Ευρω-βοήθεια 3 δισ. στην Τουρκία και πρόσκληση στον Ερντογάν προτείνει η Κομισιόν

Οικονομική βοήθεια ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία για τη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης από τη Μάλτα, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως οι ευρωπαίοι ηγέτες – μετά από προτροπή και της Άνγκελα Μέρκελ – δέχονται το αίτημα της Άγκυρας για οργάνωση συνόδου κορυφής με τη συμμετοχή του τούρκου προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνάντηση η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα λάβει χώρα στις 22 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που δημοσιεύουν οι «Financial Times», η Ελλάδα ίσως κληθεί να συνεισφέρει περίπου 31,3 εκατομμύρια ευρώ στο ειδικό ταμείο για την Τουρκία, μολονότι η χώρα μας ενδέχεται να εξαιρεθεί λόγω του βάρους που έχει ήδη επωμιστεί εν μέσω μαζικών προσφυγικών εισροών.

Η συνεισφορά στο ταμείο των 3 δισεκ. ευρώ υπολογίζεται με βάση την οικονομική δύναμη του κάθε μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς, σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλούνται οι FT, η μεγαλύτερη συνεισφορά θα προέλθει από την Γερμανία, ύψους 534 εκατομμυρίων ευρώ. Η Γαλλία θα κληθεί να προσφέρει 387 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με το έγγραφο, η δεύτερη μεγαλύτερη συνεισφορά, ύψους 410 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να γίνει από την Βρετανία, η οποία όμως αυτή τη στιγμή προσπαθεί να αναδιαπραγματευτεί τους όρους συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα διαμοιρασμού 160.000 προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών.