Ιταλία – Ραγδαίες εξελίξεις: Ο Κοταρέλι θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, μετά το βέτο που έθεσε ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα για την επιλογή του Πάολο Σαβόνα, τον ευρωσκεπτικιστή υποψήφιο που παρουσίασε η Λέγκα και το Κίνημα των 5 Αστέρων, για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με αποτέλεσμα ο Τζουζέπε Κόντε να επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο Ιταλός πρόεδρος συνάντησε σήμερα τον οικονομολόγο Κάρλο Κοταρέλι, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και του ανέθεσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών, κάτι που ο ίδιος αποδέχτηκε.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Κάρλο Κοταρέλι τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα είναι ουδέτερη και ότι θα δράσει για το καλό της χώρας.

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι, αν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, θα εγκριθεί ο νέος προϋπολογισμός και μετά η χώρα θα πάει σε εκλογές το αργότερο στις αρχές του 2019 ενώ,αν η κυβέρνηση καταψηφισθεί από το κοινοβούλιο, οι εκλογές θα γίνουν μετά το καλοκαίρι.

Ο Κοταρέλι δήλωσε ρητά πως ούτε ο ίδιος ούτε οι υπουργοί του θα θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές. «Η κυβέρνησή μου θα διαχειριστεί με σωφροσύνη την δημόσια οικονομία», πρόσθεσε ο Ιταλός τεχνοκράτης και νέος πρωθυπουργός.

«Με την Ευρώπη χρειάζεται εποικοδομητικός διάλογος, γνωρίζοντας ότι ο ρόλος μας, ως ιδρυτικής χώρας είναι βασικός, όπως και η παραμονή μας στην ζώνη του ευρώ», κατέληξε.

Πάντως θεωρείται πλέον απίθανο η κυβέρνησή του να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, δεδομένης της αρνητικής θέσης της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων. Πιθανόν να διαχειριστεί μόνον τις τρέχουσες υποχρεώσεις και να αποφασιστεί, τελικά, προσφυγή σε πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο.

Μετά την απόφαση του Σέρτζιο Ματαρέλα το Χρηματιστήριο του Μιλάνο άνοιξε σήμερα με άνοδο άνω του 2%. Θετικό πρόσημο και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού. Το ευρώ ξέφυγε από τα χαμηλά επίπεδα στα οποία βρισκόταν εδώ και 6,5 μήνες. Σημείωσε άνοδο μεγαλύτερη του 0,6% και έφτασε νωρίτερα στο 1,1728 στην ισοτιμία του με το δολάριο.

Κατά την έξοδό του χθες από το μέγαρο Κυρηνάλιο, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια σε κλίμα πλήρους συνεργασίας με τις πολιτικές δυνάμεις που τον υπέδειξαν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ματαρέλα στο διάγγελμά του ανέφερε πως δέχθηκε όλες τις προτάσεις για τους υπουργούς εκτός από μία, αυτή του υπουργείου Οικονομικών καθώς αυτή η θέση στέλνει μήνυμα σχετικά με την αξιοπιστία της χώρας και πρόσθεσε πως απέρριψε το plan B του Σαβόνα για έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη.

Όπως εξήγησε ο κ. Ματαρέλα, ο υποψήφιος υπουργός Οικονομικών έχει μιλήσει υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη και ότι η επιλογή του στέλνει ένα μήνυμα για την ίδια την κυβέρνηση. Διευκρίνισε δε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τον ρόλο του εγγυητή και για τον υπουργό Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε σε εκπομπή της Rai ότι θα ζητήσει να κινηθεί η διαδικασία για να κατηγορηθεί ο Ιταλός πρόεδρος για εσχάτη προδοσία.

Ο Ντι Μάιο μίλησε για το άρθρο 90 του ιταλικού Συντάγματος, που αναφέρεται την εσχάτη προδοσία και την επίθεση κατά ίδιου του Συντάγματος.

Την ίδια πρόθεση είχε ανακοινώσει, νωρίτερα, και η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ενώ ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι δεν αναφέρθηκε στο κρίσιμο αυτό θέμα.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι της Φόρτσα Ιτάλια και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, αντιθέτως, υπερασπίσθηκαν τις θέσεις και τους χειρισμούς του Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα.

Πηγή: skai.gr