ΣΑΤΙΡΙΖΟΝΤΑΣ: Το Θέατρο του Παραλόγου

Γράφει ο Χρήστος Μαλασπίνας

Καθοριστικός (όχι μόνος) θεατρικός συγγραφέας του κινήματος “το θέατρο του παραλόγου” είναι ο Ευγένιος Ιονέσκο. Ε, σιγά, αυτό το ξέρουν και οι πέτρες! Εκείνο που δεν ξέρετε (και μην προτρέχετε…) είναι ότι σύγχρονος θιασώτης και μάλιστα …καυτός, είναι ο Αλέξης Τσίπρας! Ναι, ναι, ο “εν δυνάμει” πρωθυπουργός…

Διότι πως αλλιώς μπορούν να εξηγηθούν όσα τους είπε στο Τέξας, σε πανεπιστημιακό, μάλιστα, φόρουμ; Εκτός και εάν τους πέρασε για …αμερικανάκια!

Άδικο έχω; Αν δεν είναι παράλογο να ακούς από τον θεμελιωτή του δόγματος “κόντρα στα Μνημνόνια” ότι μόνη λύση σωτηρίας είναι η παραμονή μας στην …Ευρωζώνη, τότε ο Ιονέσκο και οι λοιποί της παρέας πρέπει να ήτανε τουλάχιστον αιθεροβάμωνες!

Το ‘πιασαν στην Αθήνα τα ξεφτέρια της εσωτερικής αντιπολίτευσης (μιάς από τις πολλές παραλλαγές της που εντρυφούν στο ΣΥΡΙΖΑ) και το ‘καναν παντιέρα: “Προσχώρησε στην κινδυνολογία και ο Τσίπρας” φωνάζουν!

Άδικο έχουν;

Πρώτα-πρώτα, είναι δυνατόν μέσα στην πατρίδα σου να ξιφουλκείς κατά των Ευρωπαίων, να ξορκίζεις τα Μνημόνια και όσους τα εφαρμόζουν και να εμφανίζεσαι στην Αμερική με θέσεις και απόψεις που λίγο έως και καθόλου διαφέρουν από εκείνες των μνημονιακών;

Αλλά και επί του πρακτικού μέρους, ο κ. Τσίπρας ανέλαβε από τις ΗΠΑ να παρουσιάσει τους τρεις πυλώνες που, όπως λέει, συνιστούν το εθνικό του σχέδιο για τη σωτηρία της Ελλάδος! Συνωστισμό σωτήρων βλέπω και αρχίζω πάλι να τρέμω τους …σωτήρες!

Τι μας είπε; Πρώτος στόχος, η …αύξηση της φορολογίας! Δεν το πιστεύετε; Ούτε και γω…

Μόνο που λέει ότι τους φόρους θα τους πληρώνουν “τα υψηλά εισοδήματα του πλούτου”!  δηλαδή, όσοι ακόμα επιμένουν να κρατούν τα κεφάλαια και τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα! Ε, καιρός είναι να αραιώνουμε για να μην πιάσουμε και κοριούς!

Έπειτα, λέει, άλλη πηγή εσόδων θα είναι “η πάταξη της φοροδιαφυγής”.  Σίγουρα και ο προ-πάππος μου τα ίδια άκουγε! Πρόκειται για παλιά συνταγή από παλιό καλό μαγαζί! Όλοι τη φοροδιαφυγή κυνηγούν και κανείς δεν την πιάνει! Φαντομάς η φοροδιαφυγή… Τους γλιστράει μέσα από τα …δάχτυλά τους!

Α, είπε ακόμη για τις “φοροαπαλλαγές” και τους “φορολογικούς παραδείσους”. Προφανώς εννοεί ότι θα κόψει τις φοροαπαλλαγές για τα τέκνα, για την πρώτη κατοικία, για τους γιατρούς και όλα τα συναφή, διότι άλλες φοροαπαλλαγές δεν ξέρουμε να έχουν γλιτώσει από τον Στουρνάρα! Ε, μετά το σεισμό ακολουθεί και το τσουνάμι!

Θα αναδιοργανώσει, λέει, τις δημόσιες δαπάνες, τις οποίες και θα τις μειώσει “ώστε να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση»! Βόηθα Μάρξ! Θα φτιάξει, ματαλέει, “ένα  δημόσιο ταμείο για την χρηματοδότηση αυτής της άμεσης ανάγκης”!!! Δηλαδή, κάτι σαν τις φιλοπτώχους! Θα βάλει τάχα και παγκάρια στις εκκλησίες να ρίχνουν όλοι τον οβολό τους για την ενίσχυση του ταμείου; Καλά, τι μόδα είναι αυτή με τα ταμεία; Όλοι από ένα ταμείο θέλουν να ιδρύσουν!  Μεγαλόπνοα σχέδια…

Έβαλε στόχο την δημιουργία ενός μοντέλου ανάπτυξης, “που θα δημιουργήσει αξιοπρεπώς αμειβόμενη και σταθερή εργασία, που θα διαφέρει πολύ από τις πρακτικές του παρελθόντος, οι οποίες βύθισαν την Ελλάδα στην κρίση”. Τόσο εξειδικευμένο Πρόγραμμα! Ούτε καν ένα σωσίβιο…

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης  σημείωσε ακόμη ότι “στόχος είναι να σταματήσει η ελεύθερη πτώση μισθών και αποδοχών, σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική σταθεροποίηση”. Περίεργο. Και γω που νόμιζα ότι έχει ήδη εξαγγείλλει ο κ. Τσίπρας ότι μόλις γίνει κυβέρνηση θα πάει τους μισθούς εκεί που ήταν πριν την κρίση!!!

Το ωραίο είναι πως και ο κ. Τσίπρας μίλησε στο Τέξας για “θέατρο του παραλόγου”. Μόνο που το είδε με άλλους πρωταγωνιστές και άλλους σκηνοθέτες! Τον εαυτό του τον εξαίρεσε! Τον έβαλε στη θέση του …θεατή!

” Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί μόνο στην εσωτερική πολιτική σκηνή τη θέση για μονομερείς ενέργειες μίας αριστερής κυβέρνησης, ενώ στις ομιλίες του στο Τέξας όχι μόνο δεν έθιξε καν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά προσχώρησε στην κινδυνολογία σχετικά με τις επιπτώσεις από μία έξοδο από το ευρώ, όπως οι θιασώτες του μνημονίου”.

Όχι, όσο κι αν δεν το πιστεύετε, δεν το είπε αυτό ο  Κεδίκογλου. Του το έγραψε η εσωκομματική του αντιπολίτευση…

Αλλά είπαμε: Θέατρο του παραλόγου…