Θεραπεία με λέιζερ θα αποκαθιστά τη βλάβη που προκαλούν Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ

Τέλος στις εγκεφαλικές βλάβες που προκαλούν κάποιες πρωτεΐνες φαίνεται ότι θα βάλει μια νέα τεχνολογία που ανέπτυξαν επιστήμονες στη Σουηδία και χρησιμοποιεί ακτίνες λέιζερ, αποτρέποντας την προσβολή από Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ και τη νόσο Κρόιτσφελντ – Γιάκομπς.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Chalmers στη Σουηδία ανέπτυξαν μια μέθοδο που ξεχωρίζει τον υγιή ιστό στον εγκέφαλο των ασθενών που έχουν προσβληθεί από μία από τις παραπάνω νόσους και εστιάζει τη δράση της στον μη φυσιολογικό, ώστε να τον αποκαταστήσει.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε νόσους όπως οι παραπάνω παρατηρείται συσσώρευση πρωτεϊνών, οι οποίες σχηματίζουν τα λεγόμενα αμυλοειδή που έχει αποδειχθεί ότι παίζουν ρόλο στην πρόκληση αυτών των ασθενειών, αλλά προς το παρόν δεν έχει διαπιστωθεί ποιός ακριβώς είναι.

Ωστόσο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι με τη χρήση λέιζερ μπορούν να τα εντοπίζουν και να τα καταστρέφουν, καθώς σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρ Piotr Hanczyc, το λέιζερ ξεχωρίζει τις πρωτεΐνες στη δομή των αμυλοειδών.

Έτσι, μπορεί να τις διαπεράσει αφήνοντας ανέγγιχτες εκείνες που λειτουργούν φυσιολογικά, ενώ τα αμυλοειδή απορροφούν ένα μέρος από το φως του λέιζερ.

Όπως διευκρινίζουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, μέχρι στιγμής η νέα μέθοδος δεν έχει δοκιμαστεί σε ζώα, ωστόσο είναι βέβαιοι πως όταν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά της θα μπορεί να θεραπεύει στον άνθρωπο νόσους όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και η Κρόιτσφελντ – Γιάκομπς.

naftemporiki.gr