Χρ. Τομαράς: Το ΣΑΕ έχει και λόγο και υποχρέωση να υπάρχει

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Οκτώ χρόνια  μετά την αποχώρησή του από το πόστο του Αντιπροέδρου Παγκοσμίου ΣΑΕ και Συντονιστή ΣΑΕ Αμερικής ο κ. Χρήστος Τομαράς λύνει τη σιωπή του και μιλάει για το έργο του ΣΑΕ στην Αμερική επί θητείας του.

Παράλληλα, όμως, αντιδρώντας σε διάφορες και από διαφορετικές πλευρές, δηλώσεις απαξίας του ΣΑΕ, υποστηρίζει ότι “το ΣΑΕ έχει και λόγο και υποχρέωση να υπάρχει. Όμως, στην εμφάνιση του το 1995, τα αίτια ήταν διαφορετικά από σήμερα”.

Όπως αναφέρει σε πρόσφατο (Δεκέμβριος 2013) σημείωμά του ο κ. Τομαράς, κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στο ΣΑΕ,  αρχικά αυτό ιδρύθηκε για να υπηρετήσει τον Μετανάστη. Η αποστολή του ήταν να συμβουλεύει και να γνωμοδοτεί προς την Ελληνική Πολιτεία για θέματα που ενδιαφέρουν τον Απόδημο Ελληνισμό. Ωστόσο δεν έκανε μόνο αυτό, αλλά και συγκεκριμένο έργο:

* Κοινωνική Βοήθεια (κλινικές)

* Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση

* Πολιτιστικό Έργο (εκθέσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, Ελληνική Πολιτιστική Πρωτεύουσα).

* ‘Ενημέρωση (συνταξιοδοτικά, φορολογικά, στρατoλογικά, κ.ο.κ.).

Σήμερα, σημειώνει ο κ. Τομαράς στο σημείωμά του, η ανάγκη αυτή υπάρχει, περισσότερο από ποτέ. Ο Μετανάστης δεν χρειάζεται στήριξη από το ΣΑΕ, όπως στο παρελθόν. Οι Μετανάστες είναι ελάχιστοι αλλά οι απόγονοι τους (2η, 3η, 4η γενιά) υπάρχουν και μάλιστα σε μεγαλύτερους αριθμούς. Στόχος μας θα πρέπει να είναι η διατήρηση της Ελληνικότητας αυτών των απογόνων μας.

Επομένως, οι σκοποί πρέπει να αλλάξουν: το ΣΑΕ να παραμείνει επίσημα ως το Συμβουλευτικό και Γνωμοδοτικό Όργανο της Ελληνικής Πολιτείας για θέματα που αφορούν τους Ομογενείς στο εξωτερικό, αλλά συγχρόνως να κάνει και συγκεκριμένο έργο ως προς τον σήμερα πλέον αναγκαίο στόχο… τη διατήρηση της Ελληνικότητας της Ομογένειας.

Το έργο αυτό θα περιλαμβάνει μια πολιτιστική διείσδυση στη συνείδηση της Ομογένειας για να προκαλέσει έτσι το ενδιαφέρον της. Να εστιάσει τις ενέργειες του σε θέματα που συνδέουν τον σημερινό ομογενή με τη πολιτιστική του κληρονομιά και να τον κάνουν να αισθάνεται υπερήφανος γι’ αυτήν. Να του υποδείξει τις «Ελληνικές Αξίες» και τη σημασία τους όπως:

* τo Ήθος

* το Φιλότιμο

* την Ακεραιότητα Χαρακτήρος

* τη Φιλανθρωπία

* τον Αυτοσεβασμό και την Αυτοπειθαρχία

Και να προβάλει το πολιτιστικό μας σκηνικό, αφού αυτό ουσιαστικά είναι εκείνο που, μαζί με την θρησκεία μας, συνδέει την Ομογένεια μεταξύ των μελών της, όπως:

* η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας

* η εκμάθηση της ελληνικής ιστορίας

* ο χορός και η μουσική

* η ελληνική κουζίνα, και αλλά στοιχεία της ελληνικής παράδοσης.

Περεταίρω, ο κ. Τομαράς επισημαίνει ότι ο ομογενής πρέπει να αποδεχθεί και να υιοθετήσει την υψηλή αξία της καταγωγής του ως δόγμα της ζωής του λέγοντας στον εαυτό του και διατυμπανίζοντας το στην κοινωνία. «Είμαι υπερήφανος για την καταγωγή μου».

