Μαζιώτης-Ξηρός κακό σενάριο. Δένδιας: Έχουμε πρόβλημα τρομοκρατίας

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

– Ο δικηγόρος του Χρ. Ξηρού, Φραγκίσκος Ραγκούσης δήλωσε ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση, συνεπή προς το επαναστατικό προφίλ και την αγάπη του για την ελευθερία.

Συνειδητά δεν επέστρεψε στις φυλακές μετά την 9ημερη άδεια που πήρε ο Χριστόδουλος Ξηρός, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Φραγκίσκο Ραγκούση. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι πρόκειται για «πολιτική απόφαση, συνεπή προς το επαναστατικό προφίλ και την αγάπη του για την ελευθερία».

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Την αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσε η τοποθέτηση του δικηγόρου του Χριστόδουλου Ξηρού που χαρακτήρισε την εξαφάνιση του καταδικασμένου για την 17 Νοέμβρη «πολιτική στάση, συνεπή με την επαναστατική δράση του».Για «ανατριχιαστική δήλωση» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Κεδίκογλου, τονίζοντας ότι «οι καταδικασμένοι τρομοκράτες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως οι απλοί κρατουμενοι».Μιλώντας στο ΣΚΑΙ το πρωί της Δευτέρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε: «Το πώς διέφυγε του ελέγχου των αρχών θα διερευνηθεί και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε αποτελέσματα και στον εντοπισμό του».

Ο Σίμος Κεδίκογλου χαρακτήρισε ανατριχιαστική τη δήλωση του Φρ.Ραγκούση περί «επαναστατικού καθήκοντος» του Χριστόδουλου Ξηρού και τόνισε:

«Αποδεικνύεται ότι οι καταδικασμένοι τρομοκράτες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως οι απλοί κρατούμενοι. Αν θεωρούν καθήκον τους να αποδράσουν και να επιτεθούν στην κοινωνία, η κοινωνία θα πρέπει να πάρει μέτρα. Η Δημοκρατία δίνει τα ίδια δικαιώματα για όλους, αλλά πρέπει να προστατευθεί. Όταν έχεις να κάνεις με περιπτώσεις αμετανόητων, επιβεβαιώνεται αυτές οι εκτιμήσεις μας».

Ο κ. Κεδίκογλου επέκρινε, δε, τη δικαστική απόφαση για την αποφυλάκιση -μετά την παρέλευση 18μηνου- του κατηγορούμενου για τρομοκρατικές ενέργειες Νίκου Μαζιώτη, σημειώνοντας ότι τώρα θεωρείται ύποπτος νέων τρομοκρατικών επιθέσεων. «Δεν έπρεπε να έχει αφεθεί ελεύθερος» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή:Newsroom ΔΟΛ

ΔΕΝΔΙΑΣ:

Προβληματισμένος και ενοχλημένος με τις δικαστικές αρχές με αφορμή την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού από τις φυλακές μετά την εξαφάνισή του καθώς δεν επέστρεψε από 9ημερη άδεια, εμφανίστηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας.

“Η χώρα έχει πρόβλημα τρομοκρατίας”, είπε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

“Δυστυχώς, δεν έχει πρόβλημα μόνο εισαγόμενης τρομοκρατίας, όπως άλλες χώρες, έχει μεγάλο πρόβλημα και εγχώριας τρομοκρατίας”, είπε ο κ. Δένδιας, υπερασπιζόμενος πάντως το έργο της Αστυνομίας. Χαρακτήρισε, εξάλλου, “ιδιαίτερα στενάχωρο” το γεγονός της φυγής Ξηρού και άφησε αιχμές κατά της Δικαιοσύνης, ζητώντας “απόλυτη εκτέλεση του καθήκοντος από όλους τους πολιτειακούς θεσμούς”.

“Εάν αυτά δεν εκπληρωθούν, τότε η χώρα αντιμετωπίζει πολύ σημαντικό κίνδυνο. Και αυτός ο σημαντικός κίνδυνος αφορά όχι μόνο τους συγκεκριμένους στόχους των τρομοκρατών, αφορά όλη την κοινωνία”, κατέληξε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, προσθέτοντας ότι “οικονομική ανάκαμψη σε χώρα με τρομοκρατία δεν νοείται, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει”.

ΣΕΝΑΡΙΑ

Σε πρώτη φάση, η «εξαφάνιση» του Χριστόδουλου Ξηρού έφερε προ εκλήξεων την ΕΛ.ΑΣ. γεγονός που θυμίζει την «υπόθεση Μαζιώτη», όπου είχε επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ στους αστυνομικούς που σχετίζονταν με την εξαφάνιση του καταζητούμενου ο οποίος μέχρι και σήμερα αναζητείται από την ΕΛ.ΑΣ. Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Μαζιώτης και η Πόλα Ρούπα που ήταν υπόδικοι για την υπόθεση του «Επαναστατικού Αγώνα» είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους το φθινόπωρο του 2011, ύστερα από παρέλευση του 18μήνου της προφυλάκισής τους. Οι κατηγορούμενοι όφειλαν να εμφανίζονται σε τακτά διαστήματα στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων. Όμως στις 20 Ιουνίου 2012 κανείς από τους δύο δεν εμφανίστηκε στο Α.Τ. Εξαρχείων και η Αστυνομία τους ψάχνει μέχρι σήμερα.

Για την ΕΛ.ΑΣ. ένας «ελεύθερος» Μαζιώτης και ένας «ελεύθερος» Ξηρός θα ήταν ένα κακό σενάριο ενώ ήδη τα τρομοκρατικά χτυπήματα τον τελευταίο καιρό έχουν ενταθεί.

