Σφοδρή αντιπαράθεση για τις «μακεδονικές» καταλήψεις στα σχολεία

Αθήνα.– Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση σε κεντρικό επίπεδο, έχουν προκαλέσει οι μαθητικές καταλήψεις, ιδίως σε σχολεία της Βορείου Ελλάδας ως αντίδραση στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και στο θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ένας «πόλεμος» καλεσμάτων μεταξύ μαθητικών πρωτοβουλιών που τίθενται υπέρ των καταλήψεων και αυτών που κάνουν λόγο για «εθνικιστικές» πρακτικές, κυβέρνηση και κόμματα ανταλλάσσουν πυρά.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στην εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή και τον Δημήτρη Οικονόμου στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε την αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις καταλήψεις. « της αρχής είμαστε κατά των καταλήψεων. Δεν θέλουμε κλειστά σχολεία και ανοικτά φροντιστήρια. Παραμένουμε απολύτως εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο καθένας μπορεί να κινηθεί όπως θέλει, αλλά δεν θέλουμε κλειστά σχολεία» τόνισε και έκανε λόγο για άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στα δημόσια και ιδιωτικά: «επηρεάζει τα παιδιά των δημοσίων σχολείων και όχι των ιδιωτικών, που ετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις. Υπάρχει διαφορά ταχύτητας».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στη Βουλή άφησε σαφείς αιχμές κατά της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως στο παρελθόν ότι το κυβερνών κόμμα είχε υποκινήσει μαθητικές αντιδράσεις, φαινόμενο το οποίο καταδίκασε.

«Τι θα έχουμε τώρα; Τις καλές αριστερές καταλήψεις και τις κακές καταλήψεις όσων δεν σας βολεύουν;” τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. “Με ποιο ηθικό ανάστημα θα πείτε τώρα στους μαθητές να μην κάνουν καταλήψεις; Εσείς που είπατε στους μαθητές ότι μπορούν να κατηγορούν τους πολιτικούς; Να έχουν γνώμη για όλα τα θέματα;»

Σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το υπουργείο Παιδείας καταλόγισε «αφωνία» στη Νέα Δημοκρατία. «Ο Κώστας Γαβρόγλου, πριν από δύο μέρες με δημόσια τοποθέτησή του, έκανε έκκληση σε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να πάρουν θέση για τη δράση της Χρυσής Αυγής στα σχολεία. Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία δεν το έκανε» επισημαίνει το υπουργείο και συνεχίζει: «Δεν προκαλεί κανενός είδους έκπληξη η ‘αφωνία’ της Νέας Δημοκρατίας. Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης, με απροκάλυπτο τρόπο υποδαυλίζει τη δράση της Χρυσής Αυγής στα σχολεία, επιδεικνύοντας ανερυθρίαστα την δομική του προσήλωση στα ‘ιδεώδη’ του ακροδεξιού αυταρχισμού, του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας».