“Εγώ λέω στους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης, δώστε πίσω τα αρπαγμένα”

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Την απόδοση στους Έλληνες και Ομογενείς μικρο-ομολογιούχους των κεφαλαίων τους  που έχασαν με το PSI  (“κούρεμα”),  στο οποίο δεν συναίνεσαν, καλεί την ελληνική Κυβέρνηση ο πρώην Πολιτειακός Γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Πρόεδρος της Βουλής του Νιου Χάμσαϊρ, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και Πρόεδρος των Εκλεκτόρων που εξέλεξαν τον Μπιλ Κλίντον, κ. Κρις Σπύρου, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην PanHellenic Post.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Σπύρου, η Ελλάδα βρέθηκε με το ένα πόδι στη χρεοκοπία γιατί αυξήθηκε υπερβολικά  το δημόσιο χρέος και εξ αιτίας της αρνήσεως της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβει τις ευθύνες της, υιοθετώντας τα μέτρα που είχε προτείνει ο τότε Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

«Το ελληνικό χρέος το προκάλεσε η Ευρώπη», είναι η άποψη του κ. Σπύρου και εξηγεί πως εάν είχε υιοθετηθεί η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την έκδοση Ευρωπαϊκών Ομολόγων, θα είχαν αποφευχθεί τα χειρότερα και δεν θα είχαμε, μεταξύ των άλλων, και την αναγκαστική κατάσχεση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Ο κ. Σπύρου, κατηγορεί επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικότερα τη Γερμανία, ότι ενώ είχαν θεσμική υποχρέωση να μην εγκρίνουν σε καμία περίπτωση Κρατικό Προϋπολογισμό των Μελών της ΕΕ,  με έλλειμμα που υπερέβαινε το 3% του συνόλου, είχαν εγκρίνει Προϋπολογισμούς της Ελλάδος που παρουσίαζαν έλλειμμα 5% μέχρι και 15% ετησίως (Κυβέρνηση Καραμανλή και προηγούμενες).  “Στην πραγματικότητα, επισημαίνει ο κ. Σπύρου,  παρέπεμπαν τις κυβερνήσεις να δανείζονται και, άρα, να χρεώνουν την Ελλάδα και τους Έλληνες στις ξένες Τράπεζες κάθε χρόνο για έξοδα λειτουργίας του Κράτους, γνωρίζοντας πως ήταν αδύνατη η ανταπόκριση της ελληνικής οικονομίας -και όποιας οικονομίας-  σε τέτοιον τεράστιο, παράλογο δανεισμό”!

Χίλαρυ Κλίντον, Κρις Σπύρου

Χίλαρυ Κλίντον, Κρις Σπύρου

Κατά τον κ. Σπύρου,  “αν τηρούσε η ΕΕ τους όρους ΤΗΣ για το κάθε κρατικό  έλλειμμα, δεν θα είχε φθάσει αυτό από 15 δισ. τα 120 δισ. την πενταετία των προηγούμενων από τον Γιώργο Παπανδρέου,  πρωθυπουργών!”

Και προσθέτει:  “Φθάσαμε, έτσι, στον παραλογισμό τους πρώτους που τιμώρησαν να ήταν ακριβώς εκείνους που είχαν εμπιστευθεί το ελληνικό Κράτος και είχαν αγοράσει κρατικά ομόλογα!  Μοιάζει αυτό σαν να πει η Αμερική στην Κίνα πως επειδή στηρίζεις την αμερικανική οικονομία συγκεντρώνοντας δολάρια, εγώ σε τιμωρώ κάνοντας μεγάλη υποτίμηση! Ή δεν πληρώνω τα ομόλογα»!

Ο κ. Κρις Σπύρου δεν μασάει τα λόγια του.  Ευθαρσώς θα αναγνωρίσει πως «αυτό που κάνανε στους Έλληνες και τους Έλληνες απόδημους μικρο-ομολογιούχους ουσιαστικά είναι κατάσχεση! Είναι παραλογισμός όποιος αγοράζει κρατικό ομόλογο να έρχεται το ίδιο το Κράτος και να λέει ότι δεν είναι υποχρεωμένο να τηρήσει και να τιμήσει τους όρους που το ίδιο έχει θέσει!”

“Δηλαδή, έρχεται ο Έλληνας πολίτης ή ο Απόδημος να στηρίξει τη χώρα του αγοράζοντας ομόλογα και απειλεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να του κατασχέσει τα χρήματα του,  τα οποία έβγαλε ματώνοντας στις φάμπρικες της Γερμανίας και στα παπουτσίδικα της Αμερικής;» αναρωτιέται ο ομογενής πολιτικός ηγέτης και επισημαίνει πως η ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδεικνύεται άλλωστε και από την βιασύνη με την οποία στην πρώτη, μετά ταύτα, συνάντηση Κορυφής, αποφασίστηκε ο νέος ρόλος της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, για να μην ξανασυμβεί το ίδιο πράγμα!  «Η Ευρωπαϊκή Ένωση –επισημαίνει-  είπε ότι αυτό που έγινε στην Ελλάδα δεν θα ξανασυμβεί γιατί τα ομόλογα τα εγγυάται η Κεντρική Τράπεζα από δω και πέρα!  Και με αυτούς που πλήρωσαν τη νύφη, χωρίς να έχουν καμία σχέση με το γάμο, τι θα γίνει»;