Σε κάθε περίπτωση να σημειωθεί ότι όποια συμπεράσματα είναι ακόμη νωρίς να προκύψουν καθώς ο Χριστόδουλος Ξηρός έχει ακόμη ένα εικοσιτετράωρο για να επιστρέψει στην φυλακή.

Πηγή: newpost.gr

ΤΑ ΔΙΑΤΡΕΞΑΝΤΑ

Οι Χριστόδουλος και Σάββας Ξηρός, 11 χρόνια μετά τη σύλληψή τους, ως πρωταγωνιστικά μέλη της 17 Νοέμβρη, ο καθένας για τους δικούς του λόγους απασχολεί και πάλι τις αστυνομικές αρχές και την κοινή γνώμη.

Ο πρώτος αναζητείται για παραβίαση περιοριστικού όρου κατά τη διάρκεια 9ήμερης άδειας από τις φυλακές. Μέχρι σήμερα είχε πάρει 7 φορές άδεια.
Ο δεύτερος έχει κινητοποιήσει τις αστυνομικές αρχές της Λάρισας, με τη νοσηλεία του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης για σοβαρή νευρολογική εξέταση.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός είχε λάβει άδεια από την 1η Ιανουαρίου και θα επέστρεφε στις φυλακές στις 9-10 του ίδιου μήνα. Είχε δηλώσει τον τόπο διαμονής του κατά τη διάρκεια αυτής της άδειας. Ήταν η Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής και το σπίτι των γονιών του. Είχε καθημερινή υποχρέωση να παρουσιάζεται στο τοπικό αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Χθες, 6 Ιανουαρίου, δεν το έκανε, όπως δήλωναν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα κηρύχθηκε αναζητούμενος για παραβίαση του σχετικού περιοριστικού όρου. Αναζητείται να συλληφθεί στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ωστόσο ακόμη δεν έχει εντοπιστεί από τις αστυνομικές αρχές στις περιοχές που φαίνεται ότι κινούνταν. Στην περίπτωση που έως την ημέρα λήξης της άδειάς του δεν εντοπιστεί, ενώ παράλληλα αν δεν παρουσιαστεί στις φυλακές Κορυδαλλού, τότε θα είναι καταζητούμενος για απόδραση, όπως επισημαίνουν ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Σήμερα γίνεται και η μεταφορά του αδερφού Σάββα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, για σοβαρή νευρολογική εξέταση, αφού φαίνεται πως έχει διαγνωστεί σκλήρυνση κατά πλάκας. Ο «κρατούμενος ειδικής κατηγορίας», όπως χαρακτηρίζεται, θα εισαχθεί σήμερα στο νοσοκομείο και θα νοσηλευτεί σε θάλαμο υψίστης ασφαλείας, υπό την φρούρηση δεκάδων αστυνομικών.

Τα μέτρα δρακόντεια, με αστυνομικούς της Λάρισας, να καταγγέλλουν πως η φρούρηση θα γίνεται από 4 αλλαγές, ίσως και 5ης, δηλαδή του ρεπό, ενώ αστυνομικοί της ομάδας «Ζ» θα εκτελούν καθημερινά 8ωρες βάρδιες.

Παράλληλα, αστυνομικοί από τα ΑΤ Υπαίθρου διατάχθηκαν να εκτελέσουν υπηρεσία στο νοσοκομείο, σαν… διμοιρία των ΜΑΤ!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: NewsIt.gr

ΤΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΝΤΑ

– Ο καταδικασμένος ως μέλος της 17 Νοέμβρη παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν τεθεί στη διάρκεια της άδειάς του
– Έπρεπε να παρουσιάζεται καθημερινά στο αστυνομικό τμήμα Νέας Καλλικράτρειας στη Χαλκιδική
– Έχει εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψή του
– Έχει περιθώρια να επιστρέψει στη φυλακή μέχρι αύριο
– Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας τα ξημερώματα η μεταφορά του αδελφού του  Σάββα Ξηρού στο νοσοκομείο Λάρισας

Συναγερμός σήμανε από το βράδυ της Δευτέρας στην αστυνομία καθώς ο Χριστόδουλος Ξηρός, καταδικασμένος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη, δεν εμφανίστηκε όπως όφειλε στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Καλλικράτειας στη Χαλκιδική.

Ο Ξηρός, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε πάρει άδεια από τις φυλακές, με τον όρο να παρουσιάζεται καθημερινά στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.
Και ενώ καθημερινά, από την 1η Ιανουαρίου όταν ξεκίνησε η 9ημερη άδειά του, εμφανιζόταν κανονικά στο Α.Τ., χθες, ήταν άφαντος.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και ξεκίνησε τεράστια επιχείρηση της αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του. Έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος του για παραβίαση των περιοριστικών όρων.  Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αστυνομία έχει αρχίσει εντατικές έρευνες στη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη για τον εντοπισμό του Χριστόδουλου Ξηρού.

Σημειώνεται πάντως πως έχει περιθώριο να επιστρέψει στη φυλακή μέχρι αύριο.

Η μεταφορά το Σάββα Ξηρού

Την ώρα που οι αστυνομικές αρχές στη Χαλκιδική “τρέχουν και δε φτάνουν” για να βρουν τον αδερφό του, τα ξημερώματα υπό δρακτόντεια μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε από τις φυλακές Κορυδαλλού η μεταφορά του Σάββα Ξηρού στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας.

Η κατάσταση της υγείας του Ξηρού έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα και είχε υποβάλει αίτημα να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Πηγή:NewsIt.gr