Κυβερνητική κρίση από τη δήλωση Μουζάλα για τα Σκόπια

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα. Σε μια κλωστή ή καλύτερα, σε μια απόφαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κρέμεται πλέον η τύχη της Κυβέρνησης καθώς ο κυβερνητικός εταίρος, υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος, ζητά την παραίτηση του ομολόγου του υπουργού μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος, ως γνωστόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εκπομπή “Ιστορίες” του ΣΚΑΙ αποκάλεσε τα Σκόπια “Μακεδονία”.

Για την ενέργειά του αυτή, να αποκαλέσει τη γειτονική χώρα “Μακεδονία”, αγνοώντας την προσπάθειά της να σφετεριστεί το όνομα, την ιστορία και την ταυτότητα των Μακεδόνων ως Ελλήνων, αλλά και την συνεχιζόμενη διαπραγματευτική διαμεσολάβηση του ΟΗΕ προς εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, ο ίδιος ο κ. Μουζάλας έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον σταθμό Αθήνα 9.84 πως εάν είπε κάτι τέτοιο είναι γκάφα, “μπορεί να μην το κατάλαβα και να παρασύρθηκα”.

Το Μέγαρο Μαξίμου, έσπευσε “αυθωρί” να καλύψει πλήρως τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής υποστηρίζοντας πως “είναι το λιγότερο υπερβολή”  ο θόρυβος γιατί  ο κ. Μουζάλας “ανέφερε εν τη ρύμη του λόγου, την ΠΓΔΜ ως <Μακεδονία>”.

Ωστόσο, ο Πάνος Καμμένος με ένα tweet έβαλε φωτιά στην κυβέρνηση κυριολεκτικά και προκαλεί μείζον πολιτικό θέμα και σφοδρή κυβερνητική κρίση τονίζοντας ότι δεν γίνεται δεκτή η συγγνώμη του κ. Μουζάλα ενώ συγχρόνως ζητά την παραίτησή του.

<<“Δεν αρκεί η συγνώμη Μουζάλα ζητώ την παραίτηση του” 

Με έκδηλη αμηχανία αντέδρασε η κυβέρνηση καθώς μετά την “από κεκτημένη ταχύτητα” επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, δέχθηκε “πάρθιο βέλος” από τον Πάνο Καμμένο.

Σημειώνουν δε πως το να επιχειρείται να δημιουργηθεί θέμα (σ.σ. από την αντιπολίτευση, εννοούσαν) επειδή σε μια συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας ανέφερε εν τη ρύμη του λόγου, την ΠΓΔΜ ως “Μακεδονία” <<είναι το λιγότερο υπερβολή>>.

Μάλιστα, μην αναμένοντας, προφανώς, την αντίδραση των ΑΝ.ΕΛ., οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού, απευθυνόμενοι στην ΝΔ,  έσπευσαν να προσθέσουν πως “η επικοινωνιακή προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού, που κάθε μέρα δίνει τον αγώνα του Προσφυγικού, είναι ανεύθυνη και υποκριτική, ιδίως εν όψει της Συνόδου. Και ο κ. Κουμουτσάκος θα έπρεπε να το γνωρίζει”.

Αντιδράσεις για Μουζάλα

Η δήλωση αυτή έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και πρώτος στο twitter ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να σχολιάσει τη δήλωση.

<<“Είναι δυνατόν Υπουργός της Ελληνικής Κυβερνήσεως να αποκαλεί τα Σκόπια Μακεδονία; Χωρίς αιδώ; Πόσο πιο χαμηλά πια; (Μουζάλας στον @skaigr)

Άμεση ήταν και η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας η οποία επίσης ζητά την παραίτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. Με ανακοίνωσή της αναφέρει πως την ώρα που η κατάσταση στην Ειδομένη, όπως και συνολικά στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, είναι εκτός ελέγχου και αγγίζει πλέον και τις σχέσεις μας με τα Σκόπια, ο κ. Μουζάλας υπέπεσε σε ένα μεγάλο ατόπημα το οποίο, ενισχύει την επιχειρηματολογία και την εν γένει πολιτική των Σκοπίων και μάλιστα τον καλεί “να σκεφτεί ακόμα και την παραίτησή του”.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη μέσω δήλωσης του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της, του Ανδρέα Λοβέρδου:

«Ο Αν. Υπουργός Μετανάστευσης κ. Μουζάλας, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ, αποκάλεσε την ΠΓΔΜ Μακεδονία.
Με το ατόπημα του αυτό ο Υπουργός παραβίασε μία εθνική γραμμή, που ακολουθεί σταθερά η χώρα μας επί δεκαετίες. Η κυβέρνηση σε όλα τα θέματα, αλλά και ειδικά στο θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού εμφανίζεται ανίκανη κι ανήμπορη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μας.
Είτε πρόκειται για εγκληματικό λάθος, ανεπίτρεπτο βέβαια για υπουργό, είτε πρόκειται για προσωπική άποψη του συγκεκριμένου μέλους της κυβέρνησης, είτε πρόκειται για ανομολόγητη, τουλάχιστον έως τώρα, κυβερνητική γραμμή, ο Πρωθυπουργός πρέπει αμέσως να πάρει θέση.»

Χρυσή Αυγή: Εσχάτη προδοσία – Πού είναι τώρα ο Καμμένος;

Σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή χαρακτηρίζει «εθνοπροδότη» τον Γ. Μουζάλα, τον οποίο εγκαλεί ότι «έχει αναλάβει εργολαβία την αλλοίωση του πληθυσμού της Ελλάδος».

Διερωτάται δε ««πού είναι τώρα ο Καμμένος και οι κόκκινες γραμμές του για τα εθνικά θέματα; Πού είναι οι δήθεν “μακεδονομάχοι” του που ξεπουλάνε την Πατρίδα για την κουτάλα της εξουσίας; Συνένοχοι και αυτοί στην εθνική προδοσία!».

Παπαδημούλης: Μικροπολιτική καπηλεία

Μέσω Twitter έσπευσε να υπερασπιστεί τον Γιάννη Μουζάλα ο Δημήτρης Παπαδημούλης, κάνοντας λόγο για μικροπολιτική καπηλεία.

Οι Παμμακεδονικές

Έντονη αντίδραση έχει προκληθεί και στις τάξεις των Μακεδονικών οργανώσεων ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της Panhellenic Post, αναμένονται σήμερα Τετάρτη δηλώσεις αποδοκιμασίας του υπουργού, τόσο από την Παμμακεδονική Αμερικής όσο και από την Παμμακεδονική Αυστραλίας.