Αύριο η κατάθεση του αιτήματος παράτασης της δανειακής σύμβασης

Αθήνα
Από τα χείλη του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη έγινε γνωστό ότι το ελληνικό αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης θα υποβληθεί αύριο, Πέμπτη.Ο Σταύρος Θεοδωράκης ενημερώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης από τον πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα, καθώς και για τις συνεδριάσεις του Eurogroup.

Στο σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός ανέφερε στον επικεφαλής του Ποταμιού -όπως και λίγο αργότερα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο- ότι είναι πάντα ανοικτός στην ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, ότι η ενημέρωση θα μπορούσε να γίνεται τακτικά και μάλιστα να πάρει και μια μόνιμη μορφή.

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να πάρει τη μορφή ενός εθνικού  συμβουλίου διαπραγμάτευσης.

Εγώ από το 2012 πρότεινα εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ανοικτός στην πρωτοβουλία.

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Θεοδωράκη σχετικά με την πρόταση που προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση για παράταση της δανειακής σύμβασης.

Όπως δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης, ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε και για εξειδικευμένες προτάσεις, ορισμένες από τις οποίες είναι κοστολογημένες και θα εμπεριέχονται στην πρόταση.

Εξάλλου, ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι στηρίζει τη διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας, αλλά -όπως είπε- επισήμανε στον πρωθυπουργό: «Πρέπει να τελειώνουμε με το περιτύλιγμα και να μπούμε στο παρασύνθημα» το οποίο, όπως είπε, είναι «δουλειές, δουλειές, δουλειές».

Ο κ. Θεοδωράκης εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας: «Ελπίζω ότι την Παρασκευή θα έχουμε καλά νέα, εξαρτάται και από τις προτάσεις της κυβέρνησης».

Σε ερώτηση από πού πηγάζει η αισιοδοξία του, ανέφερε ότι είναι εκ φύσεως αισιόδοξος, και σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση, γιατί όπως είπε, «ο πρωθυπουργός έχει καταλάβει ότι διαπραγματευόμαστε σκληρά, αλλά πάνω απ΄όλα διαπραγματευόμαστε για να μείνει η χώρα στο κέντρο της ΕΕ».

Newsroom ΔΟΛ

ΜΕ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

“Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα, φιλική και ουσιαστική ενημέρωση σε βάθος, για τους σχεδιασμούς των επόμενων κινήσεων.
Του μίλησα  για την εμπειρία που έχω από πεντέμιση χρόνια με δύσκολες διαπραγματεύσεις και μάλιστα όταν η χώρα ήταν σε χειρότερο σημείο. Γιατί τώρα είμαστε στο τέλος της προσπάθειας”, είπε αρχικά.

Και συνέχισε: “Η κυβέρνηση άλλαξε τη θέση της αναφορικά με το χρέος. Η πρώτη αλλαγή είναι ότι υιοθέτησε τη δική μας άποψη ότι έχει γίνει ριζική αναδιάρθρωση και υπάρχουν δεσμεύσεις που πρέπει να τηρηθούν.

Η δεύτερη αλλαγή είναι η αποδοχή του προγράμματος. Εμείς είχαμε ζητήσει και ψηφίσει την παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Το αίτημα που υποβάλλει για παράταση της δανειακής σύμβασης πρέπει να οδηγήσει αυτόματα στη σύγκλιση του Eurogroup και εκεί να γίνει δεκτό το αίτημα”.

newsIt.gr

ΔΗΛΩΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουν γίνει δυο μεγάλες αλλαγές στην κυβερνητική γραμμή. Η κυβέρνηση μετά την εκλογή της άλλαξε ριζικά τη θέση της σε σχέση με το χρέος. Εγκατέλειψε τις θεωρίες για μονομερείς ενέργειες. Εγκατέλειψε τις θέσεις για την ανάγκη να γίνει πανευρωπαϊκή ή διεθνής διάσκεψη και υιοθέτησε την δική μας λογική ότι ήδη έχει γίνει ένα σημαντικό κούρεμα, έχει γίνει μια ριζική αναδιάρθρωση και υπάρχουν δεσμεύσεις του Eurogroup για περαιτέρω επεμβάσεις οι οποίες μειώνουν ακόμη περισσότερο το χρέος σε καθαρή παρούσα αξία, άρα μπορούμε να βελτιώσουμε τη βιωσιμότητά του και έτσι να χαλαρώσουμε το μακροοικονομικό πλαίσιο.

