«Μπουρλότο» στη διαπραγμάτευση βάζουν τα Σκόπια – Οι προκλητικές δηλώσεις Ντιμιτρόφ και η «αφωνία» Νίμιτς

Τεντώνει επικίνδυνα το σχοινί των διαπραγματεύσεων η σκοπιανή πλευρά. Ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ έχοντας δίπλα του τον Μάθιου Νίμιτς αξίωσε προκλητικά να εξαιρεθεί η μακεδονική ταυτότητα από τις συζητήσεις, ενώ υποστήριξε ότι τα περί αλυτρωτισμού είναι στη σφαίρα της ελληνικής φαντασίας.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ εμφανίστηκε αδιάλλακτος ως προς την ονομασία αλλά και τους αλυτρωτισμούς. «Δεν θα υπάρξει λύση για το όνομα αν χρειαστεί διαπραγμάτευση για αλλαγή στην εθνικότητα, τη γλώσσα και την ταυτότητα» τόνισε και πρόσθεσε: «Η «μακεδονική» γλώσσα είναι μία αναγνωρισμένη γλώσσα της ομάδας των σλαβικών γλωσσών».

«Θέλω να επισημάνω ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για τους πολίτες της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Μερικοί από αυτούς παρακολουθούν το ζήτημα με ανησυχία, ορισμένοι με θυμό. Τον 21ο πρώτο αιώνα κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το δικαίωμά μας να είμαστε «Μακεδόνες» και να μιλάμε «μακεδονικά» ως μέρος της ομάδας των σλαβικών γλωσσών. Όσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως γι’ αυτό το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης. Εάν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος που να σέβεται την ταυτότητα και των δύο μερών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση» είπε ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, μπροστά στον Νίμιτς, ο οποίος δεν αντέδρασε.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως «συζητήσαμε ιδέες που παρουσίασε ο κ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. Του είπα ότι υπάρχουν ιδέες που δεν είναι κακές, αλλά υπάρχουν και ιδέες που δεν είναι καλές και προκαλούν ανησυχίες».

Αίσθηση προκάλεσε η δημόσια παρέμβαση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς που δημοσίως είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αρνείται τη μακεδονική ταυτότητα των Σκοπιανών.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν εκτός από το όνομα οι προτάσεις του περιλαμβάνουν και αλλαγή ταυτότητας, ο ειδικός διαμεσολαβητής, απάντησε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει ακούσει κάτι από την ελληνική κυβέρνηση που να αρνείται την ταυτότητα των ανθρώπων στη Μακεδονία».

Ο κ. Νίμιτς εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος, τονίζοντας ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι υπάρχει θέληση για λύση και από τις δύο πλευρές. «Είχαμε ελπίδες τα προηγούμενα χρόνια, αλλά για τον έναν ή το άλλον λόγο δεν προχώρησε το ζήτημα. Τώρα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας. Και στις δύο χώρες υπάρχουν ηγεσίες που ειλικρινά θέλουν συμφωνία, αλλά υπάρχουν και αντικειμενικοί λόγοι που τώρα είναι η ώρα για να βρούμε λύση», είπε ο κ.Νίμιτς.

Ο Μάθιου Νίμιτς συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ

«Είναι απαραίτητο να δοθεί μια επιπλέον ώθηση και από τις δύο πλευρές για την επίλυση αυτού του ζητήματος κάτι που είναι απαραίτητο για την σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής» είπε στον ειδικό διαμεσολαβητή ο Σκοπιανός πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, ενώ μέχρι πριν από λίγες ημέρες η αντιπολίτευση έριχνε καρφιά στην κυβέρνηση Ζάεφ, σήμερα άλλαξε στάση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κόμματος VMRO δηλαδή, μετά τις επαφές με τον Νίμιτς, τάχθηκε στο ίδιο μήκος με τον Ντιμιτρόφ, τονίζοντας ότι θέλει να βρεθεί μια λύση, που όμως θα σέβεται την ταυτότητα των Σκοπιανών.