Ο Σόιμπλε… επικρίνει τον Τσίπρα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Την αποδοκιμασία του για όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην ΕΡΤ ο Αλέξης Τσίπρας για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με δηλώσεις του μετά την συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε, μιλώντας στην ΕΡΤ, πως δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, μία δήλωση που σχολιάστηκε έντονα από τα γερμανικά ΜΜΕ, που σχολιάζουν πως η κυβέρνηση θέλει να “ξεφορτωθεί” το ΔΝΤ.

Τέτοιες δηλώσεις “δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας”, σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και κάλεσε την Αθήνα να επιδείξει εγκράτεια σε αυτή στην συζήτηση.

“Νομίζω ότι διαπραγματευτήκαμε επί μακρόν με τον κ. Τσίπρα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Και πιστεύω ότι το υπέγραψε. Και έκανε και εκλογές μετά για να έχει και την εντολή του ελληνικού λαού ώστε να μπορέσει να τηρήσει αυτά που υπέγραψε. Δεν έλαβα καν υπ’ όψη μου ότι μιλάει πάλι για το τι δεν θέλει να τηρήσει. Δεν είναι προς το ελληνικό συμφέρον”, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε: “Θα έπρεπε να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο να κάνουν αυτό που έκαναν. Δεν ήμασταν ποτέ στενόμυαλοι. Είναι όπως πάντα εκτός χρόνου – εκτός κάθε χρονικών προθεσμιών στην συμφωνία. Αλλά το να το θέτεις υπό αμφισβήτηση επί της αρχής μπορεί να είναι αναγκαίο για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους – διαθέτει ισχνή πλειοψηφία, όπως είδα, αυτό ίσως να μην είναι εύκολο. Αλλά δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας”.

“Η στάμνα δεν πρέπει να πηγαίνει στο πηγάδι τόσο συχνά μέχρι να σπάσει. Αυτό δεν είναι για το καλό της στάμνας”, επεσήμανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χρησιμοποιώντας γερμανική παροιμία.

Αναφερόμενος στην κρίση του ευρώ, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι η ιστορία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων βοήθειας περιγράφει εν συντομία το πρόβλημα της Ευρωζώνης. “Συμφωνούμε πάντα για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν τις κάνουμε. Εκτός αν έχουμε ένα πρόγραμμα βοήθειας κι εκεί έχουμε συμφωνία με όρους”, συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ασφαλώς δημοφιλές, ενώ αναγνώρισε ότι και για μια γερμανική κυβέρνηση θα ήταν πολύ δύσκολο. “Είναι σαφές ότι πολιτικά αυτό μακροπρόθεσμα είναι για κάθε κυβέρνηση πολύ πιο δύσκολο. Είναι δύσκολο να πεις στον λαό σου ότι πρέπει να το κάνουμε. Δεν είναι δημοφιλές. Ούτε στην Γερμανία. Έτσι είναι. Αυτή είναι η πολιτική. Αλλά είναι ακόμη πιο δύσκολο αν λες ότι πρέπει να το κάνουμε λόγω των ‘ηλίθιων’ των Γερμανών ή λόγω των Βρυξελλών. Αυτό είναι πολύ δύσκολο και το έχουμε δει”, επισήμανε, αλλά προειδοποίησε ότι “εάν δεν καταλήξουμε σε καλύτερα αποτελέσματα, η Ευρώπη δεν θα υπερβεί τις διαρθρωτικές της αδυναμίες και δεν θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθει σε αυτό που πρέπει επειγόντως να αντεπεξέλθει”.

Γεροβασίλη: Η Ευρώπη μπορεί και μόνη της

Σε δήλωσή της σχετικά με τις αναφορές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη αναφέρει:

“Ευτυχώς που ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, πασχίζει να “κρατήσει την στάμνα γερή”. Η Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει πια κατανοήσει ποιές απόψεις εξυπηρετεί η κάθε πλευρά. Υπενθυμίζουμε ότι αρμόδια για το συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση. Περιμένουμε απο το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών να διαχωρίσει την στάση του απο την απαράδεκτα σκληρή στάση του ΔΝΤ. Η Ευρώπη οφείλει και μπορεί να λύσει τα προβλήματα που την αφορούν μόνη της”.