Ελληνας μηχανικός κατηγορείται στη Ν. Καρολίνα-Απαγόρευση εξόδου από ΗΠΑ

Τσάρλεστον. – Ο Παναγιώτης Κουτουκάκης, Ελληνας επικεφαλής μηχανικός σε δεξαμενόπλοιο με χημικά, ο οποίος κατηγορείται για παραβίαση νόμων περί ρύπανσης περιβάλλοντος και είναι υπό περιορισμό στη Νότια Καρολίνα, δεν επιτρέπεται να ταξιδέψει στην Ελλάδα ενώ περιμένει τη δίκη του, ανέφερε η ιστοσελίδα Postandcourier.com.

Ο δικαστής Μπρίστοου Μαρκάντ, αρνήθηκε ένα αίτημα για τροποποίηση των όρων περιορισμού για τον κ. Κουτουκάκη, ο οποίος αντιμετωπίζει τρεις κατηγορίες και έως 25 χρόνια φυλάκιση, καθώς φέρεται να είχε ρόλο σε συνομωσία για πλαστοποίηση αρχείων και συγκάλυψη παράνομων απορρίψεων που προκάλεσαν μόλυνση όταν το δεξαμενόπλοιο Green Sky βρισκόταν εν πλω.

Τα παραποιημένα αρχεία βρέθηκαν τον περασμένο χρόνο ενώ το τένκερ βρισκόταν στο λιμάνι του Τσάρλεστον, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Ο κ. Κουτουκάκης έχει αφεθεί ελεύθερος με μη εγγυημένο ομόλογο ύψους 25.000 δολ. αλλά δεν τους επιτρέπεται να φύγει από τη Νότια Καρολίνα.

Ο ίδιος και 4 ακόμη κατηγορούμενοι βρέθηκαν ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Τσάρλεστον την Τρίτη.

Ο Παναγιώτης Κουτουκάκης τέθηκε υπό κράτηση στις 14 Ιανουαρίου ως κύριος μάρτυρας στην υπόθεση και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πλήρωνε τα έξοδά του, μέχρι που βρέθηκε κατηγορούμενος τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα πάντα με τα δικαστικά έγγραφα, είπε πως η κυβέρνηση ουσιαστικά τον εξανάγκασε στο να μείνει άστεγος και έβαλε την οικογένειά του σε οικονομικό κίνδυνο μη επιτρέποντάς του να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Η Charleston Port & Seafarers Society, φιλανθρωπικός οργανισμός, πρόσφατα βοηθά τον κ. Κουτουκάκη με τα έξοδα και τις ιατρικές ανάγκες που αντιμετωπίζει.

Οι εισαγγελείς αρνήθηκαν να αφήσουν τον Ελληνα ναυτικό να επιστρέψει σπίτι επειδή η χώρα έχει αδύναμο νομικό σύστημα έκδοσης κάτι που καθιστά δύσκολο να τον φέρουν πίσω στη Νότια Καρολίνα αν δεν εμφανιστεί στη δίκη, ανέφερε το δημοσίευμα.

Ο κ. Κουτουκάκης υποσχέθηκε να παραβρεθεί σε μελλοντικές δικαστικές ακροάσεις, αλλά ο κ. Μαρκάντ, τέθηκε με τη γνώμη των εισαγγελέων.

Ο Παναγιώτης Κουτουκάκης ήταν πρώτος μηχανικός στο πλοίο Green Sky το διάστημα οπότε φέρεται να έγινε η παραβίαση των νόμων για ρύπανση.

Μία ένορκη βεβαίωση που έχει κατατεθεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο υποστηρίζει πως ο κ. Κουτουλάκης διέταξε τα μέλη του πληρώματος να παρακάμψουν τον διαχωριστή νερού και λαδιών του πλοίου και να απορρίψουν απόβλητα στη θάλασσα έξι φορές από τον Μάιο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2015.

Ο ίδιος, φέρεται να μην κατέγραψε αυτές τις απορρίψεις όπως απαιτεί ο νόμος στο σχετικό αρχείο του πλοίου.

Οι άλλοι που κατηγορούνται για την υπόθεση είναι οι: Νικόλαος Μπουνόβας, δεύτερος βοηθός μηχανικός, Χέρμπερτ Τζουλιάν, επικεφαλής μηχανικός αφού ο κ. Κουτουκάκης έφυγε από το πλοίο, η Aegean Shipping Management, που διαχειρίζεται το πλοίο Green Sky και η ιδιοκτήτρια εταιρεία Aegeansun Gamma Inc.

Ο κ. Μπουνόβας και ο κ. Τζούλιαν αφέθηκαν ελεύθεροι με μη εγγυημένα ομόλογα 25.000 δολ. έκαστος και διατάχθησαν να παραδώσουν τα διαβατήριά τους.

πηγή:ekirikas.gr