Η κυβέρνηση βλέπει πρόοδο στην αξιολόγηση

Αθήνα.- Αισιόδοξα σενάρια διακινεί τις τελευταίες ώρες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την πορεία των διαπραγματεύσεων και το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος σε ερώτηση για το αν υπάρχει ελάχιστη σύγκλιση: η διαδικασία συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σύντομα, μάλλον σήμερα. Ελάχιστες διαφορές αυτή τη στιγμή, παρά ελάχιστη σύγκλιση. Σε ερώτηση για το αν τα εργασιακά παραμένουν πρόβλημα η απάντηση ήταν «όχι».

Πηγές από την Κομισιόν, όμως, αναφέρουν πως υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο δεν έχει οριστεί προς το παρόν ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα. Παράλληλα οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν από απόσταση, ενώ τονίζουν πως υπάρχουν θέματα που εκκρεμούν και είναι τα εργασιακά και η ενέργεια.

 Η  ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει και τη ρητή αναφορά στην ανάγκη υπεράσπισης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, απομακρύνοντας έτσι το κλίμα που καλλιεργήθηκε αναφορικά με τα περί απειλής για βέτο στην Διακήρυξη των 27 για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ΕΟΚ.
Ο υπουργός Οικονομίας τονίζει ότι «είναι κυρίαρχη η προσδοκία πώς θα ξεπεραστούν τελικά τα εμπόδια, θα κλείσει η συμφωνία μέσα στον Απρίλιο και θα ανοίξει ο δρόμος για να απελευθερωθεί το ισχυρό παραγωγικό και ανθρώπινο δυναμικό της χώρας στην κατεύθυνση μιας δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό υπαγορεύει το κοινό συμφέρον Ελλάδας και ΕΕ. Οποιαδήποτε άλλη αρνητική εξέλιξη θα πυροδοτήσει το συστημικό κίνδυνο που υποβόσκει σήμερα στην Ευρωζώνη μετά το Brexit, τους πολιτικούς κλυδωνισμούς και την αβεβαιότητα της πολιτικής Τραμπ, με καταστροφικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή ανάκαμψη και τη διεθνή οικονομία».