ΣΑΤΙΡΙΖΟΝΤΑΣ: Η σοφία του λαού

Γράφει ο Χρήστος Μαλασπίνας

Καλά, μετά το 61% το να παραιτηθεί ο Αντώνης Σαμαράς, ήταν από  αναμενόμενο έως προεξοφλούμενο. Να παραιτηθεί, όμως, και ο Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης; Αυτό κι αν ήταν κουφό!

Πάντα υποστηρίζαμε ότι ο λαός είναι σοφός!

Τη φορά αυτή, όμως, το παράκανε! Όχι σε σοφία. Σε πανηγύρια! Δικαιολογημένα. Ξενύχτησαν στους δρόμους και τις πλατείες. Κι από κει, γραμμή για τα ΑΤΜ!

Γνώρισαν νέες πιένες!

Μαζί και οι ευρωπαϊκές Αγορές! Μόλις έμαθαν ότι φεύγει ο Βαρουφάκης, εκτινάχθηκαν! Που σημαίνει, μάλλον ψυχανεμίζονται συμφωνία!

Το ερώτημα είναι, μετά τον Βαρουφάκη, ποιος;

Όπως λέμε, μετά τον Αντώνη, ποιος;

Ονόματα δεν ξέρουμε κι αν ξέραμε δεν θα λέγαμε. Γιατί μας είπε ο Βαρουφάκης ότι επρόκειτο να παραιτηθεί αν κέρδιζε το «Ναι»; Για το «όχι» μας αποκοίμισε!  Διαφορετικά θα ψηφίζαμε όλοι «όχι» δαγκωτό!..

Πάντως και οι δύο θα μας λείψουν.

Ο πρώτος γιατί μετέτρεψε την κυβερνητική επιτυχία σε αντιπολιτευτική αποτυχία!

Και ο δεύτερος γιατί τον θυσίασε ο Τσίπρας προκειμένου να εξευμενίσει τους Ευρωπαίους…

Πάντα η αρετή θέλει τόλμη…

Οι ουρές, στο μεταξύ, καλά κρατούν έξω από τις τράπεζες! Όπως και τα παράπονα! Μα χθες ψηφίσαμε, σήμερα γιατί γκρινιάζουν; Αυτό θυμίζει μια παλιά (φημολογούμενη) ρήση του Καραμανλή της εποχής εκείνης: «Οι  Έλληνες κάθε μέρα με βρίζουν και μια μέρα πάνε και με ψηφίζουν»!

Καλά και ‘μεις, τρελαθήκαμε εντελώς! Δηλαδή αν όλα τα είχε κάνει καλά ο Τσίπρας με πόσο θα τον ψηφίζαμε; Με 200%;  Κι αν δεν μας απειλούσαν οι Ευρωπαίοι να μας βγάλουν από το Ευρώ; Ή του ύψους ή του βάθους. Πάντα οι Έλληνες ήταν παράτολμοι και δρούσαν εκτός πάσης λογικής! Αν ήτανε διαφορετικά, ούτε Θερμοπύλες θα είχαμε, ούτε Γράμμο και Βίτσι!

Είναι να μην γυρίσει το μάτι μας…

Γινόμαστε ριψοκίνδυνοι. Κάποτε και τολμητίες. Άλλοτε μας βγαίνει σε καλό. Κάποτε μας βάζει σε μπελάδες.

«Ξέρεις ρε ποιος είμαι εγώ;» Το άκουσα χθες από κυβερνητικό βουλευτή σε κανάλι. Άκουσα κι άλλα. Όπως «είσαι άθλιος» πάλι από κυβερνητικό σε δημοσιογράφο! Α, ναι και …ελληνικό ψωμοτύρι: Είσαι Μ@λ@κ@ς! Και δεν πρόλαβε να πέσει κει το μπιμπ… Είναι θυμωμένοι οι της συμπολίτευσης γιατί τους βγήκαν, λέει, στο «αντάρτικο» όλα τα τηλεοπτικά κανάλια!

Και τους το ξεπληρώνουν με βρισιές on line που εκθέτουν τους εαυτούς τους…

Τελικά η σοφία του λαού, μόνο τον Τσίπρα φαίνεται να άγγιξε. Κάπως.

Λίγο δεν είναι. Βιώνουμε ήδη τη σύσκεψη των αρχηγών στο προεδρικό…