Προτιμήθηκε η “επιμήκυνση” στην εφαρμογή των εξαγγελιών της Θεσσαλονίκης

Ξεκινά το απόγευμα (19:00) της Κυριακής η συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, η οποία κορυφώνεται τα μεσάνυχτα της Τρίτης με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλ.Τσίπρα, με δεδομένες τις πιέσεις που ασκούνται από τις Βρυξέλλες, την έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το Βερολίνο.

 

Η μαραθώνιος συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου αποφασίστηκαν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και οι Προγραμματικές Δηλώσεις,  έβγαλαν την…”επιμήκυνση” όσον αφορά στην υλοποίηση του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης σε ορίζοντα 4ετίας!  Τα θεσμικά όμως ζητήματα, όπως για παράδειγμα η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων ή μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, να προωθούνται άμεσα.

Ο πρωθυπουργός, γνωρίζοντας ότι η παρουσίαση των Προγραμματικών Δηλώσεων θα αποτελέσει το “δείγμα γραφής” της Αθήνας έναντι των δανειστών και των εταίρων θα επιχειρήσει να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, δηλαδή μεταξύ προεκλογικών εξαγγελιών-δεσμεύσεων και απαιτήσεων δανειστών. Από τα μεγαλύτερα αγκάθια είναι το… πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, με τον Αλέξη Τσίπρα να “μαζεύεται” σε ότι αφορά τις εξαγγελίες, ζητώντας το ίδιο να κάνουν και οι υπουργοί!

“Μην δίνετε την εντύπωση ότι θα τα δώσουμε όλα σε όλους”, γράφει συγκεκριμένα το newsIt.gr αποδίδοντας τη φράση στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με παραλήπτες τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Είτε η φράση είναι  απολύτως ακριβής είτε είναι “περίπου” ακριβής το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Γνωρίζει άριστα πλέον η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ότι θα πρέπει, ενόψει της 11ης Φεβρουαρίου, να πείσει τους εταίρους αφενός για την μη ανατροπή στην πράξη της περιοριστικής πολιτικής των μνημονίων και, αφετέρου ότι το σχέδιο που θα παρουσιάσει πρέπει να παρέχει εχέγγυα αξιοπιστίας και ρεαλισμού.

Ο Πρωθυπουργός πρέπει να βρει τρόπο να “γεφυρώσει” όχι τα προγράμματα, όπως θα ήθελε, προκειμένου να κερδίσει χρόνο, αλλά τις εξαγγελίες του από τη Θεσσαλονίκη με όσα οι εταίροι του ζητούν.

Βέβαια τόσο από το πρωθυπουργικό περιβάλλον όσο και από την Κουμουνδούτρου τα μηνύματα που εκπέπονται είναι αισιόδοξα ότι τελικά θα βρεθεί “αμοιβαία επωφελής” συμφωνία με τους εταίρους.

Άλλο μεγάλο “αγκάθι” είναι οι Προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που θα ξεκινήσουν το απόγευμα της Κυριακής. Πληροφορίες θέλουν να δοθεί περισσότερη έμφαση στις  στις μεταρρυθμίσεις με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής. Εκτιμούν ότι εάν παρουσιάσουν αυξημένα έσοδα, θα μπορέσουν ευκολότερα να περάσουν κ΄’αποιες περιοριστικές “παροχές”.

Σύμφωνα με το “Έθνος”, ο κ. Τσίπρας στη Βουλή αναμένεται να περιγράψει το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει βασικές τομές που έχουν σχέση και με το φορολογικό σύστημα, τους φοροελεγκτικούς και φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι προγραμματικές δηλώσεις ξαναγράφονται με τροποποίησεις, ώστε να αποφευχθούν οι εξαγγελίες που θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν κι άλλο το ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμικών εταίρων της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται πως οι εξαγγελίες θα πάρουν μια μικρή… παράταση, αφού η εφαρμογή των υποσχέσεων που έχουν δημοσιονομικό κόστος θα γίνει… σταδιακά.

Οι αρμόδιοι υπουργοί αναμένεται να εξαγγείλουν στη Βουλή μέτρα που αφορούν την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μη εφαρμογή διατάξεων για μείωση συντάξεων, αλλά και την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με νέο φόρο στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Στη μάχη για την καταπολέμηση της ανεργίας, θα δοθεί βάρος στη δημιουργία 300.000 θέσεων απασχόλησης, ενώ στο Ασφαλιστικό προβλέπεται επαναφορά της 13ης σύνταξης για όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ.

Επίσης στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, μέτρο όμως που θα συνδυαστεί με κίνητρα στις επιχειρήσεις (φορολογικά, ασφαλιστικά).

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, δε, το πρόγραμμα των παροχών της κυβέρνησης θα είναι μικρότερο κατά δυο δισ. ευρώ σε σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η νέα κυβέρνηση βρήκε λιγότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία.