλος, οι σύνεδροι υιοθέτησαν και ψήφισμα για το Κυπριακό που, μεταξύ άλλων, αναφέρει:
«Οι σύνεδροι, αναγνωρίζοντας ότι το κυπριακό πρόβλημα αποτελεί πρόβλημα εισβολής και παράνομης κατοχής χαιρετίζουν την αποφασιστικότητα του Ππροέδρου Αναστασιάδη να επιτύχει μια δίκαιη λύση. Μια λύση βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνη με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Μια διευθέτηση που θα διασφαλίζει και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων».

Στο ψήφισμα τα μέλη της ΑΧΕΠΑ:
*Καταδικάζουν την παράνομη και συνεχιζόμενη κατοχή 36.2% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, το συνεχιζόμενο παράνομο εποικισμό και την καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.
*Καλούν την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
*Καταδικάζουν τις τουρκικές προκλήσεις και απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της για αναζήτηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.
*Οι σύνεδροι διαβιβάζουν την αλληλεγγύη τους προς την κυβέρνηση και το λαό της Κύπρου για να υπερπηδήσουν τις παρούσες οικονομικές προκλήσεις, αναγνωρίζοντας την αποφασιστικότητα του προέδρου Αναστασιάδη να επιτευχθεί, μέσω των πολιτικών της κυβέρνησής του, σύντομη ανάκαμψη και οικονομική ανάπτυξη.
Υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες, οι σύνεδροι ομόφωνα συμφώνησαν να αναλάβουν την πρωτοβουλία παροχής οικονομικής βοήθειας προς το φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Τέλος, τα μέλη της ΑXΕΠΑ Αυστραλίας, υπογραμμίζουν, περαιτέρω, τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν να προβάλουν το κυπριακό πρόβλημα στις επαφές τους και την ανάγκη για μια δίκαιη διευθέτηση, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα επανενώνει την Κύπρο και το λαό της.

Πηγή: Neoskosmos.comAHEPA