Αύξηση βασικού μισθού και πλήθος μέτρων από Μακρόν υπό την σκιά των γιλέκων

Παρίσι.- Σειρά μέτρων στήριξης των χαμηλών εισοδημάτων προανήγγειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, υπό την σκιά της λαϊκής οργής έναντι των πολιτικών του που έχει φέρει στην επιφάνεια το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων».

Σε διάγγελμά του ο κ. Μακρόν δήλωσε πως ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 100 ευρώ ανά μήνα το 2019 και ότι η φορολόγηση των αποδοχών από υπερωρία θα καταργηθεί τον Ιανουάριο. Προσέθεσε πως θα ζητήσει από τους εργοδότες να καταβάλουν στο προσωπικό τους αφορολόγητο πριμ στο τέλος του χρόνου, εφόσον έχουν την δυνατότητα.

Ο κ. Μακρόν σημείωσε πως θα αναστείλει την επικείμενη αύξηση φόρων σε χαμηλοσυνταξιούχους (1.200 έως 2.000 ευρώ), ενώ παράλληλα διαμήνυσε πως θα θέσει τέλος σε φορολογικές διευκολύνσεις που επιτρέπουν σε ορισμένους να πληρώνουν λιγότερα από όσα τους αναλογούν.

Στον αντίποδα, αρνήθηκε να επαναφέρει τον φόρο στην μεγάλη περιουσία που κατήργησε αφότου ανέλαβε την προεδρία, το περσινό καλοκαίρι, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στην Γαλλία.

Αλλαγή προφίλ με ανάληψη ευθύνης

Σε πολλά σημεία του διαγγέλματος ο κ. Μακρόν επιχείρησε να διαλύσει την εντύπωση ότι είναι ένας απόμακρος πρόεδρος που αγνοεί τις ανάγκες των πολιτών και αδιαφορεί για τις καθημερινές δυσκολίες των φτωχών.

Επισήμανε πως αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι χαμηλόμισθοι και οι οικογένειες που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα κάθε μήνα συμπληρώνοντας ότι κηρύττει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οικονομικά και κοινωνικά.

«Ξέρω πως υπάρχει οργή» την οποία μοιράζονται πολλοί Γάλλοι, είπε, υπογραμμίζοντας ότι η δημοκρατική νομιμοποίηση που έχει ως πρόεδρος δεν πηγάζει από χαρισμένους «τίτλους» αλλά από την βούληση των πολιτών.

«Αυτή μπορεί να είναι η ευκαιρία μας», είπε.

Ο κ. Μακρόν προσπάθησε όμως να διαχωρίσει τις εκδηλώσεις βίας ορισμένων κίτρινων γιλέκων από τα αιτήματα της κοινωνίας, αναφέροντας ότι η βία που έχει σημαδέψει τις κινητοποιήσεις των κίτρινων γιλέκων τα δύο προηγούμενα Σάββατα δεν δικαιολογείται.

Διαμήνυσε πως «δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε αυτή την βία», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στην διάθεσή της για να διασφαλίσει την ειρήνη στις πόλεις.

Πηγή: skai.gr