ΣτΕ: Τέλος στα προνόμια των πολύτεκνων οικογενειών για εισαγωγή στα ΑΕΙ-Η Κυβέρνηση

Αθήνα
Τα πάνω κάτω στο καθεστώς των προνομίων παιδιών πολύτεκνων οικογενειών σχετικά με την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων φέρνει με απόφασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.Κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου με δύο διαφορετικές συνθέσεις και με δύο διαφορετικούς προέδρους έκρινε αντισυνταγματικούς δυο νόμους, του 2011 και του 2012 που προέβλεπαν ότι τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών εισάγονται στα ΑΕΙ κατά παρέκκλιση του γενικού συστήματος και καταλαμβάνουν θέσεις οι οποίες προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για υποψηφίους που έχουν την ιδιότητα του μέλους πολύτεκνης οικογένειας.Η Ολομέλεια του ΣτΕ με τρεις αποφάσεις της (986 – 988/2014) έκρινε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματικούς τους νόμους 4071/2012 και 3966/2011 που εισάγουν προνόμια για μέλη πολύτεκνων οικογενειών γιατί αυτά «αντίκεινται ευθέως στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας».

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Άμεση νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση του ζητήματος που προέκυψε μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικά τα προνόμια των πολυτέκνων για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, προανήγγειλε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας.

«Η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να βοηθήσει, με νομοθετική πρωτοβουλία που θα αναλάβει άμεσα το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, τα παιδιά των πολύτεκνων, των τρίτεκνων και των μονογονεϊκών οικογενειών που προσπαθούν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων» δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, μιλώντας  σήμερα στον Real FM και τον δημοσιογράφο Γιάννη Παπαδόπουλο.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο υφυπουργός τόνισε:

«Η αντίδραση του Υπουργείου Παιδείας ήταν άμεση. Μόλις λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δήλωσε, με ξεκάθαρο τρόπο, ότι  είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην κατεύθυνση να βοηθήσουμε τις πολύτεκνες, τις τρίτεκνες, τις μονογονεϊκές οικογένειες, όλους δηλαδή τους συμπολίτες μας που έχουν περισσότερες ανάγκες και μεγαλύτερη δυσκολία να αντεπεξέλθουν στις σκληρές σημερινές συνθήκες. Σε αυτό το πλαίσιο προανήγγειλε  ότι άμεσα, με νομοθετικό τρόπο, θα ρυθμιστεί το ζήτημα».