Aπόψεις Ομογενών πολιτικών για την ψήφο των Αποδήμων

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- «Οι Απόδημοι Έλληνες, που έχουν ελληνική ταυτότητα, πρέπει να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές της γενέτειρας και να ψηφίζουν από εκεί όπου ζουν για τις Περιφέρειές τους.  Όλοι οι άλλοι Έλληνες ομογενείς, τρίτης, τέταρτης κλπ. γενιάς, που δεν έχουν το δικαίωμα, αφού δεν διαθέτουν ελληνική υπηκοότητα, δεν χρειάζεται να ψηφίζουν για να αναδεικνύουν ομογενείς βουλευτές που θα μετέχουν στην Ελληνική Βουλή, ως βουλευτές Περιφέρειας Εξωτερικού.  Αντίθετα, αυτό που είναι εθνικώς επιβεβλημένο, είναι, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, οι ομογενείς αυτοί να εγγραφούν όλοι στους εκλογικούς καταλόγους και να ψηφίζουν μαζικά στις εκλογές των Κρατών διαμονής τους, εκλέγοντας τοπικούς ομογενείς υποψηφίους. Εκεί έχουν τα συμφέροντά τους και εκεί τους είναι χρήσιμοι».

rap33

Ο Γερουσιαστής του Ρόουντ Αϊλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης (δεξιά),  Nicol Malliotakis και Χρ. Μαλασπίνας (αριστερά).

Τη θέση αυτή, που είναι ταυτόσημη με τη θέση που πολλές φορές έχουμε αναδείξει από τις αρθρογραφικές στήλες της Panhellenic Post, υποστήριξε ο Πολιτειακός Γερουσιαστής του Ρόουντ Άϊλαντ των ΗΠΑ, Λεωνίδας Ραπτάκης, μιλώντας στην Panhellenic Post, αμέσως μετά από τη συνέντευξη Τύπου που τα μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ) έδωσαν την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή. «Όσοι περισσότεροι ομογενείς μπαίνουν σε τοπικές κυβερνήσεις τόσο ισχυρότερο γίνεται το ελληνικό λόμπι και τόσο περισσότερο μπορούμε να ασχοληθούμε με τα προβλήματα των 0μογενών μας επί τόπου», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, τόσο ο ίδιος όσο και άλλα μέλη της ΠαΔΕΕ, που επίσης μίλησαν στην ΡΗΡ, διατύπωσαν, όπως και δημοσίως, την απογοήτευσή τους γιατί η Ελλάδα δεν κάνει αυτό που έχουν κάνει όλες σχεδόν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  αλλά και τρίτες χώρες, όπως ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, ακόμη και Αίγυπτος κλπ. οι οποίες παρέχουν στους απόδημους πολίτες τους έμπρακτα το δικαίωμα συμμετοχής στις εθνικές βουλευτικές εκλογές.

Να σημειωθεί ότι οι απόδημοι αυτοί ψηφίζουν είτε με την μέθοδο της επιστολικής ψήφου, είτε σε εκλογικά τμήματα που οργανώνονται στις κατά τόπους πρεσβείες και προξενικές αρχές, είτε με συνδυασμό των δύο αυτών μεθόδων.  Επιπλέον, ορισμένες χώρες παρέχουν ή μελετούν τη δυνατότητα χρήσεως της ηλεκτρονικής ψήφου.  Να επισημανθεί επίσης ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν, επιπλέον, υιοθετήσει την εκλογή και εκπροσώπων των αποδήμων πολιτών τους στα εθνικά τους Κοινοβούλια, αλλά οι χώρες αυτές είχαν –σε περιπτώσεις διατηρούν έως και σήμερα- αποικίες οι κάτοικοι των οποίων διατηρούν την υπηκοότητα τους, όπως π.χ. Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία κ.α.

