Έκδήλωση Μνήμης στη Βουδαπέστη για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

 

Βουδαπέστη.- Την Κυριακή,  22 Μαΐου 2016 η Αυτοδιοίκηση των Ελλήνων της Ουγγαρίας σε συνεργασία με το 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα Βουδαπέστης,  πραγματοποίησαν εκδήλωση μνήμης για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στον Οίκο του Ελληνισμού.0011

Η Γενοκτονία των Ποντίων ξεκίνησε με ένα σχέδιο εξόντωσης από τους Τούρκους όχι γιατί έκαναν κάτι,  αλλά επειδή ήταν Έλληνες και Χριστιανοί.

Βάσει της Μαύρης Βίβλου του Κεντρικού Συμβουλίου των Ποντίων στην Αθήνα τα θύματα ανέρχονται σε 303.238 ως το 1922, και 353.000 ως το Μάρτιο του 1924,   ποσοστό που ξεπερνάει το 50% του ολικού πληθυσμού των Ελλήνων του Πόντου.

0005

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του Αρχιμήδη Σιδηρόπουλου (φωτο) για το χρονικό της γενοκτονίας των Ποντίων και των Αρμενίων. Ακολούθως στο μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού στον προαύλιο χώρο,  πραγματοποιήθηκε τρισάγιο από τον Μητροπολίτη Αυστρίας, Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης  κ Αρσένιο για τους Ποντίους που χάθηκαν από τις σφαγές  των Τούρκων.

0006

Επίσης την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Μητροπολίτης και ο Έλληνας πρέσβης.

Στη συνέχεια στο μνημείο έγινε η κατάθεση στεφάνων από τον Δημήτρη Γιαννακάκη Πρέσβη της Ελλάδος, από τον Αρσένιο Μητροπολίτη Αυστρίας και Έξαρχο Ουγγαρίας, από τον Γεώργιο Κουκουμτζή πρόεδρο της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας, από την Άννα Θώμου εκπρόσωπο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελλήνων Ουγγαρίας, από τον  εκπρόσωπο των  Αρμενίων, από τον Ουγγρικό Σύλλογο Αρμενίων Τρασυνλβανίας, από  την Σύλβια Ιντζόγλου εκπρόσωπο της  Ελληνικής Αυτοδιοίκησης του  9ου  Διαμερίσματος  και από τον Βασίλειο Σταματόπουλο πρόεδρο του Ελληνικού Κυπριακού Ουγγρικού Συλλόγου Φιλίας.

0014

Ακολούθως εψάλλη ο εθνικός Ύμνος από όλους τους παρευρισκόμενους.

0018

Ακολούθησε πολιτιστικό πρόγραμμα από τα χορευτικά, Χελιδονάκι και  Ελληνισμός με ποντιακούς χορούς και η  Χορωδία, Καρυάτιιδες σε Ποντιακά τραγούδια με την συνοδεία  Ποντιακής  μουσικής από το συγκρότημα Παλιό  Μπουζούκι.

Βασίλειος Σταματόπουλος

πρόεδρος.