Ομογενής χειρουργός αφαιρεί τεράστιο όγκο από τον εγκέφαλο 12χρονης

Όγκος σε μέγεθος μάνγκο αφαιρέθηκε από τον εγκέφαλο 12χρονης μαθήτριας στο Νοσοκομείο Παίδων Monash. Εννέα ώρες χρειάστηκαν στον επικεφαλής της ιατρικής ομάδας, ελληνικής καταγωγής χειρουργό Χρήστο Ξένο, και τους συναδέλφους του, να αφαιρέσουν τον μη καρκινογενή όγκο από τη μικρή Mackenzie Fort, η οποία υπέφερε από πονοκεφάλους και η σχολική της επίδοση είχε επιδεινωθεί σημαντικά.

Το μέγεθος, αλλά και η “δυναμική” αύξησης του όγκου, ήταν τέτοια που προκάλεσαν την αλλαγή του σχήματος του κρανίου της μικρής.

Η επέμβαση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη αφού οι χειρουργοί θα έπρεπε να μπλοκάρουν τα αιμοφόρα αγγεία, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει αιμορραγία που θα μπορούσε να κοστίσει τη ζωή της 12χρονης.

Οι γιατροί χρειάστηκαν πέντε ώρες για να βάλουν ειδική κόλλα στο οστό όπου είχε αναπτυχθεί ο όγκος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν τα αιμοφόρα αγγεία. Οι γιατροί έτσι κέρδισαν χρόνο ώστε να αποκολλήσουν τον όγκο από το κρανίο, μία επέμβαση που διήρκεσε εννέα ώρες.

Ο κ. Ξένος είπε ότι η περίπτωση της μικρής ήταν σπάνια, αφού το μέγεθος του όγκου ήταν τεράστιο. Ο όγκος εντοπίστηκε τον περασμένο Απρίλιο και οι χειρούργοι χρησιμοποίησαν τρισδιάστατα μοντέλα για να σχεδιάσουν την εγχείρηση. 

“Ήταν ο μεγαλύτερος όγκος που έχω αφαιρέσει στην μέχρι σήμερα καριέρα” δήλωσε στην εφημερίδα “Herald Sun” ο ομογενής χειρούργος.

Η μητέρα της μικρής, Raylene Fort, είχε παρατηρήσει ότι η κόρη της δεν επιθυμούσε να φορέσει γυαλιά ηλίου, η κομμώτριά της είχε παρατηρήσει ότι το σχήμα του κρανίου της 12χρονης είχε αλλάξει και ήδη από πέρυσι τα Χριστούγεννα ξεκίνησαν οι πονοκέφαλοι. Από τον φετινό Γενάρη, ξεκίνησαν οι εξετάσεις που οδήγησαν, τελικά, στην επιτυχημένη επέμβαση. Η επέμβαση ήταν επιτυχημένη και η μικρή μαθήτρια θα μπορεί να παίξει netball και μπάσκετ και να κολυμπήσει στην αρχή της επόμενης χρονιάς.