Συνομιλώντας με τον υπογράφοντα, ο Πρόεδρος της ΠαΔΕΕ  Θωμάς Κατσιαντώνης εξέφρασε την άποψη ότι «…δεν πρέπει να επαναληφθεί το προηγούμενο του 2009 όπου υπό το πρόσχημα της δημιουργίας <Περιφερειών Εξωτερικού>  και της «επιστολικής ψήφου> δεν προχώρησε η ψήφιση του τότε Νομοσχεδίου». (σ.σ. της Κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, που προέβλεπε ψήφο με κάλπη στα κατά τόπους προξενεία κλπ., με υπογραφή, μάλιστα, του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, τότε υπουργού Εσωτερικών).

pakatsiantonis2

Ο πρόεδρος Τα ΠαΔΕΕ Πολιτειακός βουλευτής του Νιού Χάμσαϊρ Θωμάς Κατσιαντώνης με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

«Εμείς πιστεύουμε, πρόσθεσε, ότι πρέπει να ψηφίζουν αυτοί που έχουν ελληνική ταυτότητα και ελληνικό διαβατήριο. Να ξεκινήσουμε από αυτό. Μετά, άμα επιμένουν να θέλουν απόδημους βουλευτές, ας τροποποιήσουν το νόμο. Εμείς, όπως είπα και στη συνέντευξη Τύπου, μπορούμε να τους βοηθήσουμε σ΄ αυτό».

Ο πρώην πρόεδρος της ΠαΔΕΕ και νυν Επίτιμος Γεν. Γραμματέας Γιάννης Πανταζόπουλος μας επεσήμανε ότι «όσοι έχουν ελληνική ταυτότητα να μπορούν να ψηφίζουν σε Ελληνική Πρεσβεία ή Προξενείο στον τόπο που ζουν. Αργότερα, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, ας κάνουν την επιστολική ψήφο, εάν δεν μπορούν σήμερα.  Να μην καθυστερούν, όμως, με πρόσχημα την επιστολική ψήφο» κατέληξε.

site_197_Greek_368177

Ο π. Πρόεδρος και νυν επίτιμος Γεν. Γραμματέας της ΠαΔΕΕ Γιάννης Πανταζόπουλος.

Από την πλευρά του ο Σωτήρης Δελής, Βουλευτής Σουηδίας,  είπε ότι δεν καταλαβαίνει που είναι το πρόβλημα και η κυβέρνηση δεν ψηφίζει το σχετικό Νόμο, «αφού έτσι κι αλλιώς οι Απόδημοι Έλληνες έχουν και αυτή τη στιγμή το δικαίωμα ψήφου σύμφωνα με το άρθρο 51 του ελληνικού Συντάγματος. Τι θέλουν, να ξοδεύουμε χρήμα και χρόνο για να ερχόμαστε στην Ελλάδα να ψηφίζουμε;»  Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

 

mhvcnioxnn5435a364d9939

Ο Σωτήρης Δελής, Βουλευτής Σουηδίας.

Αναφορικά με την αποκάλυψη που έκανε  στη συνέντευξη Τύπου, ότι βουλευτής του «Ποταμιού» του είπε πως τέσσερις φορές προσπάθησαν να φέρουν συζήτηση στην Επιτροπή το θέμα της ψήφου των αποδήμων και τις τέσσερις φορές συνάντησαν την άρνηση του Προέδρου, είπε: «Εγώ είπα αυτά που μου είπαν. Ας ψάξουν να δουν αν μου μετέφεραν την αλήθεια. Δεν είναι δική μου δουλειά αυτό».

shkatsabanis

Ο Αντιπρόεδρος της ΠαΔΕΕ Πήτερ Κατσαμπάνης, Βουλευτής Δ. Αυστραλίας

Τέλος, ο Αντιπρόεδρος της ΠαΔΕΕ  Πήτερ Κατσαμπάνης, Βουλευτής Δ. Αυστραλίας, τόνισε ότι  έχει τη διαβεβαίωση του Προέδρου της Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς κ. Τριανταφυλλίδη, ότι θα προωθήσει άμεσα στην Επιτροπή το θέμα να ψηφίζουν οι έχοντες ελληνική ταυτότητα.