​Έδωσα ένα σημείωμα στον κ. Τσίπρα με δηλώσεις μου του παρελθόντος για να γίνει αντιληπτό πόσες φορές έχω θέσει δημόσια την ανάγκη το επιδιωκόμενο πρωτογενές πλεόνασμα να είναι μικρό, λογικό, εφικτό για να αναπνεύσει η χώρα δημοσιονομικά, να μπορούν να εφαρμοστούν αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές.

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή είναι αυτή που αφορά την αποδοχή του λεγομένου προγράμματος, του πλαισίου, της δανειακής σύμβασης. Εμείς είχαμε ζητήσει και ψηφίσει με νόμο στη Βουλή την παράταση της δανειακής σύμβασης και του προγράμματος μέχρι 28 Φεβρουαρίου.

Έδωσα στον κ. Τσίπρα ένα αντίγραφο του νόμου για να δούμε πώς είναι αυτή η δανειακή σύμβαση η οποία παραπέμπει στο μνημόνιο και τις αξιολογήσεις. Από την αρχή έτσι συνέβαινε. Άρα το αίτημα που υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση εκ μέρους της χώρας για παράταση της δανειακής σύμβασης, είναι ένα αίτημα που πρέπει να οδηγήσει αυτόματα στη σύγκλιση  του Eurogroup, στην αποδοχή του αιτήματος και στην επανέναρξη της διαπραγμάτευσης επί της ουσίας.

Στην διαπραγμάτευση επί της ουσίας εμείς είχαμε θέσει πολύ αυστηρές κόκκινες γραμμές. Δεν δεχόμασταν νέα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, δεν δεχόμασταν μείωση μισθών και συντάξεων, δεν δεχόμασταν παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, δεν δεχόμασταν παρεμβάσεις στην εργασιακή νομοθεσία. Επιμέναμε σε όλα τα μέτρα που αφορούσαν την προστασία των δανειοληπτών, την απαγόρευση πλειστηριασμών κοκ. Σε αυτά φυσικά πρέπει να επιμείνει και θα επιμείνει, είμαι βέβαιος και η σημερινή κυβέρνηση.

Η δική μου άποψη είναι ότι δεν έπρεπε να χάσουμε χρόνο σε μια συζήτηση επί των τύπων, σε μια συζήτηση γύρω από ανύπαρκτες λέξεις.” Δεν υπογράφω την παράταση, δεν ζητάω παράταση ” . Ζητάμε τελικά παράταση. Θα ήταν προτιμότερο να έχουμε δαπανήσει το Φεβρουάριο ώστε να ολοκληρώσουμε τη διαπραγμάτευση επί της ουσίας, να φύγουμε από το πρόγραμμα και να πάμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή. Εάν η κυβέρνηση δεν θέλει να μιλάει για προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά για πρόγραμμα γέφυρα, διαφορά δεν έχει. Σημασία έχει μετά να βγούμε από κάθε επιτήρηση και κάθε πρόγραμμα και να είμαστε μια φυσιολογική χώρα της ευρωζώνης.  

Και παράλληλα υπάρχει το πρόγραμμα του ΔΝΤ για το οποίο δεν συζητάμε, το οποίο ισχύει μέχρι το Μάρτιο του 2016 και το οποίο στο δικό μας σχεδιασμό θα ζητούσαμε να μετατραπεί και αυτό σε προληπτικό ώστε να υπάρχει εναρμόνιση των δυο προγραμμάτων ,για να μπορούμε να γυρίσουμε στις αγορές και να διαλέγουμε κεφάλαια με το καλύτερο επιτόκιο. Ό,τι συμφέρει τη χώρα.

Άρα έχει πολύ μεγάλη σημασία να ξέρουμε πού βρισκόμαστε. Γι’ αυτό και έδωσα στον Πρωθυπουργό τα σημειώματα του ΠΑΣΟΚ για το πού βρισκόμαστε τώρα σε σχέση με τη διαπραγμάτευση και για το τι σήμαινε η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών ότι θα υπογράφαμε το προσχέδιο Μοσκοβισί.

Αυτό σημαίνει πάρα πολλά πράγματα για να μιλάμε στο λαό με απλότητα και ειλικρίνεια. Να μην παίζουμε παιχνίδια πάνω στα ευγενικά του αισθήματα πατριωτισμού και αξιοπρέπειας. Η αλήθεια έχει κόστος και όταν κυβερνάς πρέπει να αναλαμβάνεις το κόστος της αλήθειας.