Καταργείται το τεκμήριο για εισοδήματα μόνον από τόκους και ενοίκια

Μετά την ανοικτή επιστολή των 31 ομογενών φορολογούμενων, μέσω της Panhellenic Post, με τη διαμαρτυρία ότι   οι Απόδημοι Έλληνες  πληρώνουν υπέρογκους φόρους για εισοδήματα από τόκους και ενοίκια, με την ενεργοποίηση του τεκμηρίου διαβίωσης, αν διαθέτουν στην Ελλάδα ΙΧ αυτοκίνητο ή ακίνητα, το θέμα -σύμφωνα με πληροφορίες της ΡΗΡ- αναμένεται να απασχολήσει τους αρμόδιους,

Χθές, πάντως, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Mega, είπε ότι καταργείται το τεκμήριο για τους φορολογούμενους που έχουν μόνο εισοδήματα από τόκους. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «επεμβήκαμε ακριβώς γιατί μου έφεραν ένα εκκαθαριστικό που φαινόταν ότι ένα παιδί που είναι πάνω από 25 χρονών, συνεχίζει να σπουδάζει, είναι άνεργο, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν είναι πια εξαρτημένο μέλος και έχει τόκο ένα ευρώ και δεν έχει τίποτα άλλο, αυτό το παιδί πλήρωνε τελικά 1.220 ευρώ σύμφωνα με το εκκαθαριστικό. Και γι’ αυτό παρεμβήκαμε».

Όπως διευκρίνισε, αν έχεις εισοδήματα μόνο από τόκους ή μόνο από νοίκια ή και τα δυο τότε φορολογείσαι με βάση αυτά τα εισοδήματα και δεν μπαίνει σε λειτουργία το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης, δηλαδή το τριχίλιαρο.

Όπως εξήγησε, αν έχετε γράψει στο παιδί σας ένα σπίτι και παίρνει ένα νοίκι, θα φορολογηθεί για το νοίκι.

Τέλος, στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 το υπουργείο Οικονομικών θα καταρτίσει το φορολογικό νομοσχέδιο…  για τα φετινά εισοδήματα.

Πηγή: Με στοιχεία από το διαδίκτυο.