Κατά τον κ. Κρις Σπύρου, η ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις που κάνει,  <το πρώτο πράγμα που πρέπει να  απαιτήσει και να πετύχει,  με την συνεργασία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,  είναι «δώστε πίσω τα κατασχεμένα»>!  Προσθέτει δε πως αυτό μπορούν να το κάνουν μέσα στο πλαίσιο επιμήκυνσης πληρωμών του χρέους. Μέσα από την μείωση των επιτοκίων. Και μέσα σ΄ όλη τη συζήτηση, που προκλήθηκε από την παραίτηση Παπανδρέου, μετά την πρώτη συνάντηση Κορυφής,  για το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κεντρική Τράπεζα θα αναλάβουν  τις ευθύνες τους!

«Το ότι καθυστέρησαν 5 χρόνια να αναλάβουν τις ευθύνες τους δεν θα πει ότι απαλλάσσονται και δεν μπορούν να τις αναλάβουν. Να το κάμουν τώρα. Ώστε να μην χρειασθεί οι παθόντες να καταφύγουν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια τα οποία  θα είναι σίγουρο  ότι θα τους τα δώσουν πίσω» τονίζει ο κ. Σπύρου και προσθέτει:  <Αν θέλουν οι Ευρωπαίοι να μάθουν πως να το κάνουν,  να το κάνουν όπως ακριβώς έγινε με την Ισπανία όπου η ΕΚΤ βρήκε τρόπο “πίσω από την κλειστή πόρτα” να ενισχύσει με 125 δισ. τις τράπεζες της Ισπανίας, που είχε το ίδιο ακριβώς πρόβλημα με την Ελλάδα, κι όμως κανένας Ισπανός που είχε αγοράσει ομόλογα της χώρας του δεν πλήρωσε τη νύφη όπως την πλήρωσαν οι Ελληνες και οι Έλληνες απόδημοι  μικροομολογιούχοι>.

«Εάν οι ηγέτες της Ευρώπης η κυρία Μέρκελ και ο Σαρκοζί πιστεύουν ότι μπορούν να αρπάζουν τα χρήματα  από τους ανθρώπους που εμπιστεύονται το δημόσιο, κάνουν λάθος. Θα θυμούνται η κυρία Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί ότι η βασική αρχή κάθε οργανωμένης ευνμομούμενης Πολιτείας, είναι πως εάν οι πολίτες δεν εμπιστεύονται το Κράτος και το ένα Κράτος δεν εμπιστεύεται το άλλο, τότε τίποτε δεν μπορεί να γίνει. Πώς, πχ. η Κίνα θα διαθέσει τρις, εάν δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι η χώρα στην οποία θα επενδύσει, θα τιμήσει την υπογραφή της; Αυτό είναι το άκρον άωτον της παραλογίας”.

Ακολούθως ο κ. Κρις Σπύρου καλεί τους ευρωπαίους ηγέτες “να θυμαόντια τι γνωμάτευσε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Η κατοχή και η αρπαγή δεν συνιστούν ιδιοκτησία.  Η Τουρκία είπε ότι οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης δεν μπορούσαν να αφήσουν Διαθήκη.  Η Ευρώπη είπε, όταν πάρεις ομόλογα από το Κράτος αυτό δεν είναι υποχρεωμένο να τα εξοφλήσει! Λανθασμένοι και οι δυο!”

“Έχω νομοθετήσει και ξέρω καλά πως κάνεις διαπραγματεύσεις και πως φτιάχνεις ένα νόμο! Είναι άδικο, παράλογο αυτό που έγινε με τους μικρο-ομολογιούχους και πρέπει να διορθωθεί», τόνισε ο κ. Κρις Σπύρου και πρόσθεσε πως “αυτό γίνεται με απολογία, με συγγνώμη και με κατάθεση των αρπαγέντων έντοκα σε Τραπεζικό λογαρισμό των μικροομολογιούχων και μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα”…

Ο κ. Κρις Σπύρου τονίζει ακόμη πως “…η τελευταία Σύνοδος Κορυφής έδωσε στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Mario Draghi  το δικαίωμα να διορθώνει τις οικονομικές αδικίες της Ευρώπης, να κόβει Ομόλογα και παράγει Ευρώ. Η πρώτη αδικία την οποία ο κ. Draghi πρέπει να διορθώσει εν ονόματι αυτών που τον διόρισαν,  Μέρκελ, Σαρκοζί και συνάφι, είναι των Ελλήνων και Ελλήνων Αποδήμων μικροομολογιούχων, των θυμάτων του νέου γερμανο-ελληνικού οικονομικού πολέμου 2009-2014”.

“Εγώ λέω στους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης, δώστε πίσω τα αρπαγμένα”, καταλήξει τις δηλώσεις του στην Panhellenic Post, ο κ. Κρις Σπύρου.