Με τίτλο: Περιληπτική Αναφορά του Έργου του ΣΑΕ,  Περιφέρεια Βορείου και Νοτίου Αμερικής, 1995-2006, ο πρώην Αντιπρόεδρος του ΣΑΕ περιγράφει ως ακολούθως το έργο του ΣΑΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το διάστημα 1995-2006:

<<Μερικά από τα έργα μας στο ΣΑΕ κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Αντιπρόεδρος για την Περιφέρεια Βορείου και Νοτίου Αμερικής, για 11 χρόνια (1995-2006) έχουν ως εξής:

 

1. Ελληνική Πολιτική Πρωτεύουσα. ένας θεσμός με παρουσιάσεις του Εθνικού Θεάτρου (Μήδεια), συναυλίες (Ξαρχάκος), μουσικολογικές εκθέσεις.

 

2. Περιφερειακά Συνέδρια δίνοντας την ευκαιρία συνάντησης και αναθέρμανσης των σχέσεων των Ομογενών μεταξύ τους.

 

3. Εκθέσεις με πολιτιστικό υλικό στις πόλεις Σικάγο, Ντιτρόιτ, Ατλάντα, Λος Άντζελες.

 

4. Το πρόγραμμα «Town Hall Meetings» με παρουσιάσεις και ερωτοαπαντήσεις στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Β.&Ν. Αμερικής. (Κτηματολόγιο, Ε9, συνταξιοδοτικά, στρατολογικά, μετοικεσία, κα.).

 

5. Την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Μητρόπολη Νοτίου Αμερικής, στο Γηροκομείο Άγιος Δημήτριος, στην ίδρυση σχολείου στην Βραζιλία (που ονομάστηκε «Χρήστος Τομαράς»).

 

6. Την προώθηση της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης βοηθώντας πολλά εκκλησιαστικά και ιδιωτικά σχολεία με την παροχή βιβλίων και διδακτικού προσωπικού.

 

7. Την δημιουργία ολοκληρωμένου προγράμματος “παραγωγής” δασκάλων σε συνεργασία με το Ελληνικό Κολέγιο Βοστόνης για την κάλυψη των κοινοτικών σχολείων των ΗΠΑ, που τελικά δεν εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας.

 

8. Πάμπολλες παρουσιάσεις και ομιλίες σε διάφορες ομοσπονδίες, συλλόγους και άλλες συγκεντρώσεις με θέματα σχετικά με την διατήρηση της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας.

 

9. Συμμετοχή στο πρόγραμμα ίδρυσης κλινικών στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (Hellenicare) που εξυπηρετεί χιλιάδες ομογενείς κάθε χρόνο.

 

10. Συμμετοχή σε διάφορους εράνους για την συγκέντρωση χρημάτων προς την ολοκλήρωση διάφορων έργων όπως το Ελληνικό Μουσείο αλλά και βοήθεια ορισμένων ομάδων ομογενών όπως στη Βόρειο Ήπειρο σε

συνεργασία με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και την Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής.

 

Σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου είχα σημαντική συμπαράσταση από τα μέλη των εκάστοτε Συντονιστικών Συμβουλίων της Περιφέρειας Β.&Ν. Αμερικής. Στο πνεύμα αυτό, εκφράζω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Ανδρέα Κωμοδρόμο, Πάνο Σταυριανίδη, Θεόδωρο Λαλιώτη, Κώστα Καραλέκα, Εδουάρδο Καραβία, Αθανάσιο Φούσια, Δημήτρη Άνα, Κώστα Κατσώνη και Γεώργιο Τσούλφα, καθώς και στον Πρόεδρο του ΣΑΕ, Ανδρέα Άθενς. Το ίδιο εκφράζω και στην ηγεσία των Θεματικών Δικτύων της Περιφέρειας.

 

Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στα μέλη του ΣΑΕ, ιδιαίτερα σε όλους τους συναδέλφους μου στο Προεδρείο, στους Αρχιερείς και Ιερείς, στις εθνικότοπικές ομοσπονδίες, αλλά και σε όλους τους φορείς και άτομα με τα οποία συνεργάστηκα στην Β.&Ν. Αμερική όσο και στην Ελλάδα.

 

Σε όλο το φάσμα της λειτουργίας μας χρειάστηκαν οικονομικοί πόροι. Η Πολιτεία συνέβαλε στο επίπεδο που μπορούσε. Το υπόλοιπο, και συγκεκριμένα περισσότερο από ένα εκατομμύριο δολάρια, προσφέρθηκε από προσωπικούς μου πόρους και χαίρομαι που είχα την δυνατότητα να το κάνω.

 

Απερχόμενος από το ΣΑΕ στο τέλος της θητείας μου αισθάνθηκα ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα του έργου μας στην Περιφέρεια αποκομίζοντας συγχρόνως πολλά θετικά στοιχεία, όπως μια βαθύτερη γνώση της Ομογένειας και των αναγκών της αλλά και τη δημιουργία πολλών φίλων σε όλα τα σημεία της Ηπείρου μας, από το Βανκούβερ του Καναδά μέχρι την Γη τους Πυρός στην Νότια Αμερική>>.

ΠΗΓΗ: ΡΗΡ