“Καμπανάκια” στο Μαξίμου από δύο νέες δημοσκοπήσεις!

Αθήνα.- Δύο νέες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το “φως” της δημοσιότητας δίνουν το στίγμα του πολιτικού σκηνικού. Τα -ομολογουμένως πολλά- ανοιχτά μέτωπα που έχει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μοιάζουν να την έχουν “πληγώσει”, με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη να εμφανίζεται να έχει το προβάδισμα.

Η δημοσκόπηση της Alco

Προβάδισμα της τάξεως των 7 ποσοστιαίων μονάδων έχει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ALCO που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Παραπολιτικά.

Πιο συγκεκριμένα, η Αξιωματική Αντιπολίτευση προηγείται στην εκτίμηση ψήφου με ποσοστό 24,6%, έναντι 17,6% του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, η “γαλάζια” παράταξη καταγράφει ένα πολύ υψηλό ποσοστό συσπείρωσης των ψηφοφόρων της που φθάνει το 86%, με την ίδια δημοσκόπηση να καταγράφει ιστορικά χαμηλά στην εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνηση.

Η ALCO, ωστόσο, μέτρησε και τη στάση των πολιτών απέναντι σε ένα από τα πλέον φλέγοντα ζητήματα της πολιτικής σκηνής αυτή την περίοδο, που δεν είναι άλλο από το νέο εκλογικό νόμο: Το 48% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ενδιαφέρεται και το 49% δηλώνει ότι είναι υπέρ της απλής αναλογικής.

Διχασμένοι, πάντως, εμφανίζονται οι πολίτες στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος με ερώτημα το Grexit: Το 48,3% θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 39,4% θα ψήφιζε υπέρ της εξόδου. Το 54% των πολιτών, ωστόσο, απαντά όχι στο ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος.

Η δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ

“Ανοίγει” η ψαλίδα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, με το κυβερνών κόμμα να μένει δεύτερο με 11,5 μονάδες διαφορά, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 28,5% έναντι 17% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην παράσταση νίκης η διαφορά υπέρ της ΝΔ φτάνει τις 36,5 ποσοστιαίες μονάδες (52,5% έναντι 16%).

αρχείο λήψης

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ σημειώνει 28,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 17%, η ΧΑ είναι τρίτο κόμμα με 8%, 6% λαμβάνει το ΚΚΕ, 4,5% η Δημοκρατική Συμπαράταξη, 3% η Ένωση Κεντρώων, 2,5% η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 2% οι ΑΝΕΛ, από 1,5% καταγράφουν Το Ποτάμι, η ΛΑΕ και η Πλεύση Ελευθερίας, 5% άλλα κόμματα, ενώ 19% απαντά ΔΞ/ΔΑ.

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της κυβέρνησης το 86% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι, το 7% δηλώνουν ικανοποιημένοι και το 7% ούτε ικανοποιημένοι ούτε δυσαρεστημένοι. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το 69% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου αναφέρουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις κυβερνητικές επιδόσεις, με 18,5% να απαντούν ότι είναι ικανοποιημένοι και το 12,5% να δηλώνουν ούτε ικανοποιημένοι ούτε δυσαρεστημένοι.

Εξάλλου, το 81% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, προς τη σωστή το 10,5%, ενώ ΔΞ/ΔΑ απαντά το 8,5%.

αρχείο λήψης (1)

Το 68% των πολιτών συνολικά εκτιμούν ότι η κατάσταση σίγουρα θα χειροτερέψει (41%) ή μάλλον θα χειροτερέψει (27%), 25% εκτιμούν ότι ούτε θα βελτιωθεί ούτε θα χειροτερέψει, 4,5% ότι μάλλον θα βελτιωθεί, 1,5% εκτιμά ότι θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ 1% θεωρούν ότι σίγουρα θα βελτιωθεί.5F92779DF9822E56983891765B8291B2

Επίσης, το 80% εκτιμά ότι θα χρειαστεί να ψηφιστούν νέα μέτρα 9,5% θεωρεί πως ό,τι ήταν να ψηφιστεί έχει ψηφιστεί, ενώ 10,5% δηλώνει ΔΞ/ΔΑ.

Αναφορικά με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, το 63% πιστεύει ότι έβλαψε τη χώρα, 25,5% ότι ούτε ωφέλησε ούτε έβλαψε, 8% εκτιμά πως ωφέλησε, ενώ το 3,5% απαντά ΔΞ/ΔΑ.

Όσον αφορά στο Brexit, το 40,5% των ερωτηθέντων το χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη για τη Βρετανία, ενώ αρνητική το 43%, 7,5% απαντά ούτε αρνητική ούτε θετική, ενώ 9% δηλώνει ΔΞ/ΔΑ.

Αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα χαρακτηρίζει το Brexit το 51% των Ελλήνων, θετική το 21,5%, ούτε θετική ούτε αρνητική το 18,5%, ενώ 9% απαντά ΔΞ/ΔΑ.

Σημειώνεται ότι σε ερώτηση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ, το 53,5% των ερωτώμενων θέλει παραμονή στην ευρωζώνη, 37% επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, ενώ 9,5% απαντά ΔΞ/ΔΑ.