Λευκός Οίκος: Αρχισε η αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από την Συρία

Ουάσινγκτον.- «Αρχίσαμε την επιστροφή των αμερικανών στρατιωτών στην πατρίδα, καθώς προετοιμαζόμαστε για την επόμενη φάση της επιχείρησης» δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες περί άμεσης αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας παραμένουμε έτοιμοι να επέμβουμε σε όλα τα επίπεδα για να υπερασπίσουμε τα αμερικανικά συμφέροντα και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί για να στερήσουμε από τους Ισλαμιστές τρομοκράτες εδάφη, χρηματοδότηση και υποστήριξη…» δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Το πρωί της Τετάρτης, ο Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε μέσω Τουΐτερ ότι το Ισλαμικό Κράτος νικήθηκε. «Αυτός ήταν ο μοναδικός λόγος για τον οποίο ήμασταν στην Συρία κατά την διάρκεια της προεδρίας μου»

Σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο, όλο το προσωπικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που βρίσκεται στη Συρία θα αποχωρήσει μέσα σε 24 ώρες. Οι στρατιωτικές δυνάμεις θα αποσυρθούν όταν ολοκληρωθεί και η τελευταία φάση της τελευταίας επιχείρησης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Το χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία αναμένεται ότι θα είναι μεταξύ 60 και 100 ημερών, πρόσθεσε η ίδια πηγή στο Reuters.

 Ο αμερικανός Πρόεδρος έχει υποσχεθεί εδώ και καιρό τον τερματισμό της στρατιωτικής καμπάνιας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους κι έχει αμφισβητήσει το όφελος των πολυέξοδων και επικίνδυνων στρατιωτικών αποστολών στο εξωτερικό.

 Η απόφαση αυτή τερματίζει την επιθυμία για μακροχρόνια παραμονή του αμερικανικού στρατού στην Συρία, την οποία έχουν εκφράσει ο υπουργός Αμυνας, Τζιμ Μάτις και άλλοι αξιωματούχοι. Ο πρόεδρος Τραμπ, αντιθέτως, έχει εκφράσει την δική του, έντονη επιθυμία να φέρει τους αμερικανούς στρατιώτες πίσω στις ΗΠΑ το ταχύτερο δυνατόν.

Η Αμερικανική δύναμη στην Συρία αποτελείται από περίπου 2.000 στρατιώτες, πολλοί εκ των οποίων ανήκουν στις Μονάδες Ειδικών Αποστολών και συνεργάζονται στενά με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, την συμμαχία των Κουρδικών και Αραβικών δυνάμεων που είναι γνωστή ως SDF.

Η συνεργασία με το SDF οδήγησε μεν στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους αλλά εξόργισε την Τουρκία, η οποία θεωρεί τους Κούρδους της συμμαχίας ως προέκταση του PKK.

Η απόφαση για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων ελήφθη την στιγμή που η ένταση με την Τουρκία αυξάνεται, καθώς η Αγκυρα απειλεί ότι θα κινηθεί εναντίον των κουρδικών δυνάμεων που συμμετέχουν στο SDF. Η αμερικανική παρουσία στην Συρία θεωρείται ο βασικός λόγος για τον οποίο μέχρι στιγμής η Τουρκία συγκρατείται.

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τα Συριακά εδάφη δεν σημαίνει και τον τερματισμό της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή, καθώς παραμένουν περίπου 5.200 στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ.