Ώρες πριν τις εκλογές Τραμπ και Κλίντον παλεύουν έστω για λίγες ψήφους

ΗΠΑ.- Μάχη για να κερδίσουν έστω και λίγες ψήφους δίνουν οι υποψήφιοι για την προεδρία στις ΗΠΑ, λίγες ώρες πλέον πριν ανοίξουν οι κάλπες για την πλέον αμφιλεγόμενη εκλογική αναμέτρηση εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, της Washington Post και του τηλεοπτικού δικτύου ABC, η Χίλαρι Κλίντον διατηρεί προβάδισμα 5 μονάδων έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, με 48% έναντι 43%. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της Post και του ABC, που είχε δημοσιευθεί την Παρασκευή, η Κλίντον προηγούνταν του Τραμπ με 47% έναντι 44%.

Παράλληλα η Κλίντον εμφανίζεται να έχει το πλεονέκτημα της θετικής υποστήριξης, σημειώνει η δημοσκόπηση. Το 55% όσων την ψηφίζουν απάντησε ότι υποστηρίζει την υποψήφια των Δημοκρατικών, ενώ μόνο το 43% είπε το ίδιο για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι του Τραμπ εξηγούν ότι «κυρίως αντιτίθενται στην Κλίντον».

Το προβάδισμά της πρώην Πρώτης Κυρίας και υπουργού Εξωτερικών, μειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μετά τις αποκαλύψεις ότι το FBI εξετάζει μια νέα σειρά από emails στο πλαίσιο της έρευνάς του για τη διαχείριση διαβαθμισμένων πληροφοριών από την Κλίντον όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Και οι δύο υποψήφιοι βρέθηκαν στη Φλόριντα, η οποία θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές πολιτείες. Το 2000 το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών αποφασίστηκε στην πολιτεία αυτή, αφού μια διαμάχη για τις ψήφους και την ανακαταμέτρηση έφτασε ως το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε υπέρ του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων Τζορτζ Ου. Μπους.

Σύμφωνα με το Real Clear Politics, η Κλίντον έχει προβάδισμα στη Φλόριντα κατά μέσο όρο μία μονάδα, κάτι που σημαίνει ότι η μάχη θα είναι στήθος με στήθος.

Τα επιτελεία των δυο υποψηφίων έφεραν τα πάνω κάτω στις προεκλογικές καμπάνιες προκειμένου οι δυο να επισκεφθούν τις πολιτείες όπου θεωρούν ότι έχουν ευκαιρίες να κερδίσουν νέους ψηφοφόρους.

Αναταραχή με ύποπτο στην συγκέντρωση Τραμπ

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ απομακρύνθηκε εσπευσμένα από το βήμα από τους άνδρες των Μυστικών Υπηρεσιών στη διάρκεια προεκλογικής του συγκέντρωσης στο Ρίνο της Νεβάδα χθες Σάββατο βράδυ όταν ένας άνδρας από το κοινό φώναξε «όπλο».

Δύο πράκτορες των Μυστικών Υπηρεσιών έπιασαν τον Τραμπ από τους ώμους και τον οδήγησαν γρήγορα κάτω από το βήμα, ενώ παράλληλα αστυνομικοί έσπευσαν γύρω από τον λευκό άνδρα που είχε φωνάξει και βρισκόταν στις μπροστινές σειρές, κρατώντας τον με το πρόσωπο στο πάτωμα την ώρα που του έκαναν σωματική έρευνα. Λίγα λεπτά αργότερα η αστυνομία απομάκρυνε τον άνδρα, αφού του είχε φορέσει χειροπέδες.

Ο Τραμπ, που έμοιαζε να μην έχει ταραχθεί, επέστρεψε στη σκηνή και συνέχισε την ομιλία του. «Κανείς δεν είπε ότι θα είναι εύκολο για εμάς», είπε. «Αλλά δεν θα μας σταματήσουν ποτέ».