Σιγή ιχθύος από το Channel Seven για τα εμπρηστικά σχόλια υπέρ της ΠΓΔΜ

Μελβούρνη.- Χωρίς επίσημη απάντηση έχουν μείνει προς το παρόν οι έντονες διαμαρτυρίες πολιτών και παροικιακών φορέων προς την διοίκηση του Channel 7 για τα σχόλια που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της μετάδοσης της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο. Τόσο η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, όσο και η Παμμακεδονική Ένωση, αλλά και οι διπλωματικοί φορείς έχουν απευθύνει επιστολές ζητώντας εξηγήσεις από το τηλεοπτικό δίκτυο, για τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της παρέλασης των αθλητών στο στάδιο Μαρακανά, όταν ο Bruce McAvaney και ο Andrew Gaze, αναφέρθηκαν στον Φίλιππο Β’ της Μακεδονίας, ως ‘πρώτο ολυμπιονίκη’ της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

“Σας προτρέπω να εκπαιδεύσετε το προσωπικό σας ώστε να μη χρησιμοποιεί οποιοδήποτε άλλο όνομα παρά το διεθνώς αποδεκτό για το κράτος γνωστό ως ΠΓΔΜ και σάς ζητώ να μην ξαναγράψετε την ιστορία για φθηνή διασκέδαση, ή για την κάλυψη τηλεοπτικού χρόνου» τονίζει ο Βασίλης Παπαστεργιάδης στην επιστολή του προς τον επικεφαλής του Channel 7, Kerry Stokes, ενώ στην επιστολή της Παμμακεδονικής, ο Παναγιώτης Ιασωνίδης δίνει μία άλλη διάσταση: “η συνεχής άγνοια των αυστραλιανών ΜΜΕ επικυρώνει μία ‘τέλεια απάτη'”. Αμφότερες οι επιστολές παραμένουν ακόμη αναπάντητες, ενώ μέχρι στιγμής, η μοναδική ημι-επίσημη αντίδραση παραμένει αυτή του βετεράνου καλαθοσφαιριστή Andrew Gaze, ο οποίος ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter μία φωτογραφία με το κείμενο που είχε δοθεί προς τους σχολιαστές, στο οποίο υπήρχε η επίμαχη φράση, ζητώντας συγγνώμη για οποιαδήποτε λάθη έκανε εν αγνοία του. Η κίνηση αυτή μεταθέτει τις ευθύνες στους συντάκτες του ‘σεναρίου’ της μετάδοσης, αλλά το ερώτημα ως προς την ταυτότητά τους παραμένει. Δεδομένου ότι το ίδιο σχόλιο ακούστηκε και από τον αέρα του αμερικανικού NBC οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ίδιο κείμενο είχε σταλεί στα συμβεβλημένα ΜΜΕ πολλών χωρών, πιθανότατα από την Οlympic Broadcasting Service (OBS), τον οργανισμό παραγωγής και εκμετάλλευσης της τηλεοπτικής μετάδοσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε το NBC έχει απαντήσει στις αντίστοιχες επιστολές διαμαρτυρίας που απέστειλαν οι παροικιακοί οργανισμοί των ΗΠΑ. Ο νεοεκλεγείς ύπατος πρόεδρος της AHEPA κ. Ανδρέας Ζαχαριάδης χαρακτήρισε τα σχόλια των τηλεπαρουσιαστών του NBC ως «ανήκουστα, υπεξαίρεση και κατακρεούργηση των ιστορικών τεκμηρίων για τον Μέγα Αλέξανδρο».

Συμπλήρωσε, δε, ότι «είναι ξεκάθαρο πως το τμήμα έρευνας του NBC δεν έκανε την αναγκαία έρευνα επιμελώς. Προτρέπουμε όλους τους Έλληνες να επικοινωνήσουν με το NBC και συγκεκριμένα με τους παραγωγούς των Ολυμπιακών Αγώνων, και να ζητήσουν να διορθώσουν τα στοιχεία στη διάρκεια της κάλυψης των Ολυμπιακών Αγώνων όταν έχουν το μεγαλύτερο ακροατήριο».Την ίδια στιγμή το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο έχει ξεκινήσει εκστρατεία συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών για το κείμενο διαμαρτυρίας προς το NBC, στην οποία τονίζεται πως το να ισχυριστεί κανείς πως ο Φίλιππος καταγόταν από την σημερινή ΠΓΔΜ είναι σαν να λέει πως ο George Washington γεννήθηκε στο Μεξικό. “Μπορεί να μοιάζει με τυχαίο λάθος, αλλά οι λέξεις έχουν σημασία – ειδικά αυτές που λέγονται στο διεθνές προσκλήνιο, ενώπιον εκατομμυρίων θεατών.

Η υπολογισμένη εκστρατεία της ΠΓΔΜ να διεκδικήσει ακρογωνιαίους λίθους του Ελληνικού πολιτισμου είναι γνωστή και καταδικαστέα από τους επαΐοντες ανά τον κόσμο. Το NBC δεν πρέπει να τους βοηθά στην εκστρατεία παραπληροφόρησης” τονίζει η ανακοίνωση.

O “Νέος Κόσμος” απέκτησε πρόσβαση στον “οδηγό προς τα Μέσα Ενημέρωσης”, το έντυπο που απέστειλε η OBS στα συνεργαζόμενα Μέσα, σχετικά με τη μετάδοση της Τελετής Έναρξης. Στο αναλυτικό έντυπο καταγράφεται αναλυτικά η τελετή, τόσο ως προς την δομή όσο και ως προς το περιεχόμενο, ενώ περιέχονται αναλυτικές πληροφορίες για τα πρόσωπα που συμμετέχουν, την σκηνοθεσία, το τι συμβαίνει σε κάθε δεδομένη στιγμή. Ωστόσο, ο οδηγός αυτός καταλήγει με την αφή της ολυμπιακής φλόγας και δεν περιλαμβάνει την παρέλαση των εθνικών αντιπροσωπειών. Ως εκ τούτου, επιφυλασσόμαστε να οδηγηθούμε σε συμπεράσματα, μέχρι να αποκτήσουμε πλήρη εικόνα περί του τι έχει διαμειφθεί.