Μεταναστευτικό: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ

Σκόπια

Υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης, περισσότεροι από 1.500 μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ των συνόρων Ελλάδας – ΠΓΔΜ, καθώς από το μεσημέρι της Τετάρτης τα Σκόπια έχουν μπλοκάρει την είσοδο προσφύγων και κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω του μεταναστευτικού κύματος.Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νότια και βόρεια σύνορα της χώρας, λόγω της αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Ουσιαστικά, πρόκειται για τα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα και τη Σερβία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία) Ίβο Κότεφσκι, ανέφερε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα Σκόπια, πριν από λίγο, ότι στα νότια σύνορα της χώρας (σ.σ. στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα) θα μπορούσε να εμπλακεί και ο στρατός για να αυξηθεί η ασφάλεια για τον τοπικό πληθυσμό, αλλά και να παρασχεθεί καταλληλότερη και πιο ανθρώπινη μεταχείριση των μεταναστών που εισήλθαν στη χώρα και αιτούνται τη χορήγηση άδειας διαμονής τριών ημερών στη χώρα, στη διάρκεια της οποίας υποχρεούνται να εγκαταλείψουν την ΠΓΔΜ.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στην ΠΓΔΜ σημείωσε ότι «λόγω της αυξημένης πίεσης στα νότια σύνορα της χώρας και των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών κατά μήκος του αποκαλούμενου βαλκανικού διαδρόμου που ακολουθούν οι μετανάστες, αλλά και της κατάστασης σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμήθηκε ότι είναι απαραίτητος επιπρόσθετος και πιο αποτελεσματικός έλεγχος στη συνοριακή ζώνη, στην οποία έχουν καταγραφεί μαζικές παράνομες διελεύσεις από την Ελλάδα».

«Δυστυχώς, τα σύνορα μας με την Ελλάδα, τα οποία αποτελούν και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν προστατεύθηκαν. Αφέθηκαν ελεύθερα, με την Ελλάδα να μην εμποδίζει τους μετανάστες να διέρχονται παράνομα τα σύνορα» δήλωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, από τις 18 Ιουνίου που εφαρμόζεται το μέτρο χορήγησης τριήμερων αδειών και μέχρι τις 20 Αυγούστου, εκδόθηκαν περίπου 41.500 τέτοιες άδειες σε μετανάστες που εισέρχονται παράτυπα στην ΠΓΔΜ.
Από τις μεσημεριανές ώρες, οι δυνάμεις της αστυνομίας της ΠΓΔΜ έχουν αυξήσει κατά πολύ την παρουσία τους στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και πιο συγκεκριμένα στη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν στην ΠΓΔΜ.

Εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη

Μπλοκαρισμένοι στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, κάτω από τον καυτό ήλιο, χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, είναι τις τελευταίες ώρες περισσότεροι από 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες που περιμένουν στωικά στην ουδέτερη ζώνη, έξω από την Ειδομένη, για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη.

«Θέλουμε να φύγουμε, δεν αντέχουμε άλλο» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, οι οποίοι προχώρησαν μάλιστα και σε ολιγόλεπτο αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ξαπλωμένοι κάτω από τα δέντρα και αναζητώντας την ελάχιστη σκιά, κατέκλυσαν τις δύο καντίνες ιδιωτών που στήθηκαν στο σημείο και κάνουν «χρυσές δουλειές».

«Νερό, τσάι, καφέ και σάντουιτς με κοτόπουλο αγοράζουν κυρίως» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδιοκτήτης της μίας καντίνας, ενώ φρούτα και κυρίως ροδάκινα, πουλάει μία γυναίκα που έχει στήσει έναν αυτοσχέδιο πάγκο.

Αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες στέκονται εδώ και μήνες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εθελοντές, οι οποίοι προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνθήκες, παρέχοντας μικρογεύματα, νερά και πρώτες βοήθειες σε τραυματισμούς, που αφορούν κυρίως ταλαιπωρημένα μέλη από το πολύ περπάτημα και ιώσεις σε παιδιά.

Από την πλευρά της, η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες των μεταναστευτικών ροών, καταγγέλλοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει καμία συνεννόηση με την κεντρική εξουσία.

Με αφορμή, μάλιστα, τον αρχικό σχεδιασμό για την έλευση του «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τη μεταφορά των 2500 μεταναστών στα σύνορα, ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης συγκάλεσε, σήμερα, έκτακτη σύσκεψη, παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρου Κυρίζογλου, άλλων συναρμόδιων φορέων και ΜΚΟ.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, εξέδωσαν ψήφισμα το οποίο θα αποστείλουν στον πρωθυπουργό και όλα τα αρμόδια υπουργεία, ζητώντας από την Πολιτεία και τις αρμόδιες Κεντρικές Αρχές, «να έχουν πλήρη και άμεση ενημέρωση για τα μεταναστευτικά ρεύματα, με επαρκή διάχυση πληροφοριών, ώστε ο κάθε φορέας από την πλευρά του να μπορεί να προσφύγει σε ενέργειες και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την υποδοχή των προσφύγων».

«Ταυτόχρονα, οι Βουλευτές του Νομού δεσμευόμαστε να μεριμνήσουμε για την άμεση δημοσιοποίηση και διεθνοποίηση του προβλήματος, με σκοπό τη λήψη αποφάσεων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρεται.

Τέλος, αποφασίστηκε η κατάθεση πρότασης προς το αρμόδιο Υπουργείο, «σχετική με την κατάρτιση στρατηγικού επιχειρησιακού σχεδίου επίλυσης των άμεσων αναγκών που ενδέχεται να προκύψουν στο εγγύς μέλλον από τα κύματα προσφύγων προς την περιοχή και συνολικά τη χώρα».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