Η συγκίνηση του Γιάννη Στουρνάρα στην παράδοση του υπουργείου Οικονομικών – Φεύγω από το σπίτι μου – Η αποθέωση του Αδωνι Γεωργιάδη

Η συγκίνηση του Γιάννη Στουρνάρα στην παράδοση του υπουργείου Οικονομικών - Φεύγω από το σπίτι μου - Η αποθέωση του Αδωνι Γεωργιάδη

– Εμφανώς συγκινημένος ο Γιάννης Στουρνάρας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό
– «Το υπουργείο είναι το σπίτι μου, αναγκάζομαι να το αφήσω κι αυτό μου προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα»
– «Ο Γκίκας Χαρδούβελης θα φυλάξει τις Θερμοπύλες», είπε για το νεο υπουργό Οικονομικών
– Τα βράδια με σούσι και σουβλάκια στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Και τι δεν είπε ο Γιάννης Στουρνάρας κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Οικονομικών. Ειδικά προς το τέλος της ομιλίας του έβγαλε πολλές ειδήσεις. Εκανε ειδική μνεία στους αποχωρήσαντες υπουργούς της κυβέρνησης και ειδικά στον Αδωνι Γεωργιάδη τον οποίο μνημόνευσε δυο φορές.

Ο κ. Στουρνάρας εμφανώς συγκινημένος είπε ότι νιώθει ότι εγκαταλείπει το σπίτι του γιατί έτσι είπε ότι ένιωθε τα τελευταία δυο χρόνια το υπουργείο Οικονομικών.

Είπε επίσης ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης θα φυλάξει τις Θερμοπύλες και ευχαρίστησε θερμά τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του.

«Το υπουργείο είναι το σπίτι μου, αναγκάζομαι να το αφήσω κι αυτό μου προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα», είπε ο πρώην υπουργός.

Κάνοντας έναν απολογισμό του έργου του, σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως χρειάστηκε να πάρει μέτρα «που κανένας υπουργός δεν θα ήθελε να πάρει, ενώ σημείωσε πως τα δημοσιονομικά αποτελέσματα είναι παρακαταθήκες που μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον.

Ο κ. Στουρνάρας μίλησε για δύο προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία.

Η μία είναι η επίλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η διαπραγμάτευση της οποίας «θα είναι δύσκολη».

Η δεύτερη πρόκληση, σύμφωνα με τον τέως υπουργό Οικονομικών, είναι η επαναφορά της χώρας σε βιώσιμα αναπτυξιακή τροχιά. Όπως ανέφερε, έχουν ήδη γίνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και απομένουν πολλές ακόμη, ενώ τόνισε πως «η παλιά Ελλάδα των πολλών ταχυτήτων τελειώνει».

Θυμήθηκε τις άγρυπνες νύχτες όπως είπε με τους συνεργάτες του τους οποίους ανέφερε έναν – έναν και τους ευχαρίστησε.

Αυτό που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση ήταν ότι αναφέρθηκε σε όλους τους υπουργούς του προηγούμενου υπουργικού συμβουλίου, λέγοντας ότι έχαιραν της εκτίμησης του Αντώνη Σαμαρά.

Αναφέρθηκε στον Αδωνι Γεωργιάδη δυο φορές, στο Γιάννη Μιχελάκη, στον Κωστή Χατζηδάκη και ειδικά για τον τελευταίο είπε ότι ο ίδιος αλλά και ο πρωθυπουργός εκτιμούσε ιδιαίτερα το έργο του.

Λειτουργώντας και λίγο ως μεσολαβητής ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τον Άδωνι Γεωργιάδη είπε ότι ο πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα στενοχωρημένος που δεν δέχθηκε ο κ. Γεωργιάδης να γίνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και τον παρακάλεσε μάλιστα να το ξανασκεφτεί!

Τα βράδια με σούσι και σουβλάκια

Απευθυνόμενος στον Χρήστο Σταϊκούρα είπε ότι τον αγαπάει πολύ και αυτό θα αποδειχθεί τον επόμενο καιρό… Θυμήθηκε επίσης τις ολονυχτίες στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. «Εγω με σούσι, ο Χρήστος με σουβλάκια», είπε χαρακτηριστικά.

Κορυφαίες μεταρρυθμίσεις

“Η υπουργία του Άδωνι Γεωργιάδη σημαδεύτηκε από κορυφαίες μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα μείνουν και μεταρρυθμίσεις οι οποίες στο βαθμό που βρίσκονται σε ένα συγκεκριμένο σημείο και δεν είναι πλήρως ολοκληρωμένες, προφανώς θα συνεχιστούν”, είπε ο νέος υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής.

“Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί συνεπικουρούμαι από δυο εξαιρετικούς συναδέλφους” σημείωσε ο κ. Βορίδης.

Ένα τετ-α-τετ που συζητήθηκε

Ένα από τα παραλειπόμενα της ορκωμοσίας των νέων υπουργών ήταν η συνομιλία μυστήριο που είχαν ο Αντώνης Σαμαράς με τον Νίκο Δένδια. Όταν υπέγραψαν όλοι οι υπουργοί ο πρωθυπουργός πήρε παράμερα το νεο υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια με δική του πρωτοβουλία και επι ένα πεντάλεπτο μιλούσαν σε έντονο ύφος.