Kατέπεσε το στρατιωτικό ελικόπτερο, νεκροί οι 4 από τους 5 επιβαίνοντες

Αθήνα.- Ημέρα πένθους για τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς νεκροί εντοπίστηκαν οι τέσσερις από τους πέντε επιβαίνοντες σε στρατιωτικό ελικόπτερο Χιούι, που κατέπεσε το πρωί στο περιοχή Σαραντάπορο, μεταξύ Ελασσώνας και Κοζάνης.

Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Το πρωί της Τετάρτης σήμανε συναγερμός στο Πεντάγωνο, όταν χάθηκε από τα ραντάρ το στίγμα του ελικοπτέρου που κατευθυνόταν από τη Λάρισα στην Κοζάνη.

Tο στίγμα του χάθηκε περίπου στις 7:50 το πρωί.Το ελικόπτερο μετέφερε τον υποδιοικητή της Α’ Στρατιάς και τέσσερις ακόμα αξιωματικούς. Θα πετούσε κατά μήκος των βορείων συνόρων για την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των κατοίκων ακριτικών περιοχών, δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται τακτικά.

Η επιλοχίας που επέβαινε στο ελικόπτερο εντοπίστηκε σοβαρά τραυματισμένη και μεταφέρεται επειγόντως σε νοσοκομείο. Οι υπόλοιποι τέσσερις είναι νεκροί.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΓΕΣ, οι τέσσερις σοροί που ταυτοποιήθηκαν ανήκουν στον υποστρατήγο Ιωάννη Τζανιδάκη, στον συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, στον ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και στον υπολοχαγο (ΑΣ) Κωνσταντίνο Χατζή.

Η γυναίκα που ανασύρθηκε ζωντανή είναι η αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα.

Στην περιοχή μεταβαίνει ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκβιάδης Στεφανής.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στο σημείο του δυστυχήματος σπεύδει επιτροπή διερεύνησης για να εξακριβώσει τα αίτια του δυστυχήματος.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, το ελικόπτερο ήταν συντηρημένο και είχαν τηρηθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ως προς τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή του δυστυχήματος, υπήρχαν αυξημένες χαμηλές νεφώσεις και περιορισμένη ορατότητα κατά τόπους. Επίσης, έπνεαν ασθενείς άνεμοι με ριπές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Την βαθιά του οδύνη αλλά και την ευγνωμοσύνη του στους ηρωικούς αξιωματικούς που έπεσαν στον βωμό της θωράκισης της εθνικής μας άμυνας εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Όλη η δήλωση:

«Η Πατρίδα και ο Λαός μας εκφράζουν, μαζί με την βαθιά οδύνη, ειλικρινή ευγνωμοσύνη προς τους ηρωικούς Αξιωματικούς που έπεσαν στον βωμό της θωράκισης της Εθνικής μας Άμυνας και της χαλύβδωσης του φρονήματος των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Ας είναι η θυσία τους κορυφαία παρηγοριά για τις οικογένειές τους, προς τις οποίες εκφράζω θερμά συλλυπητήρια αλλά και αμέριστη συμπαράσταση».

Ο Πρωθυπουργός

Τα συλλυπητήρια του εκφράζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις οικογένειες των τεσσάρων αξιωματικών του στρατού που έχασαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος και εύχεται ταχεία ανάρρωση στην αρχιλοχία που τραυματίστηκε.

«Η σημερινή απώλεια των τεσσάρων αξιωματικών του ελληνικού στρατού, σε ώρα καθήκοντος, προκαλεί βαθιά οδύνη σε όλους μας. Στις οικογένειές τους εκφράζω θερμά συλλυπητήρια, τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού. Στην τραυματία αρχιλοχία της αεροπορίας Στρατού, εύχομαι ταχεία ανάρρωση» αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Είναι βαθιά η θλίψη μου για την απώλεια τεσσάρων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, του υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του συνταγματάρχη Θωμά Αδάμου, του ταγματάρχη Δημοσθένη Γούλα και του υπολοχαγού Κωνσταντίνου Χατζή, κατά την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου, στο Σαραντάπορο», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και συνεχίζει: «Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στην τραυματία αρχιλοχία Βασιλική Πλεξίδα. Προσβλέπω στην ταχεία διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος. Οι Έλληνες οφείλουμε πολλά στους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Κάτω από αντίξοες συνθήκες, με αυταπάρνηση και περηφάνεια, με το αξιόμαχο και το υψηλό επίπεδο της εκπαίδευσής τους, υπηρετούν την ειρήνη και την ασφάλεια της πατρίδας μας».

Τριήμερο πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις

Με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμένου, κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας Κώστα Δουζίνα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στις οικογένειες των εκλιπόντων στρατιωτικών.