Στο πόδι πάλι η Κεφαλονιά! Τραυματίες από ισχυρό σεισμό 5,7 ρίχτερ!

Ζημιές στο νοσοκομείο του Ληξουρίου, έπεσε μαντρότοιχος – Προβλήματα και στο λιμάνι
– Τέσσερις οι ελαφρά τραυματίες, τους δόθηκαν ήδη οι πρώτες βοήθειες
– Ο σεισμός έγινε στις 05.08 το πρωί και είχε το ίδιο εστιακό βάθος με τον μεγάλο σεισμό της Κεφαλονιάς
– Στις 5.16 έγινε σεισμός 4,5 βαθμών
– Νωρίτερα το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο έδινε μέγεθος σεισμού 6,4 ρίχτερ
– Αναστατωμένοι πετάχτηκαν από τα σπίτια τους οι κάτοικοι του νησιού
– Αισθητός ο σεισμός σε όλη την δυτική Ελλάδα
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αναθεώρησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας και αναφέρει ότι ο σεισμός που έγινε στις 05.08 ήταν μεγέθους 5, 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο σεισμός είναι από τον ίδιο εστιακό χώρο σε απόσταση 12 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Αργοστολίου. Αρχικά το Γεωδυναμικό έκανε λόγο για 5,9 Ρίχτερ.

Αρχικά το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS) είχε δώσει το μέγεθος του σεισμού στα 6, 4 Ρίχτερ. Λίγα λεπτά αργότερα αναθεώρησε, δίνοντας μέγεθος σεισμού 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με το USGS το επίκεντρο εντοπίστηκε 122 χιλιόμετρα δυτικά της Πάτρας σε σχετικά μικρό βάθος 13,7 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νησί της Κεφαλονιάς στη Ζάκυνθο και σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας όπως την Πάτρα. Στις 5 και 16 ακολούθησε μία ακόμη ισχυρή δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Σύμφωνα με μαρτυρίες έγινε αισθητός ακόμη και στην Αττική αλλά και σε Αμαλιάδα, Μεσολόγγι, Πύργο, Κάτω Αχαΐα, Ναύπακτο και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου στο Ληξούρι, όντως έπεσε ένας μαντρότοιχος αλλά άμεσα τα συνεργεία του δήμου άνοιξαν το δρόμο και το νοσοκομείο λειτουργεί κανονικά. Όπως είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ήδη έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο και τους έχουν δοθεί οι πρώτες βοήθειες τέσσερις ελαφρά τραυματίες.

Μόλις ξημερώσει, τα συνεργεία των μηχανικών θα ξεκινήσουν τους ελέγχους για να διαπιστώσουν τις νέες ζημιές που έχουν υποστεί τα σπίτια από το νέο ισχυρό σεισμό. Γι’ αυτό οι αρχές κάλεσες τους κατοίκους να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους πριν από το μεσημέρι.

Και αυτή τη φορά, οι περισσότερες ζημιές φαίνεται να εντοπίζονται στο Ληξούρι. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του Ληξουρίου έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια. Ζημιές έχει υποστεί και η προβλήτα στο λιμάνι του Ληξουρίου.

Οι σεισμολόγοι

“Είναι ένας σεισμός της ίδιας τάξεως με τον προηγούμενο” δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος ο οποίος σημείωσε ότι θα καταπονήσει πολύ τα κτίρια του νησιού.

«Ήμασταν επιφυλακτικοί από την αρχή όταν έγινε ο προηγούμενος σεισμός τώρα πρέπει να επεκτείνουμε σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη μετασεισμική δραστηριότητα από τον ίδιο εστιακό χώρο» σημείωσε ο κ Μακρόπουλος. Όπως δήλωσε επίσης ο δήμαρχος Κεφαλονιάς, Αλέξανδρος Παρίσης υπάρχουν τραυματισμοί στο νησί από τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση καθώς και ζημιές κυρίως στο νοσοκομείο του Ληξουρίου.

Σε νεώτερες δηλώσεις του ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας έκανε λόγο για νέο σεισμικό γεγονός που προήλθε από διαφορετική σεισμική εστία του ιδίου ρήγματος της Κεφαλονιάς. Η εστία αυτή πρόσθεσε ο κ. Λέκκας ενεργοποιήθηκε από τον προηγούμενο σεισμό της περασμένης εβδομάδας.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης ο νέος σεισμός ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη του φαινομένου και μετά από το σημερινό φαινόμενο ο ίδιος αισθάνεται πιο ήσυχος.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΕΡΕΤΗ – ΜΑΙΡΗ ΚΑΛΟΥΤΣΑΚΗ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΓΑΝΗΣ

Πηγή:NewsIt.gr