Η Ελληνική γλώσσα, η δεύτερη επικρατέστερη στα νοικοκυριά του εύπορου Δήμου της Βικτώριας, Boroondara

Είναι σε όλους γνωστό ότι η Μελβούρνη είναι μία από τις πλέον «ελληνοκρατούμενες» πόλεις της Αυστραλίας. Είναι, επίσης, γνωστό ότι οι Δήμοι Darebin, Monash και Whittlesea είναι αυτοί στους οποίους ζει μεγάλος αριθμός συμπαροίκων. Εκείνο, όμως, που δεν ήταν γνωστό, αλλά το πιστοποιούν τα πρόσφατα δημογραφικά στοιχεία, είναι ότι ένας από τους πλέον «εύπορους» Δήμους της Βικτώριας, ο Δήμος Boroondara, είναι επίσης «ελληνοκρατούμενος».

Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από την τελευταία απογραφή, η δεύτερη επικρατέστερη γλώσσα στα σπίτια των κατοίκων του Δήμου Boroondara είναι η ελληνική. Πιο συγκεκριμένα, από τους 37.450 δημότες που μιλούν δύο γλώσσες, 8.000 περίπου μιλούν τη γλώσσα των Μανδαρίνων η οποία είναι και η επικρατέστερη δεύτερη γλώσσα στην περιοχή, ενώ 5.125 κάτοικοι μιλούν την ελληνική γλώσσα.

H δήμαρχος Boroondara, Carol Ross

H δήμαρχος Boroondara, Carol Ross

Παράλληλα και συγκρίνοντας τα ανάλογα στοιχεία με αυτά της απογραφής του 2006, σημειώθηκε και αύξηση της τάξης του 3,2% στον αριθμό των δημοτών που μιλούν ελληνικά στο σπίτι.

Όπως ανέφερε, μάλιστα, η δήμαρχος της περιοχής, κ. Carol Ross, οι ελληνικής καταγωγής κάτοικοι της περιοχής έχουν αναπτύξει μία ιδιαίτερη σχέση με τον Δήμο. «Οι περισσότεροι ρυθμιστές κυκλοφορίας στις διαβάσεις των μαθητών (lollipop ladies/men) που απασχολούνται από τον Δήμο, είναι ελληνικής καταγωγής» μας είπε η κ. Ross, που συναντήθηκε με την εφημερίδα μας, καθώς, όπως είπε, οι μεταναστευτικές κοινότητες του Δήμου αποτελούν έναν πολύ σημαντικό κεφάλαιο στην ανάπτυξή του.
Η κ. Ross, σε μία προσπάθεια ενημέρωσης των ελληνικής καταγωγής δημοτών στην περιοχή της Boroondara αναφέρθηκε και στις εκδόσεις του Δήμου στην ελληνική γλώσσα, στις οποίες υπάρχουν πληροφορίες για τις βασικές υπηρεσίες αλλά και υποχρεώσεις όσων κατοικούν στην περιοχή.

Η κ. Ross τόνισε ότι μέσα στα άμεσα σχέδια της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι να συμπεριληφθούν ελληνικά καλλιτεχνικά σχήματα (θίασοι, χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα) και εκδηλώσεις στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, που τώρα πλέον στεγάζεται στο νέο Κέντρο Τέχνης του Δήμου στο Hawthorn.
Αναφέρθηκε επίσης και στη δωρεάν υπηρεσία διερμηνέων που προσφέρει ο Δήμος σε δημότες που θέλουν να διευθετήσουν υποθέσεις τους με το Δήμο κάτι που, όπως είπε η κ. Ross, λίγοι δημότες γνωρίζουν. «Θέλουμε να ανοίξουμε γραμμή επικοινωνίας με τους κατοίκους της περιοχής και η δωρεάν παροχή διερμηνέων πιστεύουμε ότι είναι ένα πολύ καλό βήμα για να ευοδώσει αυτή μας η προσπάθεια» τόνισε.

Για περισσότερες πληροφορίες στην ελληνική οι κάτοικοι της περιοχής μπορούν αφενός να προμηθευτούν το φυλλάδιο «Πληροφορίες των Κατοίκων» από το Δημαρχείο ή να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του στη διεύθυνση http://www.boroondara.vic.gov.au/

Πηγή:Neoskosmos.com