Μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην Σόφια, από ελληνικά χέρια

Ελληνικά χέρια έδωσαν οριστική λύση στο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων της Σόφιας, καλύπτοντας μάλιστα και μέρος των ενεργειακών αναγκών της πόλης.

Με κοινοτικά κονδύλια και δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, οι γείτονες κατόρθωσαν σε λιγότερο από δύο χρόνια (21 μήνες), να κατασκευάσουν την μεγαλύτερη Μονάδα Μηχανικής και Βιολογικής Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων, στην Ευρώπη.

Το έργο κατασκευάστηκε από την κοινοπραξία των εταιριών ΑΚΤΩΡ – ΗΛΕΚΤΩΡ και το κόστος του ανήλθε σε 91 εκατομμύρια ευρώ, που καλύφθηκαν κατά 70% από κοινοτικά κονδύλια (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για το Περιβάλλον 2007 – 2013) και κατά 30% με δάνειο που έλαβε ο Δήμος Σόφιας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Οι ανάγκες κεφαλαίου κίνησης της κοινοπραξίας καθώς και έκδοσης των προβλεπόμενων εγγυητικών επιστολών, ύψους είκοσι εκατομμυρίων ευρώ, καλύφθηκαν από την Alpha Bank.

Την μονάδα εγκαινίασε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόϊκο Μπορίσοφ, με την χαρακτηριστική, για την σημασία που έχει το έργο για την πρωτεύουσα (και όχι μόνο) της χώρας, φράση: «Ξυπνάγαμε το πρωί και λέγαμε: Θεέ μου, έλα να μας σώσεις από τα σκουπίδια… Απευθυνόμουν στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μας προειδοποιούσε με πρόστιμα και ζητούσα να μας βοηθήσουν…».

Η Σόφια είναι μια πόλη 1,2 εκατομμυρίου κατοίκων και επί πολλά χρόνια βίωνε μια άκρως ζοφερή (αντίστοιχη της ελληνικής), πραγματικότητα. Οι αρμόδιοι αδυνατούσαν να συνεννοηθούν σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα αντιμετώπισης του προβλήματος των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα οι χωματερές να «φυτρώνουν» σε διάφορα σημεία, υπό την σκιά επιβολής βαρύτατων προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μπροστά λοιπόν σε αυτόν τον κίνδυνο κάθισαν όλοι γύρω από ένα τραπέζι και σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της ΕΕ, κατόρθωσαν να βρουν μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας και να αποφασίσουν τι ακριβώς ήθελαν να κάνουν και που, προκειμένου να δώσουν μια οριστική λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών.

Κάτι το οποίο επισήμανε στην ομιλία του, ο βούλγαρος πρωθυπουργός: δεν πρέπει (είπε χαρακτηριστικά) να επιτρέπουμε σε προσωπικές φιλοδοξίες να δοκιμάζουν την υγεία και την οικονομία μια πόλης. Στην βάση αυτή, ξεπεράστηκαν σημαντικές πολιτικές αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις, με μοναδικό γνώμονα την προώθηση του έργου που εγκαινιάζουμε σήμερα.

Η μονάδα βρίσκεται σε απόσταση μόλις είκοσι χιλιομέτρων από το κέντρο της Σόφιας, με δυνατότητα επεξεργασίας 410.000 τόνους απορριμμάτων, ετησίως. Το μεγαλύτερο μέρος των απορριμμάτων αξιοποιείται στην παραγωγή καυσίμου που θα καλύπτει ενεργειακές ανάγκες της τσιμεντοβιομηχανίας της Βουλγαρίας, όπως και τις ανάγκες τηλεθέρμανσης κτιρίων της Σόφιας, ενώ από τα διαχειριζόμενα απορρίμματα θα προκύπτει και ένα ποσοστό 5 – 10% ανακυκλώσιμων υλικών.

Η δήμαρχος της Σόφιας, Γιοβάνκα Παντόκοβα, εξήρε την συμβολή του δημοτικού συμβουλίου στην όλη προσπάθεια, τονίζοντας πως πρόκειται το μεγαλύτερο έργο που υλοποιήθηκε τα τελευταία 25 χρόνια στην χώρα, με δημόσια χρηματοδότηση. Είναι, είπε, «ένα όνειρο ζωής που εκπληρώθηκε, καθώς έδωσε λύση στο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων της πόλης, εξασφαλίζοντας καθαρό αέρα και ένα υγιές περιβάλλον, αφού πληροί τις πλέον σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον και τη υγεία των εργαζομένων προδιαγραφές».

