Reuters: Ο Τσίπρας κόστισε 30 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

«Η αδυναμία του Τσίπρα να καταλήξει σε μια συμφωνία στις αρχές Ιουλίου, ανάγκασε τις τράπεζες να κλείσουν και να βυθιστεί η ελληνική οικονομία ακόμη περισσότερο. Έτσι, βρέθηκε με ένα τρίτο πακέτο ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή που ζητούσε 53 δισ. ευρώ πριν από μερικές μόλις εβδομάδες» αναφέρει ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ στο διεθνές πρακτορείο Reuters, τονίζοντας πως η αναποφασιστικότητα και οι καθυστερήσεις κόστισαν 30 δισ. ευρώ μόνο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Σε εκτενές άρθρο του γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα έργα και τις ημέρες του Έλληνα πρωθυπουργού από την στιγμή που ανέλαβε την εξουσία της χώρας, εξιστορώντας το πώς και το γιατί υπήρξαν καταστροφικές καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις, ενώ κάνει αναδρομή και στην πολιτική καριέρα του.

Για άλλη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπόρεσε να πάρει μια απόφαση, τονίζει το πρακτορείο και συμπληρώνει πως στις 13 Ιουλίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι ηγέτες της Ευρώπης προσπάθησαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Ενώ όλοι είχαν μπροστά τους το κείμενο της συμφωνίας (Μέρκελ, Ολάντ, Τουσκ) και ήταν έτοιμοι να υπογράψουν, ο Τσίπρας χρειάστηκε να εγκαταλείψει την αίθουσα για να ελέγξει τις λεπτομέρειες του σχεδίου με τους συναδέλφους του στον ΣΥΡΙΖΑ.

Και αναφέρεται ακόμη στο άρθρο, πέρασε μία ώρα, και ακόμη δεν είχε επιστέψει στο τραπέζι. Οι ξένοι ηγέτες μιλούσαν ανήσυχοι στα κινητά τους, ενώ η πρόεδρος της Λιθουανίας και ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας αποχώρησαν αγανακτισμένοι.

Όταν, αργότερα, επέστρεψε ο Έλληνας πρωθυπουργός, έγινε αυτό που φοβούνταν οι ξένοι ηγέτες. Τους είπε πως δεν μπορούσε να προχωρήσει δίχως την πλήρη υποστήριξη του κόμματός του. Έτσι, η διαδικασία έπρεπε να ξεκινήσει πάλι από την αρχή.

Η αποτυχία εκείνης της διαπραγμάτευσης ενίσχυσε την αμφιβολία γύρω από την ικανότητα του Τσίπρα να ελέγξει το κόμμα του.

Φίλοι και συνεργάτες του Έλληνα πρωθυπουργού σημειώνουν πως η ήρεμη συμπεριφορά του διαψεύδεται από τον τρόπο που αγωνίζεται να ισορροπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, τα οικονομικά συμφέροντα στην Ελλάδα και τη δική του αριστερή ιδεολογία, σημειώνει το Reuters. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, ολοένα και περισσότερο απευθύνεται σε μια μικρή ομάδα συμβούλων που τον βοηθούν να πάρει σημαντικές αποφάσεις.

Στη συνέχεια, το πρακτορείο αναφέρεται στο στενό κύκλο των συνεργατών του, στον Νίκο Παππά, στο Γιάνη Βαρουφάκη, στον Αλέκο Φλαμπουράρη τονίζοντας πως αυτή η ομάδα ξεκίνησε να συζητάει το θέμα του δημοψηφίσματος από τον περασμένο Απρίλιο, με στόχο να χρησιμοποιηθεί το αποτέλεσμα ως διαπραγματευτικό όπλο έναντι των δανειστών.

Άνθρωποι που ήταν κοντά στις συζητήσεις αναφέρουν πως δύο φορές ο Τσίπρας δέχθηκε τους όρους της συμφωνίας των δανειστών, αρκεί να του έδιναν τη δυνατότητα να συμβουλευτεί τον Παππά και τον Βαρουφάκη. Και τις δύο φορές επέστρεψε με ένα κατηγορηματικό «όχι».

Τελικά πήγε στις Βρυξέλλες και ξεκίνησε μαραθώνιες συζητήσεις. Ήταν τόσο εξαντλημένος, που κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι του πρότειναν να ξεκουραστεί λίγο και να συνεχίσει μετά. Τελικά υπέγραψε, αλλά στην Αθήνα το κόμμα του είχε χωριστεί στα δύο.