Σαμαράς στο υπουργικό Συμβούλιο: Σας θέλω μάχιμους 24ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο

Σε εξέλιξη είναι η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, όπου ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς κάλεσε όλα τα νέα στελέχη, αλλά και παλιά, της κυβέρνησης να στρωθούν στη δουλειά, μιας και στο κυβερνητικό έργο υπάρχουν καθυστερήσεις και λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως το νέο υπουργικό συμβούλιο σηματοδοτεί μία νέα ημέρα για τη χώρα και μία νέα φάση, σημειώνοντας πως μέσα σε δύο χρόνια έγινε πολύ σημαντικό έργο.

Παραδέχθηκε ότι υπήρξαν και αδυναμίες αλλά έγιναν σημαντικά πράγματα, υπογραμμίζοντας πως όλα έγιναν με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Όπως τόνισε από τώρα μπορεί η κυβέρνηση να σχεδιάζει το μέλλον γιατί μέχρι τώρα ο λαός και η κυβέρνηση κουβαλούσε αμαρτίες του παρελθόντος.

Ξεκαθάρισε πως και η παλιά κυβέρνηση έκανε τεράστιο έργο και όλοι ένας ένας προσωπικά άσχετα εάν τώρα μπορεί να μην μετέχει στη νέα κυβέρνηση. Όπως σημείωσε ο στόχος της χώρας παραμένει ίδιος, δηλαδή να βγει η χώρα από την κρίση και τα μνημόνια και κυρίως να επιταχυνθούν οι ρυθμοί στην ανάπτυξη και στην ανάκαμψη.

Έδωσε το στίγμα των προθέσεών του λέγοντας πως τώρα είναι ο καιρός να διορθωθούν οι αδικίες που έγιναν στο παρελθόν. Όπως σημείωσε από την 1η Ιουλίου θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές, όπως ο συμψηφισμός των χρεών με το δημόσιο, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση του ασφαλιστικού κόστους στον αγροτικό τομέα, υπογραμμίζοντας πως αυτά τα κατάφερε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Για τον νέο υπουργό Οικονομικών είπε πως μέσα στο φθινόπωρο θα ανακοινωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών τα επόμενα χρόνια. Μιλώντας για την ανεργία δήλωσε πως έχει ήδη σταματήσει να αυξάνεται και στόχος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σχετικά με το χρέος ξεκαθάρισε πως αυτή η κυβέρνηση θα κάνει αυτή τη σκληρή διαπραγμάτευση με σκοπό το ελληνικό χρέος να ανακηρυχθεί και επισήμως βιώσιμο, κάτι που θα βοηθήσει σε νέες επενδύσεις.

Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για τομές στο κυβερνητικό έργο λέγοντας στους νέους υπουργούς πως θα πρέπει να δώσετε την ώθηση στη συλλογική προσπάθεια, κάνοντας λόγο πως πλέον είναι πιο ξεκούραστοι, ενώ τους παρότρυνε να είναι σε συνεχή επαφή με τους προκατόχους τους. Για τους παλιούς τους κάλεσε να δώσουν μεγαλύτερη ένταση στην ήδη δύσκολη προσπάθειά τους. Για όλους τους είπε πως τους θέλει μάχιμους, σε ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο και με λίγα λόγια.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Σαμαράς το επόμενο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα θα έρθουν πολλοί ξένοι ηγέτες και πρέπει να δείξει η χώρα την ακτινοβολία της.

Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως φέρνουν συνέχεια την καταστροφή και πως νευριάζουν κάθε φορά που υπάρχει μία επιτυχία της χώρας. Μάλιστα, σημείωσε πως όσο η κυβέρνηση πετυχαίνει εκείνοι βράζουν στο ζουμί τους.

Η Ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου

Ο κ. Βενιζέλος καλωσόρισε τα νέα μέλη της κυβέρνησης και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία και υπομονή, ενώ ευχαρίστησε και τα μέλη της κυβέρνησης που δεν απαρτίζουν πλέον το υπουργικό συμβούλιο. Σημείωσε πως ο ανασχηματισμός είναι μία από τα μέτρα με αφορμή το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και σημείωσε πως οι πολίτες ψήφισαν με σαφήνεια σταθερότητα.

Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος άλλα νέα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας αποκλείονται. Σημείωσε πως στόχος είναι η επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους. Έστειλε μήνυμα και στους εταίρους στην Ευρώπη πως θα πρέπει να αλλάξουν στάση απέναντι στην Ελλάδα μετά από τις τόσες θυσίες των ελλήνων πολιτών. Μάλιστα, σημείωσε πως η συνεχής παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα δυσκολεύει τις προσπάθειες της κυβέρνησης.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως όσοι πιστεύουν πως θα υπάρξει νέο μνημόνιο θα απογοητευτεί. Μιλώντας για την αξιωματική αντιπολίτευση έκανε λόγο για συναίνεση στα βασικά και πως είναι υποχρέωσή της να συμπράξει στην εθνική προσπάθεια.

ΣΥΡΙΖΑ

Για συνειδητή εξαπάτηση του ελληνικού λαού και για υπεράσπιση των συμφερόντων των δανειστών, κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον πρωθυπουργό, σχολιάζοντας την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Ο Αντ. Σαμαράς «συνεχίζει να υπόσχεται τη «Γη της Μνημονιακής Επαγγελίας», να εξαπατά συνειδητά τον ελληνικό λαό και να υπερασπίζεται ανενδοίαστα τα συμφέροντα των δανειστών», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημειώνεται ότι η «νέα μέρα που ξημερώνει για τη χώρα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, έχει την ίδια μνημονιακή συνταγή, με τα ίδια φθαρμένα και καταστροφικά υλικά».

Τίποτα απολύτως, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν επιβεβαιώνει τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για βιωσιμότητα του χρέους και έξοδο από την κρίση, οι οποίες μάλιστα λαμβάνουν χώρα την ίδια ώρα που δημοσιεύεται και η έκθεση του ΔΝΤ, η οποία προαναγγέλλει νέα μνημονιακά μέτρα, ύψους 7,7 δισ. για την επόμενη τετραετία, διαψεύδοντας κάθε κυβερνητικό ισχυρισμό περί τέλους των μνημονίων.