H MIT ειδοποίησε την ηγεσία του στρατού λίγες ώρες πριν το πραξικόπημα

Αγκυρα.- Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ) ειδοποίησε την ηγεσία του στρατού για το σχεδιαζόμενο πραξικόπημα λίγες ώρες πριν αυτό εκδηλωθεί, αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet, επικαλούμενη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΜΙΤ προχώρησε στην σχετική ενημέρωση στις 16:00 την Παρασκευή 15 Ιουλίου και οι πληροφορία αξιολογήθηκε από την ηγεσία του στρατεύματος για τη λήψη μέτρων.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η πληροφορία αξιολογήθηκε στο αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου, σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, ο αρχηγός του στρατού ξηράς στρατηγός Σαλίχ Ζεκί Τσολάκ και ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ.

Μετά την αξιολόγηση της πληροφορίας, το Γενικό Επιτελείο εξέδωσε εντολές για απαγόρευση κινήσεων στρατιωτικών οχημάτων, μαχητικών αεροπλάνων και στρατιωτικών ελικοπτέρων και επιστροφή εκείνων που βρίσκονταν εν κινήσει στις βάσεις τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο στρατηγός Ακάρ απειλήθηκε και εξαναγκάστηκε να υπογράψει το «προδοτικό κείμενο» των πραξικοπηματιών που διαβάστηκε στην τηλεόραση. Υπενθυμίζεται ότι ο Ακάρ κρατούνταν όμηρος στο αρχηγείο κατά τη διάρκεια της απόπειρας εκδήλωσης του πραξικοπήματος.

Στην ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου επισημαίνεται ακόμη ότι η «η ποταπή και θλιβερή» απόπειρα των «τρομοκρατών προδοτών» έλαβε την απάντηση που έπρεπε από τους «πραγματικούς γιους» των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, τα «ηρωικά μέλη της αστυνομίας» και «την ηρωική αντίσταση και ευρεία κατανόηση του ευγενούς έθνους».

Ακόμη, επισημαίνεται ότι η απόπειρα πραξικοπήματος εκδηλώθηκε από μια μειοψηφία μέσα στράτευμα, που δεν έχει καμία σχέση με την «ευρεία πλειοψηφία, που τιμούν την τουρκική σημαία». Οι δράστες θα τιμωρηθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο, τονίζεται.

Αναλυτές σημειώνουν ότι η εκδοχή αυτή εξηγεί γιατί η απόπειρα πραξικοπήματος εκδηλώθηκε σε ώρα «αιχμής», περίπου στις 22:00 το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, και όχι τις πρώτες πρωινές ώρες, όπως είθισται σε περιπτώσεις πραξικοπημάτων.

Newsroom ΔΟΛ