Κατάργηση “μπόνους”, ψήφο στα 17 και όριο 3% η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ

Αθήνα

Καθιέρωση της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, δικαίωμα ψήφου από τα 17 έτη και διατήρηση του 3% ως ορίου για είσοδο στη Βουλή προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, και αποτελεί την πρόταση της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο.

Το σχέδιο, που φέρει τον τίτλο, «Αναλογική εκπροσώπηση των Πολιτικών Κομμάτων, Διεύρυνση του Δικαιώματος Εκλέγειν και άλλες Διατάξεις περί Εκλογής Βουλευτών», προτείνει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών που καθιερώθηκε με τον νόμο 3231/2004 σε συνδυασμό με τον ν. 3636/2008, και το σύνολο των 300 εδρών του Κοινοβουλίου να κατανέμονται με βάση το σύστημα της απλής αναλογικής στα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή, δηλαδή όσα κατάφεραν να περάσουν το πλαφόν εισόδου, το οποίο εξακολουθεί να είναι 3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων της Επικράτειας.

Για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός, το σύνολο των ψήφων που συγκέντρωσε στην Επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 300.

Το γινόμενο τους διαιρείται με το άθροισμα των έγκυρων ψηφοδελτίων που συγκέντρωσαν στην Επικράτεια όσοι σχηματισμοί συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών. Οι έδρες που δικαιούται κάθε σχηματισμός στην Επικράτεια είναι το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης.

Αν το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 300, τότε παραχωρείται, κατά σειρά, ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα.

Προβλέπεται επίσης ότι το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν οι πολίτες που συμπλήρωσαν το 17ο έτος της ηλικίας τους, αντί για τα 18.

«Το νέο όριο εκλογικής ηλικίας έχει ως στόχο τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος μέσω της συμμετοχής περισσότερων πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες για την ανάδειξη των πολιτειακών οργάνων. Η απονομή του δικαιώματος ψήφου στους νέους των 17 ετών ενισχύει τα δημοκρατικά τους αντανακλαστικά, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μία περίοδο κρίσης αντιπροσώπευσης και απαξίωσης της πολιτικής», σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, όπου αναφέρεται ότι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσε με ψήφισμά της τα κράτη μέλη του Οργανισμού να μειώσουν την εκλογική ηλικία στα 16 έτη.

Για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις αμέσως επόμενες εκλογές θα πρέπει να ψηφιστεί από τα 2/3 του συνόλου της Βουλής, δηλαδή να λάβει τουλάχιστον 200 θετικές ψήφους. Σε περίπτωση απλής πλειοψηφίας (από 151 έως 199 ψήφους) τότε η ισχύς του μετατίθεται από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Κυβέρνηση: Ιστορικό χρέος

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε: «Η κυβέρνηση εκπληρώνει σήμερα ένα ιστορικό χρέος και υλοποιεί μια πάγια θέση της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου. Θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση την πρότασή μας για ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα που αποκαθιστά την αντιπροσωπευτικότητα του Κοινοβουλίου και θέτει τις βάσεις για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα. Ταυτόχρονα, διευρύνει την εκλογική βάση, δίνοντας ουσιαστικό πολιτικό ρόλο και λόγο στους νέους. Η πρόταση που καταθέτουμε αποτελεί τον κοινό τόπο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων του πολιτικού συστήματος. Καλούμε τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου να αναλάβουν την πολιτική και ηθική ευθύνη που τους αναλογεί.»

Η Νέα Δημοκρατία
«Την ημέρα που σε εκατομμύρια Έλληνες πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις από την ανίκανη και ιδεοληπτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αυτή δίνει στη δημοσιότητα τις παρεμβάσεις της για τη διαμόρφωση ενός εκλογικού νόμου-οπερέτα».
Αυτό αναφέρει η ΝΔ, ξεκαθαρίζοντας τη στάση της στο ζήτημα.
Και συνεχίζει:
«Βαθιά απομονωμένη από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αναζητεί συνενόχους στην επιχείρηση πολιτικής σωτηρίας της. Δεν θα τα καταφέρει. Πολύ σύντομα θα είναι ένας κακός εφιάλτης που οι Έλληνες θα θέλουν να ξεχάσουν για πάντα.»