H ένταση στη Μέση Ανατολή κλονίζει τα διεθνή χρηματιστήρια

«Μαύρη Παρασκευή» για τα διεθνή χρηματιστήρια, με την αναζωπύρωση της έντασης στη Μέση Ανατολή να κοκκινίζει τα ταμπλό. Απώλειες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τους βασικούς δείκτες στη Wall Street να ανοίγουν με πτώση 1%, αν και στη συνέχεια κατάφεραν να ανακτήσουν μέρος του χαμένου εδάφους, Αρνητικά πρόσημα και στην Ευρώπη.

Η αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στο Ιράκ και ο θάνατος του Κασέμ Σουλεϊμανί, υποστράτηγου των ιρανικών δυνάμεων, φούντωσε την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, με το Ιράν να απειλεί με αντίποινα και τη διεθνή κοινότητα να φοβάται για μια νέα κρίση στη Μέση Ανατολή. Την ίδια στιγμή, η ανακοίνωση κατώτερων των προσδοκιών στοιχείων για τη μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για επιβράδυνση, απομακρύνοντας τους βασικούς δείκτες από τα επίπεδα-ρεκόρ.

Πιέσεις και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 υπέστη απώλειες 0,33%, με τις μετοχές του ταξιδιωτικού κλάδου και τις αυτοκινητοβιομηχανίες να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών κατέγραψαν κέρδη πάνω από 1%, ακολουθώντας το ράλι των τιμών του πετρελαίου. Στη Φραγκφούρτη, ο DAX έκλεισε με πτώση 1,25%, ενώ Παρίσι και Λονδίνο κατάφεραν να κλείσουν με οριακά κέρδη. Βουτιά 0,56% για τον FTSE MIB στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου.

naftemporiki.gr