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκε και ο επικεφαλής της κατασκευάστριας κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ – ΗΛΕΚΤΩΡ, Λεωνίδας Μπόμπολας, κάνοντας λόγο για «την πλέον προηγμένη μονάδα διαχείρισης αποβλήτων στην περιοχή των Βαλκανίων και μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, η οποία είναι απολύτως συμβατή με τις αυστηρότερες προδιαγραφές της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

Εξήρε ακόμη την συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων, λέγοντας ότι «η Βουλγαρία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στον τομέα του Περιβάλλοντος, συμμορφούμενη στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτοχρόνως δημιουργώντας βιώσιμες θέσεις εργασίας».

Όπως προαναφέρθηκε, το έργο βρίσκεται είκοσι μόλις χιλιόμετρα από τον κέντρο της Σόφιας και στην μελέτη και κατασκευή του συνέβαλαν 120 εξειδικευμένου έλληνες επιστήμονες, ενώ κατά την λειτουργία του, θα απασχολούνται 180 άτομα.

Οι τεχνολογίες αιχμής που χρησιμοποιούνται κατατάσσουν το έργο στην πρώτη θέση των πιο σύγχρονων στην Ευρώπη.

Τα παραγόμενα προϊόντα είναι ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτιά, πλαστικά, μέταλλα, γυαλιά), υψηλής ποιότητας δευτερογενές καύσιμο (RDF) και υλικό τύπου compost (Compost Like Output – CLO). Τα υπολείμματα της επεξεργασίας (αδρανή κατά κύριο λόγο) οδηγούνται προς τελική διάθεση στον παρακείμενο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

Η μέθοδος που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί, σε τέσσερα υπερσύγχρονα κτίρια περιλαμβάνει τα αντίστοιχα στάδια:

 υποδοχή των απορριμμάτων,
– διαχωρισμό επικινδύνων, ογκωδών και ανακυκλώσιμων υλικών, κατάλληλων είτε για διάθεση είτε για ανακύκλωση,
– βιολογική επεξεργασία σε βιοαντιδραστήρες ταχείας βιολογικής σταθεροποίησης για την παραγωγή ξηρού κλάσματος (το οποίο θα καταλήξει ως υψηλής ποιότητας δευτερογενές καύσιμο SRF), εφαρμόζοντας μεθοδολογία βιολογικής ξήρανσης και σταθεροποίησης του CLO και, τέλος
– μηχανική μετεπεξεργασία στην μονάδα μηχανικής επεξεργασίας για την ανάκτηση των ανακυκλώσιμων υλικών και την παραγωγή υψηλής ποιότητας δευτερογενούς καυσίμου SRF.

Σημειώνεται, ότι η μονάδα έχει κατασκευαστεί σε ένα χώρο 106.204 μ² ενώ, η επιφάνεια που καλύπτουν τα κτίρια φτάνει περίπου τα 29.700 μ².

Στη τελετή εγκαινίων της Μονάδας παραβρέθηκε επίσης η βουλγαρικής καταγωγής επίτροπος προϋπολογισμού της Ε.Ε., Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κάνοντας λόγο για ρεκόρ απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων εκ μέρους της Βουλγαρίας, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην 8η θέση μεταξύ όλων των χωρών της Ε.Ε., ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η χώρα κατόρθωσε να απαλλαχθεί και από ένα βαρύτατο ευρωπαϊκό πρόστιμο.

Την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία έχει δανειοδοτήσει την γείτονα χώρα με το συνολικό ποσό των 600 εκατ. ευρώ, εκπροσώπησε ο Λάσλοβ Μπαρανγιάι, που έκανε λόγο για έργο ορόσημο, τονίζοντας ταυτοχρόνως την παροχή τεχνογνωσίας προς τον Δήμο Σόφιας, εκ μέρους της Τράπεζας.

Πηγή: skai.gr