Βασικός ύποπτος για την πυρκαγιά στην Εύβοια

Αθήνα.- Καταρρίπτεται το άλλοθι του 33χρονου βασικού υπόπτου για την μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, που ξεκίνησε της περασμένης Τρίτης και έκαψε πάνω από 25.000 στρέμματα δάσους.

Στην πρώτη κατάθεση του ο 33χρονος φέρεται να ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν 25 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο έναρξης της μεγάλης φωτιάς και τόπο διαμονής του. Ωστόσο, τα πρώτα στοιχεία από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου δεν επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό του.

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού πήραν τις πρώτες προφορικές απαντήσεις από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η οποία ενεπλάκη στις έρευνες διότι η άρση τηλεφωνικού απορρήτου είναι δική της αρμοδιότητα.

Το κινητό τηλέφωνο του 33χρονου φαίνεται να ενεργοποιεί τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης κεραία κινητής τηλεφωνίας που βρίσκεται στο χωριό Σταυρός, τόπο διαμονής του ιδίου.

Τώρα τα αρμόδια στελέχη του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής αναμένουν και εγγράφως τις άρσεις απορρήτου και τις απαντήσεις όλων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας για τις επικοινωνίες και την ενεργοποίηση των κεραιών από τις τηλεφωνικές συνδέσεις των υπόπτων.

Στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ βρίσκονται τα αποτελέσματα της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών των τριών βασικών υπόπτων και τα στίγματα των κινητών τηλεφώνων τους το χρονικό διάστημα εκδήλωσης της μεγάλης πυρκαγιάς.

Σήμερα οι ανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής πήγαν για δεύτερη φορά στην Εύβοια προκειμένου να εξετάσουν και πάλι τους 3 βασικούς υπόπτους και να εντοπίσουν τυχόν αντιφάσεις στους ισχυρισμούς τους κατά την πρώτη εξέταση τους.

Την ίδια στιγμή οι αρχές πιστοποιούν πλέον κατά 99% ότι η πυρκαγιά στην Εύβοια οφείλεται σε εμπρησμό. Ο πραγματογνώμονας που είχε οριστεί προκειμένου να εξετάσει αν η πυρκαγιά εκδηλώθηκε από την γεννήτρια ενός εργοστασίου ή από μία κολώνα της ΔΕΗ αποφάνθηκε ότι αυτές δεν είναι οι αιτίες έναρξης της πυρκαγιάς.