Αποκριάτικο ξεφάντωμα των ομογενών μας στην Μελβούρνη

Αποκριάτικο χρώμα έδωσαν μέλη του χορευτικού συγκροτήματος Μανασή στο Eaton Mall του Oakleigh

Από τον αποκριάτικο χορό της Λημνιακής Κοινότητας

Στο ρυθμό της αποκριάς και του καρναβαλιού ήταν το τελευταίο 48ωρο οι απανταχού Έλληνες.
Η Μελβούρνη-και η Αυστραλία- δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Αρκετά σωματεία οργάνωσαν αποκριάτικους χορούς με μεταμφιεσμένους, καρνάβαλους κλπ.
Αλλά και σε αρκετά ομογενειακά σπίτια στήθηκε αποκριάτικα πάρτι-μασκέ.

Στον πεζόδρομο του Oakleigh το χορευτικό συγκρότημα Μανασή έδωσε αποκριάτικο χρώμα και ξεσήκωσε ομογενείς και αλλοεθνείς περαστικούς.
Ξεκαρδίστηκαν στα γέλια όσοι βρέθηκαν στο αποκριάτικο γλέντι της Λημνιακής Κοινότητας με τα έξυπνά σκετς και τις μεταμφιέσεις.

Λαμπρή η επιτυχία του Αποκριάτικου Χορού της Παλλακωνικής Μελβούρνης

Με εξαιρετική επιτυχία έγινε ο Αποκριάτικος Χορός της Παλλακωνικής Αδελφότητας « O Λεωνίδας» το περασμένο Σάββατο 2 Μαρτίου 2019, στο ιδιόκτητο και ευρύχωρο κτίριό της στο 253 Albert St.,στο Brunswick, από τις 7μμ μέχρι αργά το βράδυ.΄Ηταν η πρώτη μεγάλη εκδήλωση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου για το Νέο ΄Ετος και, όντως, στέφθηκε από θαυμαστή επιτυχία, μια και τα εισιτήρια είχαν όλα πουληθεί πολύ πιο πριν από την ημέρα του χορού.
Πάνω από 260 μέλη και φίλοι της Αδελφότητας τίμησαν την πατροπαράδοτη εκδήλωση και πολλοί ήρθαν ντυμένοι κατάλληλα με αποκριάτικες στολές για την υπέροχη βραδιά. ΄Ολες οι ηλικίες των Λακώνων συμμετείχαν με περισσή υπερηφάνεια και η εκδήλωση χαρακτηρίστηκε από πολύ χορό και το αυθόρμητο και μεγάλο κέφι, αλλά και από την έκδηλη χαρά στα πρόσωπα όλων των παρευρισκομένων μελών και φίλων μας. Ήταν υπέροχο να δούμε τόσους πολλούς νέους να πλαισιώνουν την Παλλακωνική που έχουν επίσης την επιθυμία και τη διάθεση να την αναζωογονήσουν όπως στο παρελθόν, και αυτό χωρίς άλλο θα συμβεί πολύ σύντομα.
Την εκδήλωσή τίμησαν με την παρουσία τους ο δημοτικός σύμβουλος Moreland και Λάκωνας στην καταγωγή κ. Λάμπρος Ταπεινός, και ο Λάκωνας ιερέας Χαράλαμπος από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Thornbury.
Στη μεστή ομιλία της η πρόεδρος της Παλλακωνικής Αδελφότητας κ. Μαριάνθη Τσαγανά, ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους στην άκρως πετυχημένη βραδιά και τόνισε ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο έχει τη διάθεση να δουλέψει σκληρά και να αναζωογονήσει την Αδελφότητα και να την αναβαθμίσει στο έπακρον, γιατί αυτό μόνο της αξίζει. Τόνισε ότι οι Απόκριες είναι εποχή για γλέντι, χορό, τραγούδι, ποτό, φαγητό και να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα με χαρά και άφθονο γέλιο.
Στη συνέχεια, μαζί με ένα μέλος της νέας μας γενιάς, τον Μιλτιάδη Παϊκόπουλο, μίλησαν μαζί εκτενώς για το διάλογο στο χορό στην Αρχαία Σπάρτη μεταξύ των τριών γενεών, όπως μας τον παρουσιάζει ο αρχαίος μας συγγραφέας Πλούταρχος:
Το λόγο άρχιζε ο χορός των γερόντων που έλεγαν: «Εμείς υπήρξαμε κάποτε ρωμαλέοι νέοι». Ακολουθούσε ο χορός των ανδρών που έλεγαν: «Εμείς είμαστε τώρα, αν θέλετε δοκιμάστε!». Στη συνέχεια το λόγο λάμβανε ο χορός των παίδων που δήλωναν ως υποσχετικό όρκο: «Εμείς, όμως, θα γίνουμε πολύ καλύτεροι»! Το χορικό αυτό λόγο με τους αντίλογους, ο Πλούταρχος τον χαρακτηρίζει: «Υπερήφανη καύχηση Αρετής κατά ηλικία!». Αυτή είναι η παρακαταθήκη της λακωνικής παράδοσης για όλους μας.

ΠΕΤΑΓΜΑ ΧΑΡΤΑΕΤΟΥ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

Στο μεταξύ στη Μελβούρνη την Καθαρά Δευτέρα θα αναβιώσει το έθιμο του χαρταετού.
Συγκεκριμένα, με την ευκαιρία της αργίας, ο Σύλλογος Γονέων των Ελληνικών Σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης οργανώνει εκδήλωση Namajira Park, Clayton.
Πρόκειται, όπως αναφέρουν οι οργανωτλες για ένα σαρακοστιανό πικ νικ που θα περιλαμβάνει και πέταγμα χαρταετού.
«Κάποιοι γονείς είναι θα κατασκευάσουν παραδοσιακό χαρταετό, για να τον πετάξουμε μαζί με τα παιδιά. Επίσης, θα οργανώσουμε διάφορα παραδοσιακά παιχνίδια, για να παίξουν οι μικροί με τους μεγάλους. Φέρτε κουβέρτα για πικ νικ, νηστίσιμα εδέσματα και καλή διάθεση .Σας περιμένουμε όλους για να γνωριστούμε καλύτερα και να περάσουμε ευχάριστα αυτήν την ημέρα, γιορτάζοντάς την, όπως στην Ελλάδα, και διδάσκοντας βιωματικά στα παιδιά ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα του λαού μας» τονίζεται στην ανακοίνωση.