Επιστολή Ν. Αναστασιάδη στον γγ του ΟΗΕ

Στο επίκεντρο η λύση του κυπριακού

Τρόπους για τερματισμό του αδιεξόδου στο Κυπριακό, αναζητεί ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, με επιστολή του, ημερομηνίας 2 Ιανουαρίου, προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν. Ο κ. Αναστασιάδης ενημερώνει τον γενικό γραμματέα, για τους λόγους για τους οποίους απέτυχε η προσπάθεια συνομολόγησης κοινού ανακοινωθέντος με την τουρκοκυπριακή πλευρά για επανέναρξη των συνομιλιών.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο Κύπριος Πρόεδρος, σύμφωνα με το ΡΙΚ, προτείνει την ταχεία έγκριση ενός σημαντικού, απλού και μικρότερου σε έκταση κοινού ανακοινωθέντος. Υπογραμμίζει παράλληλα, ότι το κοινό ανακοινωθέν πρέπει να περιέχει τρία βασικά στοιχεία:

– Να γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Ιδιαίτερα, στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που ξεκαθαρίζει πλήρως τη βάση διευθέτησης για το Κυπριακό και επεκτείνεται με απόλυτη σαφήνεια ότι το κράτος της Κύπρου θα έχει μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια.

– Να γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στην ιδιότητα μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κύπρο, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

– Να υπογραμμίζει ξεκάθαρα τη μεθοδολογία στη διαδικασία των συνομιλιών.

Στην επιστολή, γίνεται επίσης, συγκεκριμένη αναφορά στο θέμα της μεθοδολογίας. Πρέπει, αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης, να αγωνιστούμε για μια προσέγγιση που δεν θα κατακερματίζει τεχνητά ή θα απομονώνει τις διαφορετικές συνιστώσες του Κυπριακού, οι οποίες, πρέπει να συζητηθούν αλληλένδετα.

NewsBeast.gr