Ο Πρωθυπουργός ζητά τη συνεργασία της Προέδρου της Βουλής

Αθήνα
Ο έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου να ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο ως την Πέμπτη. Στην επιστολή ο πρωθυπουργός αναφέρει πως «η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες για την επικύρωση της Συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης προβλεπόμενης δόσης».

Αναφέρει ακόμη ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί απόψε, ότι αύριο, Τετάρτη, θα μπορούν να συνεδριάσουν οι αρμόδιες επιτροπές και την Πέμπτη να συνεδριάσει η Ολομέλεια.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Κωνσταντοπούλου απαντώντας στην επιστολή του πρωθυπουργού τον ενημέρωσε ότι θα συγκαλέσει τη Διάσκεψη των Προέδρων το βράδυ της Τετάρτης (21:30), για να αποφασίσει αν θα ανοίξει η Βουλή.

Αν γίνει αυτό, τότε οι αρμόδιες επιτροπές θα μπορέσουν να συνεδριάσουν το πρωί της Πέμπτης κι όχι την Τετάρτη, όπως υποδείκνυε ο πρωθυπουργός. Αυτό σημαίνει ότι η συνεδρίαση της Ολομέλεια θα ξεκινήσει αργά το απόγευμα της Πέμπτης, με αποτέλεσμα να έχουμε και πάλι άλλη μια ολονύχτια συνεδρίαση της Βουλής.

Ολόκληρη η επιστολή του πρωθυπουργού:

«Προς την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

» Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,

» Όπως γνωρίζετε, η Συμφωνία με τους Θεσμούς για την αναχρηματοδότηση του Ελληνικού χρέους συνήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, 11 Αυγούστου 2015. Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες για την επικύρωση της Συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης προβλεπόμενης δόσης.

» Ως εκ τούτου, παρακαλώ να συγκαλέσετε την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων προκειμένου να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο σύμφωνα με τα ά. 76 παρ. 4 του Συντάγματος και 109 του Κανονισμού της Βουλής.

» Η πρόθεση μου, ώστε να μην υπάρχουν δικαιολογημένες αντιδράσεις για το πιεστικό χρονοδιάγραμμα, είναι να κατατεθεί σήμερα το σχετικό νομοσχέδιο για να διανεμηθεί εγκαίρως στους Βουλευτές. Στη συνέχεια μπορούν να συνεδριάσουν οι αρμόδιες Επιτροπές την Τετάρτη 12 Αυγούστου και η διαδικασία να ολοκληρωθεί με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας την Πέμπτη 13 Αυγούστου».

Εν τω μεταξύ, σύσκεψη με τον πρωθυπουργό έχουν το απόγευμα της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, μετά το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές, το πρωί της Τρίτης.

Οι δύο υπουργοί, παρόντος και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ενημερώνουν τον πρωθυπουργό για τις τελικές λεπτομέρειες της συμφωνίας που σφραγίστηκε μετά τον μαραθώνιο διαβουλεύσεων διάρκειας 22 ωρών.

Newsroom ΔΟΛ