Με τη συναίνεση όλων και στο Eurogroup η λύση για την Ελλάδα

Η οποιαδήποτε λύση μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης θα πρέπει να ληφθεί μέσω διαπραγμάτευσης στο Eurogroup και να είναι αποδεκτή από όλα τα εμπλεκόμενα κράτη-μέλη, τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, στις Βρυξέλλες.

«[Οι διαπραγματεύσεις] θα είναι δύσκολες θα απαιτήσουν συνεργασία και διάλογο, όπως και αποφασιστικές προσπάθειες από την πλευρά της Ελλάδας», συμπληρώνει ο κ. Τουσκ.

Μάλιστα, σε ένα σχόλιο που φαίνεται να αφορά τη στάση της Ελλάδας απέναντι στο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία, ο κ. Τουσκ προσθέτει πως κατά τη συνάντηση υπήρξε συμφωνία για τη σημασία να υπάρχει «ενότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με άλλες προκλήσεις-κλειδιά που αντιμετωπίζει η Ευρώπη».

Μήνυμα προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης έστειλε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Ντόναλντ Τουσκ και τον Μάρτιν Σουλτς.

«Είμαι αισιόδοξος, δεν έχουμε ακόμα κάποια συμφωνία, αλλά είμαστε σε καλή κατεύθυνση […] για μια κοινά βιώσιμη λύση», τόνισε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως η νέα ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί μεν την «εντολή» που έλαβε από τον λαό αλλά και τους «κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Υπογράμμισε, πως πρόθεση της Αθήνας είναι να « διορθώσει το πλαίσιο» της Ε.Ε., όχι να το καταστρέψει. «Γνωρίζω πως η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια ιστορία διαφωνιών, αλλά και εν τέλει μια ιστορία συμβιβασμών», επισήμανε.

«Αισιόδοξος» για την επίτευξη συμφωνίας δήλωσε και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος υπογράμμισε πως ο διάλογος – και όχι οι μονομερείς ενέργειες – αποτελεί η βάση για κάθε συμβιβασμό.

Χαιρέτισε τις προσπάθειες του κ. Τσίπρα για επαφές με Ευρωπαίους εταίρους, σχολιάζοντας πως «ένας πρωθυπουργός που ταξιδεύει στην Ε.Ε. είναι ένας πρωθυπουργός που μάχεται για τη συνεργασία κι όχι για τη διαίρεση».

Πρόσθεσε πως κατά τα τελευταία χρόνια το «λογαριασμό» στην Ελλάδα τον πλήρωσαν οι απλοί πολίτες και ότι πλέον έχει έλθει η ώρα να συμβάλλουν και οι κατέχοντες.

Στο πλαίσιο αυτό, διαβεβαίωσε τον κ. Τσίπρα πως η Ευρωβουλή είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τη δίωξη όσων έχουν βγάλει τον αφορολόγητο πλούτο τους στην Ε.Ε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