«Aνάσα» από Ομογενή επιχειρηματία του Σίδνεϊ σε πρόσφυγες και μετανάστες

Η ομογενής επιχειρηματίας από το Σίδνεϊ Βιολέτα Ρουμελιώτη (δεύτερη από δεξιά) κ
Φωτογραφία: Η ομογενής επιχειρηματίας από το Σίδνεϊ Βιολέτα Ρουμελιώτη (δεύτερη από δεξιά) και δίπλα της ο καθηγητής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, Jock Collins, όπου παρουσίασαν την έκθεση του ιδρύματος για το πρόγραμμα «Ιgnite». Mαζί τους επιχειρηματίες που υποβοηθήθηκαν από το πρόγραμμα.
ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Χιλιάδες άτομα, μετανάστες, αναζητητές ασύλου, πρόσφυγες αλλά και άτομα που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, βρίσκουν στήριξη κάθε χρόνο από ένα πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, δημιούργημα της Ελληνοαυστραλής επιχειρηματία από το Σίδνεϊ, Βιολέτας Ρουμελιώτη.

Την ώρα που υπάρχει έντονη συζήτηση για το αν η αποδοχή προσφύγων και μεταναστών ενισχύσει τις οικονομίες των χωρών, το πρόγραμμα «Ignite» (που στα ελληνικά μεταφράζεται ελεύθερα ως «εκκίνηση») έχει βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους να ξεκινήσουν την καινούργια τους ζωή σε υγιείς επιχειρηματικές και κοινωνικές βάσεις.

«Αυτήν την στιγμή στηρίζουμε έως 8.000 άτομα στη Νέα Νότια Ουαλία που σχεδόν όλα τους έφτασαν στην χώρα με παράνομα πλοιάρια» λέει η κ. Ρουμελιώτη στο «Νέο Κόσμο». Το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια και η ίδια πιστεύει ότι κάθε μετανάστης και πρόσφυγας αξίξει και χρειάζεται μια χείρα βοηθείας για να ξεκινήσει την καινούργια του ζωή στην Αυστραλία.

Οι γονείς της κατάγονται από τα Νενητούρια Χίου και την Ακράτα Αχαΐας και έφτασαν στην Αυστραλία τη δεκαετία του 1950. «Δεν υπήρχαν τότε υπηρεσίες για την μετεγκατάσταση των μεταναστών και οι περισσότεροι Έλληνες της γενιάς των γονιών μου δούλεψαν σκληρά. Από μικρή έβλεπα ότι οι γονείς μου δεν είχαν πολλές ευκαιρίες διότι δεν μιλούσαν την Αγγλική, ή επειδή δεν υπήρχαν υπηρεσίες για να δώσουν την στήριξη που χρειάζονταν οι γονείς ωμου». Η κ. Ρουμελιώτη πιστεύει ότι τέτοιες υπηρεσίες είναι απαραίτητες για να βοηθούν ευάλωτες κοινωνικά ομάδες να σταθούν στα πόδια τους στα πρώτα τους βήματα στην χώρα.

«Είμαστε τυχεροί, διότι μορφωθήκαμε λόγω των θυσιών των γονιών μας. Τώρα είναι σειρά μας να δώσουμε τις ίδιες ευκαιρίες στους νέους μετανάστες ώστε να δημιουργήσουν και εκείνοι τις δικές τους ιστορίες επιτυχίας» τονίζει.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρόγραμμα, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρία «Settlement Services International», στην οποία διευθύνουσα σύμβουλος είναι η κ. Ρουμελιώτη, αφορά μικρές επιχειρήσεις που ανοίγουν πρόσφυγες και μετανάστες και που η γλώσσα με την οποία γίνονται οι εργασίες τους είναι μη αγγλική.

Πρωτοεφαρμόστηκε πριν από 15 χρόνια. Σήμερα, απασχολούνται στα 11 κέντρα που υπάρχουν στη Νέα Νότια Ουαλία, 500 περίπου άτομα και 250 εθελοντές. «Εκτός από πρόσφυγες και αναζητητές ασύλου, παρέχουμε υπηρεσίες και σε άτομα με ειδικές ανάγκες και παιδιά που έχουν απομακρυνθεί από προβληματικές οικογένειες και προσπάθούμε να βρούμε οικογένειες με την ίδια καταγωγή για να τα φιλεξενήσουν. Επίσης, έχουμε και προγράμματα που αφορούν νέες μητέρες αλλά και μια υπηρεσία εύρεσης εργασίας».

Η κ. Ρουμελιώτη αναφέρει ότι τα περισσότερα παιδιά που βοηθά προέρχονται από το Βιετνάμ, την Τουρκία, από χώρες της Αφρικής και του Ειρηνικού Ωκεανού, καθώς και Αραβικές. «Έχουμε βοηθήσει και παιδιά με ελληνική καταγωγή να βρουν ένα φιλόξενο σπίτι».

Οι περισσότεροι μετανάτες και αναζητητές ασύλου προέρχονται από την Συρία, το Ιράκ, το Ιράν και το Αφγανιστάν και είναι συνήθως μεγάλες οικογένειες με τρία ή τέσσερα παιδά.

Μία από τις πρώτες επιχειρήσεις που στήριξε η εταιρία ήταν μιας νεαρής γυναίκας από το Ιράν που δεν γνώριζε Αγγλικά. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ταλέντο της ήταν στην επεξεργασία δερμάτων.

«Αυτό που κάναμε, ήταν να την βοηθήσουμε να ιδρύσει μια εταιρία μέσω της οποίας θα πουλάει η ίδια τα προϊόντα της». Μάλιστα, η κ. Ρουμελιώτη τονίζει ότι η όλη διαδικασία θα βοηθήσει την νεαρή επιχειρηματία να μάθει τη γλώσσα.

Μέχρι στιγμής, 30 περίπου επιχειρήσεις έχουν βοηθηθεί από την εταιρία της κ. Ρουμελιώτη που εδρεύει στο Σίδνεϊ. Συνήθως, οι μετανάστες και πρόσφυγες ιδρύουν τις εταιρίες αυτές για να φροντίσουν τις οικογένειές τους, αφού δεν μπορούν να εργαστούν σε αυστραλιανές επιχειρήσεις λόγω του ότι δεν ομιλούν την Αγγλική. Επίσης, έχουν περιορισμένο πελατολόγιο και δυσκολεύονται να βρουν συνεργάτες που είναι στο ίδιο επιχειρηματικό χώρο.

«Οι μετανάστες διαθέτουν επιχειρηματικό δαιμόνιο, επιθυμούν να έχουν την δική τους επιχείρηση και τις περισσότερες φορές το καταφέρνουν. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους ύπαρξης του «Ignite» είπε στον «Νέο Κόσμο» η κ. Ρουμελιώτη.

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Αυστραλίας δείχνουν ότι οι μη οικονομικοί μετανάστες διαθέτουν το υψηλότερο ποσοστό ιδιοκτησίας επιχειρήσεων σε σχέση με το σύνολο των μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας.

Η εταιρία συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Μετανάστευσης και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Το τελευταίο πρόσφατα συμπέρανε ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε πανεθνικό επίπεδο.

*Περισσότερα για τις πρωτοβουλίες της εταιρίας «Settlement Services International» θα βρείτε εδώ: www.ssi.org.au. Στην Βικτώρια αντίστοιχες υπηρεσίες παρέχονται από την AMES Australia: http://www.ames.net.au/

**Το άρθρο έγινε και με πληροφορίες από το περιοδικό: www.smartcompany.com.au/neoskosmos.com