Ο Κυπριακός Τύπος, 31 Μαίου, 2014

Στην άρση των περιορισμών για εσωτερικές συναλλαγές αλλά και στα κέρδη που ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου αναφέρονται τα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων σήμερα. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι τα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο Άμυνας κατά της αναξιοκρατίας, οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και οι επιχορηγήσεις για επεμβάσεις που καθυστερούν.

Η “Αλήθεια” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Τέλος τα μέτρα, άνοιγμα λογαριασμών”, γράφει ότι τρεις θετικές ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας σημειώθηκαν χθες και προσθέτει ότι ήρθησαν όλα τα περιοριστικά μέτρα στις εσωτερικές συναλλαγές και επιτρέπεται πλέον το άνοιγμα λογαριασμών. Αλλού, γράφει ότι σειρά μέτρων για αλλαγές σε θέματα αξιοκρατίας και κατά του ρουσφετιού εξήγγειλε χθες ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης. Αναφέρει, επίσης, η εφημερίδα ότι οι διαπραγματευτές κατά τη χθεσινή τους συνάντηση αντάλλαξαν έγγραφα και προετοίμασαν τη συνάντηση Αναστασιάδη-Έρογλου που θα γίνει τη Δευτέρα.

“Η Σημερινή” με πρωτοσέλιδο τίτλο “Θετικά σημάδια … καλά αποτελέσματα” γράφει ότι θετικά μηνύματα και ελπιδοφόρες ενδείξεις για την πορεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου στέλνουν οι χθεσινές ανακοινώσεις τριών τραπεζών για το πρώτο τρίμηνο του 2014. Η “Σ” αναφέρει ακόμη ότι θυελλώδης ως συνήθως υπήρξε η χθεσινή πολύωρη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, κατά την οποία έγινε αποτίμηση του αποτελέσματος των πρόσφατων Ευρωεκλογών. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι πλανώνται σκιές στις σχέσεις ΔΗΣΥ–Προεδρικού.

“Ο Φιλελεύθερος” στο κύριο του θέμα με τίτλο “Σκέπασαν την κατάχρηση” αναφέρει ότι η πειθαρχική έρευνα που ξεκίνησε εναντίον γιατρών του νοσοκομείου Λεμεσού για κατάχρηση υπερωριών κατέληξε τελικά σε φιάσκο. Αλλού, γράφει ότι αναστατωμένοι είναι οι κάτοικοι των Κοκκινοχωρίων από την υπόθεση, η οποία διερευνάται από την Αστυνομία, απόπειρας απαγωγής ενός οκτάχρονου από άγνωστο άνδρα. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι αυστηρές ποινές σε όσους διατηρούν ή διαχειρίζονται υποστατικά στα οποία διεξάγεται κυβεία και παράνομα στοιχήματα προβλέπει τροποποιητικό νομοσχέδιο.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Παραπλανεί η κυβέρνηση για ΣΕΑ” γράφει ότι θέμα τάξης για την κυβέρνηση αλλά και παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα επιβάλλουν οι εκτός νομικών πλαισίων διαδικασίες για τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι πρόσθετα μέτρα για το 2015 και το 2016 προβλέπει το νέο μνημόνιο. Η “Χ” αναφέρει ακόμη ότι οι Τεχνικές Σχολές είναι περιζήτητες και ότι είναι περισσότεροι οι υποψήφιοι από τις προσφερόμενες θέσεις.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο “Επιχορηγήσεις για καθυστερημένες επεμβάσεις” γράφει ότι η Κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της 761.000 ευρώ για να επιχορηγεί εγχειρήσεις για κάποιους ασθενείς που αναμένουν σε λίστες αναμονής πέραν των έξι μηνών. Αλλού, γράφει ότι η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε τα πρώτα κέρδη της σε διάστημα επτά τριμήνων. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε για το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “Cyprus Weekly” με τίτλο “Δρόμος προς ανάκαμψη” γράφει ότι ενθαρρυντικά ήταν τα νέα χθες στο οικονομικό μέτωπο με την Κυβέρνηση να προβαίνει σε άρση όλων των περιορισμών στις εσωτερικές συναλλαγές και την Τράπεζα Κύπρου να καταγράφει τα πρώτα της τριμηνιαία κέρδη από το 2012. Αλλού, γράφει ότι η τραγουδίστρια Άννα Βίσση θα παρευρίσκεται στο σημερινό πρώτο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία. Επίσης, γράφει ότι ο ζωολογικός κήπος της Λεμεσού γιορτάζει τον δεύτερό του χρόνο από την επαναλειτουργία του το 2012.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΑΓ)