Εικόνες που συγκλονίζουν από την πορεία θανάτου των προσφύγων στο Αιγαίο

Αθήνα

Εικόνες που κόβουν την ανάσα δόθηκαν στη δημοσιότητα από την επιχείρηση διάσωσης, στο πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, όπου έχασαν τη ζωή τους 34 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 15 παιδιά και βρέφη.

Στο δουλεμπορικό επέβαιναν συνολικά 133 άνθρωποι. Το αμπάρι του πλοίου έγινε υγρός τάφος για τα περισσότερα παιδιά και βρέφη που βρίσκονταν σε αυτό.

Η ταυτοποίηση των σορών θα γίνει την Πέμπτη στη Ρόδο από τους συγγενείς τους που κατέφθασαν στο νησί για το λόγο αυτό

Όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης, ομολογούν ότι οι εικόνες που αντίκρισαν θα τους στοιχειώνουν για πάντα.Βίντεο που συγκλονίζουν από την πορεία θανάτου των προσφύγων στο Αιγαίο

Οι λιμενικοί κατάφεραν να διασώσουν 68 πρόσφυγες, ενώ άλλοι 30 κατάφεραν να κολυμπήσουν έως την ακτή και να σωθούν.

Από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα, τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ έχουν διασώσει από τη θάλασσα 61.457 ανθρώπους.

Το υπουργείο Ναυτιλίας αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα σχετικό οπτικοακουστικό υλικό από την επιχείρηση στο Φαρμακονήσι.

«Μας βασάνισε πολύ και τελικά αποφασίσαμε να το αναρτήσουμε δίχως εκείνες τις σκηνές που θα παρέπεμπαν σε πολλούς μικρούς και μικρές Aϊλάν. Πιστεύω ότι για να αφυπνιστούν συνειδήσεις αλλά και για να κάνουμε όλοι το καθήκον μας απέναντι σε πρόσφυγες δεν είναι απαραίτητο να ρίχνουμε διαρκώς γροθιές στο στομάχι των πολιτισμένων ανθρώπων. Τη γροθιά όμως αυτή την αισθάνθηκαν τόσο τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που επιχείρησαν στο περιστατικό αυτό όσο και εγώ προσωπικά που είχα μεταβεί επί τόπου» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης.

«Είμαι υπερήφανος γιατί τα στελέχη μας που επιχειρούν καθημερινά σε όλο το Ανατολικό Αιγαίο είναι υψηλής εκπαίδευσης. Κυρίως όμως, είμαι υπερήφανος γιατί τα στελέχη αυτά, ενώ πολεμούν όλη μέρα και όλη νύχτα, χωρίς η προσφορά αυτή να πληρώνεται, παραμένουν άνθρωποι» κατέληξε ο κ. Ζώης.

Newsroom ΔΟΛ