Ο ομογενής βουλευτής Σωτήρης Δελής στον «9.84» για τη στάση της Σουηδίας έναντι των προσφύγων

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Την εκτίμηση ότι το τρομοκρατικό χτύπημα που έπληξε τη Σουηδία δεν πρόκειται να αλλάξει τη στάση της χώρας απέναντι σε πολιτικές όπως το προσφυγικό πρόβλημα και το μεταναστευτικό, εξέφρασε το μέλος της Σουηδικής Βουλής, ομογενής βουλευτής κ. Σωτήρης Δελής μιλώντας, από τη Σουηδία, τη Δευτέρα του Πάσχα, 17 Απριλίου 2017, στο Ραδιοφωνικό Σταθμό «Αθήνα 9,84» και στην εκπομπή «Ντάμες σπαθί» που επιμελούνται και παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι, Ελευθερία Κουμάντου και Ελεονώρα Ορφανίδου.

Όπως είπε ο κ. Δελής, η πολιτική στάση Σουηδίας στο ζήτημα αυτό, «δεν αλλάζει». Τα αναφερόμενα στην απομάκρυνση από την χώρα όσων δεν έχουν τύχει πολιτικού ασύλου  αφορά σε απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης. Το θέμα, όπως είπε, επανήλθε στην επικαιρότητα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην Στοκχόλμη.

Ο κ. Δελής είπε, πάντως, ότι και η παρούσα κυβέρνηση, στην οποία δεν συμμετέχει το κόμμα του,  εξετάζει την τυχόν εφαρμογή του δεδομένου, όπως υποστήριξε, ότι «ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή, 12.000 άνθρωποι οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτημα για πολιτικό άσυλο. Έχουν λάβει αρνητική απάντηση και παρ’ όλα αυτά, δεν έχουν εγκαταλείψει τη χώρα»!

Ο ομογενής πολιτικός απαντώντας στο ερώτημα αν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα υπάρχει Ισλαμοφοβία, είπε ότι κατά την προσωπική του άποψη η ανεκτικότητα της σουηδικής κοινωνίας θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Η σουηδική κοινωνία, είπε, σέβεται το άτομο από όπου και να προέρχεται. Εγώ, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δελής, προτιμώ να ρωτάω όχι από πού έρχεσαι αλλά προς τα πού πηγαίνεις. Όλοι όσοι υιοθετούν τους νόμους και τον τρόπο ζωής έχουν θέση σ αυτή την χώρα.  Η Ισλαμοφοβία υπέβοσκε. Τώρα εξαιτίας των γεγονότων έχει έλθει στο τραπέζι. Η δική μου γνώμη είναι ότι δεν θα παραμείνει για πολύ στην επικαιρότητα». Πρόσθεσε δε πως όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα αντιδράσει η σουηδική κοινωνία,  «γι αυτό, υποστήριξε, κάνουμε έρευνες και αναλύσεις, για να δούμε πως θα αντιδράσουμε στα μέτρα’.

Σε άλλο ερώτημα,  αναφορικά με  τη δύναμη της σουηδικής ακροδεξιάς ο κ. Δελής είπε ότι είχε στις εκλογές του 2014 ποσοστό 11-12%. Σήμερα, σύμφωνα με τις μετρήσεις έχει περίπου 17%. «Με βάση τα στοιχεία αυτά, πρόσθεσε, μπορούμε να πούμε ότι ανεβαίνει».

Ο κ. Δελής είπε ότι η άνοδος του Ακροδεξιού Κόμματος συνδέεται με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό. «Η πολιτική των ακροδεξιών στα σοβαρά και πολύπλοκα προβλήματα, είναι άσπρο-μαύρο.  Σε όλα τα περίπλοκα  προβλήματα εργασιακό, εγκληματικότητα, η απάντηση που δίνουν είναι απλή: να φύγουν οι ξένοι. Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι σοβαρές αυτές οι απαντήσεις,. Διότι η Σουηδία είναι μία χώρα της Ευρώπης και δεν μπορεί να κρατηθεί σε απομόνωση»..

Σε ό,τι αφορά τα προνόμια που απολαμβάνουν οι αιτούντες πολιτικό άσυλο στη Σουηδία,  και στο εάν ισχύουν οι πληροφορίες ότι «σκέπτεται» η σουηδική κυβέρνηση να τα περιστείλει, ο κ. Δελής απάντησε καταφατικά. «Η Σουηδία, εξήγησε, είναι από τις λίγες χώρες παγκοσμίως που τα προνόμια που απολαμβάνουν οι αιτούντες πολιτικό άσυλο είναι πλουσιοπάροχα. Με το που θα πατήσει ο πολιτικός πρόσφυγας το πόδι του στη Σουηδία, χωρίς να έχει εργασθεί και δίχως να έχει πληρώσει φόρους αποκτά ίδια δικαιώματα με το Σουηδό που εργάζεται και πληρώνει φόρους. Αυτό το κοιτάμε, διότι η χώρα αυτή και η οικονομική της ευρωστία εξαρτάται από τους φόρους που συλλέγει και την εργασία που προσφέρεται.  Αυτό που προσπαθούμε να αλλάξουμε είναι οι αιτούντες πολιτικό άσυλο να αποκτούν βεβαίως τα ίδια δικαιώματα, αλλά όχι από την πρώτη ημέρα».

Τέλος, σχετικά με το εάν αληθεύουν οι φήμες που θέλουν τη Σουηδική κυβέρνηση να κλείνει τα σύνορά της στους μετανάστες και στους πρόσφυγες, ο κ. Δελλής είπε ότι είναι λάθος να μιλά κανείς για ανοικτά η κλειστά σύνορα. «Τα σύνορα της Σουηδίας, είπε, ήταν πάντα ανοικτά και θα παραμείνουν ανοικτά,  αλλά και πάντα ελεγχόμενα. Το 2014-2015 η Σουηδία δέχθηκε 350.000-400.000 πρόσφυγες. Ακόμη και σήμερα παίρνει 50-60 χιλ. πρόσφυγες το χρόνο. Η Σουηδία, όμως, ελέγχει τα σύνορά της,. Και έχει την τελευταία λέξη ως προς το ποιος θα εισέλθει  και ποιος δεν θα μπει στην χώρα».